V preteklosti so osnovne plače sicer uspeli spraviti na dostojni nivo, a je vmes prišla rekordna inflacija, je na shodu dejal zunanji strokovni sodelavec sindikata in generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

»Prišlo je do izrazitega pomanjkanja delovne sile in s tega stališča je dostojno plačilo, ki ga zahtevamo, vsaj 1500 evrov osnovne plače,« je Volf naštel med razlogi za protest. Delodajalce so v socialnem dialogu skušali prepričati, da je to nuja. »Kjer je povpraševanje večje, kot je ponudba, seveda cena naraste,« je dejal in izpostavil, da je pri cestnem potniškem prometu pri voznem osebju ravno obratno.

Delodajalci se izgovarjajo na ministrstvo in na subvencije, a voznikov to ne zanima, je dejal. "Nas zanima samo, da imajo vozniki avtobusov, ki delajo petke in svetke ter prevažajo naše nadražje, dostojno plačilo, delovni čas, ki jim omogoča družinsko življenje in osnovno človekovo dostojanstvo," je poudaril.

Protestni shod so zato nadaljevali tudi pred ministrstvom za infrastrukturo, kjer so znova pozivali: »Sestanite se z nami in dajte nam višje plače!«

Čeprav so se protestnega shoda udeležili delavci več podjetij, so stavbo Nomaga izbrali, ker gre za največjega delodajalca v javnem cestnem potniškem prometu. Sindikat je zahtevo za dvig plač podal v vseh podjetjih, kjer je prisoten. Med drugim se bodo pogajali v podjetjih Arriva, Nomago, AP Murska Sobota in Marprom. Pri pogajanjih pa bodo vztrajali tudi za ceno stavko, poudarjajo.

Na možnost stavke zaradi slabih razmer v panogi so v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije opozorili že konec novembra na novinarski konferenci v Kopru. Med drugim so opozorili tudi na negativne posledice, ki bi jih lahko za samo dejavnost prinesla pred kratkim sprejeta novela zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev.

Priporočamo