Policija promovira poklic s predstavitvami v srednjih šolah, na zaposlitvenih in kariernih sejmih ter drugih podobnih dogodkih, so danes zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Poleg tega so okrepili promocijo na družbenih omrežjih, ki so mladim blizu, predvsem na Facebooku, pa tudi omrežju X in TikTok. Poklic promovirajo skladno s strategijo promocije policijskega poklica 2025-2025, ki jo je pripravila delovna skupina za promocijo zaposlovanja na policiji.

Pomemben del kadrovske politike je bila po navedbah ministrstva tudi uvedba sistema potrjevanja in pridobitve nacionalnega standarda za poklic policista lani poleti. Tako so vsem zainteresiranim policistom, ki zasedajo delovna mesta v VI. tarifni skupini in za to nimajo ustrezne stopnje izobrazbe, omogočili pridobitev certifikata, na podlagi katerega bodo lahko napredovali v višje uradniške nazive.

Policiste, ki zapustijo sistem, redno nadomeščajo, so dodali na ministrstvu. Vsako leto zaposlijo novo generacijo kandidatov za policiste, ki se dve leti izobražujejo na višji policijski šoli. Proučujejo tudi možnost prenove izobraževanja za poklic policist, so zapisali.

V policiji je bilo sicer konec lanskega leta zaposlenih 8162 ljudi, kar je 79 zaposlenih manj od kadrovskega načrta, kaže zadnje letno poročilo policije.

Priporočamo