Dva tisoč metrov je za slovenske gore magična meja. Če se Slovenske planinske poti (SPP) lotimo od začetka, bomo to višino prvič prestopili na najvzhodnejši visoki gori Kamniško-Savinjskih Alp. Kratka šesta etapa nas vodi čez Raduho, goro, ki nam ob dobri vidljivosti omogoča razgled na dobršen del trase, ki smo jo že prehodili, in tudi tistega, ki nas še čaka; tja čez Grintovce, Karavanke in Julijce z daljnim Krnom na obzorju.

Koča na Loki pod Raduho (Foto PD Luče)

Koča v Grohotu pod Raduho Foto: PD Mežica

Opis poti

Od Koče na Loki zagrizemo v vzhodno pobočje Raduhe, kjer drži na vrh najbolj direktna, dobro uhojena in široka pot. Odcep na Durce pustimo ob strani za kdaj drugič. Dreves kmalu zmanjka, pozdravi nas ruševje. Malo pod glavnim grebenom dosežemo prečno pot, ki se pridruži z desne strani. Krenemo levo in se ob kratkih, a silovitih pogledih v severni prepad bližamo najvišji točki. Tik pod vrhom z desne pripleza zavarovana pot. Vpisna skrinjica s cepinom in žigom je na dosegu roke.

Z vrha sestopimo po poti vzpona do razpotja, kjer nadaljujemo po zgornji poti do Durc. Del poti pod škrbino, ki je bil nekoč zavarovan, zdaj ni več v uporabi, zato gremo še malo naokrog, na razpotju krenemo levo in se po lepo urejeni poti spustimo pod steno gore, na kateri smo bili. Sledi le še sestop do bližnje Koče v Grohotu, kjer najdemo žig SPP.

Koča v Grohotu pod Raduho (Foto PD Mežica)

 

Koča na Loki pod Raduho Foto: PD Luče

 

Gorniška vas Luče

Občina Luče je leta 2019 kot druga slovenska članica za Jezerskim vstopila v ugledno mednarodno mrežo Gorniške vasi, ki združuje alpske kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom, kar Lučani dolgoročno vidijo kot konkurenčno prednost svojega območja. 

Zgodba o nastanku Luč ob vznožju Raduhe (foto Dušan Prašnikar)

Zgodba o nastanku Luč ob vznožju Raduhe Foto:  Dušan Prašnikar

Slovenska planinska pot v številkah

71 let Slovenske planinske poti (SPP)

617,4 km od Maribora do
Debelega rtiča

37.300 m vzpona in 37.600 m spusta

43 etap

79 kontrolnih točk po SPP

vsaj 35 obiskanih vrhov

55 planinskih koč na poti

252 ur oziroma 37 dni hoje od začetka do konca SPP

6 dni, 12 ur in 52 minut – rekord
iz leta 2020

11.000 planincev je SPP
prehodilo v celoti

14 izdaj vodnika po SPP
v 65 letih

40.000 prodanih izvodov vodnika po SPP

200.000 prodanih Dnevnikov
Slovenske planinske poti

Uporabni podatki

Nadmorska višina: 2062 m

Dolžina 6. etape SPP: 5,7 km

Višinska razlika: 530 m vzpona, 600 m spusta

Izhodišče: koča na Loki pod Raduho (1534 m)

Cilj: koča v Grohotu pod Raduho
(1460 m)

Čas hoje: koča na Loki–Raduha 1 ura, 30 minut; Raduha–koča v Grohotu 1 ura 30 minut, skupaj: 3 ure–3 ure in pol

Zahtevnost: lahka pot; previdno na prepadnem robu nad Durcami

Možni vzponi na vrhove: Lanež, 1925 m (1 ura, lahka pot); Mala Raduha, 2029 m (10 minut, lahka, neoznačena, a na vrhu izpostavljena pot)

Zanimivosti ob poti: snežna jama pod planino Arta; kapela sv. Križa pri koči na Loki

Možni sestopi v dolino: od koče v Grohotu mimo kmetije Bukovnik v Solčavo ali v Koprivno (2 uri, lahka pot)

Koči: koča na Loki pod Raduho (PD Luče) 85 ležišč; koča v Grohotu pod Raduho (PD Mežica) 45 ležišč

Zemljevida: Smrekovec, Raduha, Olševa, Peca, Uršlja gora, PZS, 1:30.000; Kamniško-Savinjske Alpe, PZS, 1:50.000

O vodniku Slovenska planinska pot

Avtorji vodnika Slovenska planinska pot, ki je izšel pri založbi Planinske zveze Slovenije, so Gorazd Gorišek, Mojca Stritar Kučuk in Andraž Poljanec.

Planinski vodnik Slovenska planinska pot je sestavljen po enodnevnih etapah. Vsaki etapi so pripisane osnovne informacije o njeni dolžini, višinski razliki (ločeno za vzpon in spust), izhodišču, cilju in najvišji vmesni točki. Časovnice so sestavljene iz več smiselnih delov, glede na vmesne točke posamezne etape. Dopisani so možni vzponi na vrhove ob poti, ki ne sodijo v Slovensko planinsko pot, in možni sestopi v dolino. Razveseljiv je kratek seznam naravnih in kulturnih znamenitosti ob poti. Za lažjo pripravo sta vsaki etapi dodana profil poti in jasno označena pot na izseku planinskega zemljevida, vsaka etapa ima tudi QR-kodo s povezavo do vrisa poti v spletni aplikaciji maPZS. Navedeni so še osnovni in kontaktni podatki o planinskih kočah na poti.

Vodnik planinske založbe lahko za 35,90 evra naročite na brezplačni številki 080 18 93 ali na e-naslovu trgovina@pzs.si.

Priporočamo