Prvo polovico leta je zaznamovala stavka zaposlenih na večini upravnih enot (UE) po državi, ki so stavkovne aktivnosti z različno intenzivnostjo izvajali vse od marca. V drugem tednu julija so podpisali stavkovni sporazum, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Stavkajoči so med drugim za vse zaposlene zahtevali takojšnje zvišanje plač za sedem plačnih razredov in administrativno razbremenitev ter kadrovske okrepitve, sindikati pa so se z ministrstvom julija dogovorili za kompromis: ustanovitev dveh delovnih skupin. Prva je zadolžena za postavitev meril za izplačevanje individualnega dodatka za povečani obseg dela, ki naj bi bil izplačan številnim uradnikom po državi. Druga delovna skupina pa naj bi poskrbela za optimizacijo delovnih procesov, saj so zaposleni na upravnih enotah po oceni sindikata preveč obremenjeni.

UE LjubljanaUpravna EnotaFrančisek Verk- 15.05.2024 -novinarska konferenca Sindikata državnih organov Slovenije - sindikata upravnih enot. FOTO: Nik Erik Neubauer

Frančišek Verk, SDOS: Stavkovni sporazum, ki smo ga julija 2024 glede upravnih enot podpisali z ministrom za javno upravo, se ne izvršuje, kot je bilo dogovorjeno, dodatek za povečani obseg dela pa se ne izplačuje na podlagi določil in zahtev, ki so opredeljeni v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju.

 

Dodatek izplačali v 14 upravnih enotah

Dragan Stanković, predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni, je sporočil, da se je delovna skupina za izplačevanja dodatka sestala štirikrat, skupina za optimizacijo pa dvakrat. »Po mojih podatkih je bil avgusta v okviru julijske plače povečani obseg dela izplačan zaposlenim na 14 (od 58, op. a.) upravnih enotah. V petek, 13. septembra, zato ne bomo pričakovali samo novice, ali je bil v okviru centralnih pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju dosežen dogovor ali ne, ampak bomo še bolj nestrpno čakali na izplačilo plače za avgust. Kajti na podlagi podatkov o izplačilu te plače bomo lahko bolj relevantno sklepali o tem, ali se spoštuje črka stavkovnega sporazuma ali ne,« je prihodnost dogovora komentiral Stanković. Dodal je, da je med stranema še vedno precej nesoglasij in nejasnosti predvsem pri vprašanju povečanega obsega dela. Pri tem je še opozoril, da nadaljevanje stavke ni izključeno.

Tudi Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, je opozoril, da ministrstvo po njegovi oceni ne deluje v dobri veri. »Stavkovni sporazum, ki smo ga julija 2024 glede upravnih enot podpisali z ministrom za javno upravo, se ne izvršuje, kot je bilo dogovorjeno, dodatek za povečani obseg dela pa se ne izplačuje na podlagi določil in zahtev, ki so opredeljeni v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju,« je do ministrstva kritičen predsednik sindikata.

Petek, trinajstega, bo prelomen

Število vseh upravičencev dodatka za obremenjenost pa ni edino, na kar bodo v petek pozorni sindikati, saj je dodatek še vedno samo začasni kompromis glede na stavkovno zahtevo po zvišanju vseh plač. Stavkovne aktivnosti na upravnih enotah so namreč potekale v času intenzivnih stebrnih in centralnih pogajanj o bodočem plačnem sistemu vseh javnih uslužbencev. Ministrstvo pa je v času stavke zato vztrajno ponavljalo, da bi ločeni dogovor z eno skupino javnih uslužbencev lahko ogrozil celoten pogajalski proces glede novega plačnega sistema. Stavkovni sporazum, ki ga je poleg Stankovića in Verka podpisal še minister za javno upravo Franc Props, pa ima pomembno časovno komponento. »Če se centralna in stebrna pogajanja ne zaključijo do 13. septembra 2024 (…), se nemudoma začnejo ločena pogajanja med podpisniki tega sporazuma,« se glasi stavek v sporazumu, s katerim se je minister zavezal, da bo začel pogajanje o plačah referentov, če do jutri ne bodo sklenili sporazuma o novem plačnem sistemu vseh zaposlenih javnih uslužbencev v državi.

»Glede nastale situacije nisem velik optimist. Ugotavljamo, da se visokemu uradništvu ni treba bati za preživetje, saj so skoraj praviloma deležni dodatkov za povečani obseg dela, tudi v višini 30 odstotkov plače, kar pomeni, da ne bodo na slabšem, tudi če ne pride do uveljavitve novega sistema plač v javnem sektorju,« je glede prihodnosti centralnih in stebrnih pogajanj skeptičen Verk.

Z ministrstva pa so sporočili, da bo septembra 65 odstotkov vseh zaposlenih na upravnih enotah prejelo dodatek zaradi povečanega obsega dela, za kar bodo namenili 378.000 evrov. Glede podpisa dogovora o novem plačnem sistemu pa so sporočili, da bo naslednja seja centralne pogajalske komisije v ponedeljek, ko bodo sindikatom predstavili predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, dogovorili pa naj bi se tudi o rokovniku potrebnih aktivnosti za uskladitev vseh potrebnih aktov. Konkretnega roka za podpis dogovora niso omenili. 

Priporočamo