Prodaja psov in mačk v EU je donosna gospodarska dejavnost, letna vrednost te trgovine v EU je ocenjena na 1,3 milijarde evrov. Hkrati z legalno trgovino pa so vse bolj v porastu nezakonite prakse pri vzreji in prodaji živali. Po nekaterih ocenah je nezakonita trgovina z živalmi v EU na tretjem mestu najbolj dobičkonosnih nezakonitih aktivnosti, za trgovino z drogami in orožjem, so sporočili iz uprave.

Nezakonito vzrejene živali se po njihovih navedbah oglašuje na široko dostopnih spletnih platformah, kjer se goljufi pomešajo med zakonite rejce, tarča pa so neinformirani in ranljivi kupci, ki ne prepoznajo prevare.

Zaradi čezmejne narave nelegalnih praks je med julijem 2022 in julijem 2023 pod okriljem Evropske komisije potekala vseevropska akcija odkrivanja nepravilnosti v trgovini s psi in mačkami, v kateri je sodelovalo 22 držav članic, tudi Slovenija. Namen akcije je bil okrepiti čezmejno sodelovanje in spodbuditi izmenjavo informacij med pristojnimi organi.

"Skupno ukrepanje je pokazalo dve ključni težavi, in sicer zlorabo zakonodaje EU o netrgovskih premikih živali ter uporabo ponarejenih dokumentov - napačne informacije o starosti, poreklu, statusu cepljenja in podobno," so pojasnili v upravi.

V zvezi z glavnimi potmi nezakonite trgovine je bilo ugotovljeno, da sta primarni dobaviteljici živali v EU Romunija in Madžarska, veliko nepravilnosti pa je bilo ugotovljenih tudi pri živalih iz tretjih držav, zlasti Turčije, Srbije, Rusije, Belorusije in Ukrajine. Prepoznane so bile tudi pogoste poti nezakonite trgovine z živalmi, in sicer iz Romunije, Madžarske in Poljske v Nemčijo, iz Turčije na Nizozemsko, iz Srbije v Slovenijo in Avstrijo ter iz Rusije in Belorusije na Poljsko in v Latvijo.

V okviru akcije je bila na podlagi več kot 60 obvestil iz več kot 12 držav med drugim razkrita organizirana mreža, ki prodaja srbske pse v EU s ponarejenimi grškimi in bolgarskimi potnimi listi. Živali prihajajo v Slovenijo in Avstrijo ter od tam nadaljujejo pot na zahod. Razkrito je bilo tudi, da nekatera romunska zavetišča ali organizacije za dobrobit živali zlorabljajo svoj status za nezakonito vzrejo in uvoz psov iz držav zunaj EU ter njihovo prodajo prek spleta, so povzeli v upravi.

Kot so še opozorili, sta za preprečevanje nezakonite trgovine z živalmi ključna zmanjševanje povpraševanja in večja ozaveščenost potrošnikov. V tej luči so se zavzeli za previdnost, še zlasti pri nakupu živali prek spleta. "Pomembno je, da se bodoči lastniki pred nakupom ustrezno pozanimajo o zdravstvenih pogojih in dokumentaciji, ki mora spremljati premike živali," so sklenili.

Priporočamo