Pred posledicami okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki so lahko zelo hude pri dojenčkih in starejših ljudeh, bi lahko bil v prihodnje zaščiten bistveno širši krog prebivalcev kot doslej. Tiste otroke, ki jih okužbe z RSV posebej ogrožajo, lahko v zdravstvu za zdaj zavarujejo z imunoglobulinom, ki je že na voljo. Pred vrati pa so dodatne možnosti, ki bi lahko zajele tudi druge otroke in starejše prebivalce. Evropska agencija za zdravila je že konec lanskega leta prižgala zeleno luč za novo zdravilo nirsevimab, nedavno pa je odobrila tudi dve cepivi proti RSV.

Novosti še niso na voljo

Pri imunoglobulinu nirsevimab AstraZenece je ob sezonskem obolevanju predviden en odmerek. Kot so lani pojasnili na Evropski agenciji za zdravila, je zdravilo namenjeno novorojenčkom in otrokom v obdobju sezone RSV, ki je zanje prva. Učinkovito je pri preprečevanju pljučne bolezni, ki jo povzroča RSV in zahteva medicinsko oskrbo, so še izpostavili. V Sloveniji nirsevimab v sezoni 2023/2024 sicer še ne bo na voljo, so nam sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kdaj bo zdravilo, s katerim se odpirajo možnosti širše uporabe zaščite pred RSV, prispelo v slovenske zdravstvene ustanove, še ni znano. Jasno pa je, da bodo v tukajšnjem zdravstvu za zaščito posebej ranljivih otrok pred RSV v prihajajoči sezoni okužb tako kot doslej uporabljali imunoglobulin palivizumab. Otroci, za katere je zaščita zaradi njihovega zdravstvenega stanja posebej pomembna, v tem primeru prejmejo do šest odmerkov na sezono, med odmerki pa je po en mesec presledka.

Neznanka je tudi, kdaj bodo začeli v slovenskem zdravstvu uporabljati cepivo Arexvy, ki ga proizvaja GSK in je na podlagi pozitivnega mnenja Evropske agencije za zdravila junija letos že prejelo dovoljenje za promet. Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je ob prvi odobritvi cepiva proti RSV pozvala k pripravi nacionalnih strategij cepljenja. Prebivalci, za katere okužbe z RSV pomenijo največje tveganje, bi lahko na ta način namreč do cepiva dostopali pred naslednjo jesensko sezono. To cepivo je predvideno za ljudi, ki so stari 60 let in več, cilj tovrstne zaščite pa je preprečevanje bolezni spodnjih dihal, ki jih povzroča RSV.

Pred dobrima dvema tednoma je pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila prejelo tudi Pfizerjevo cepivo Abrysvo, za katero pa mora, preden pride na trg, dovoljenje za promet izdati evropska komisija. To cepivo je namenjeno tako ljudem, starim 60 let in več, kot tudi zaščiti dojenčkov od rojstva do šestih mesecev starosti. Prejmejo jo posredno, torej prek cepljenja matere med nosečnostjo. Povzetek glavnih značilnosti zdravila in navodilo za uporabo še nista na voljo, ugotavljajo na NIJZ. »Podatka, kdaj bo cepivo v Sloveniji dejansko na voljo, še nimamo,« so nam sporočili.

Na Evropski agenciji za zdravila so po odločitvi o cepivu Abrysvo izpostavljali, da gre pri RSV za pomemben javnozdravstveni interes. Ta virus običajno povzroči blage, prehladu podobne simptome, so spomnili ob odobritvi, a imajo lahko okužbe z njim hude posledice za otroke in starejše ljudi. V Evropi je RSV, ki lahko povzroči brohniolitise in pljučnice, celo glavni vzrok za hospitalizacije otrok, so opozorili.

Dobrodošla zaščita,
a želijo si tudi neposredne

Napredek, ki se obeta, je pomemben, ocenjuje pediater Denis Baš. »Cepivo, s katerim lahko zaščitimo novorojenčke, bo dobrodošlo. Protitelesa v tem primeru tvori že mama,« je pojasnil. S cepivi, ki novorojenčka zaščitijo prek cepljenja nosečnice, imamo v Sloveniji že izkušnje v primeru oslovskega kašlja in gripe, je spomnil sogovornik. Cepiva, ki bi otroke pred RSV zaščitilo neposredno, pa za zdaj še ni. Pediatri si želijo, da bi v prihodnje imeli tudi to možnost, je pojasnil Baš, ki vodi sekcijo za primarno pediatrijo pod okriljem Slovenskega zdravniškega društva. Šteje tudi zaščita, ki je v tem trenutku že na voljo. Med otroci, ki so jih že doslej zaščitili z imunoglobulini, so bili na primer nekateri od prezgodaj rojenih otrok.

Na NIJZ na svoji spletni strani pojasnjujejo, da se okužbe z RSV pojavljajo v jesensko-zimskem času, v nekaterih sezonah pa segajo tudi v pomladanske mesece. »Približno dve tretjini dojenčkov se okužita z RSV v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok,« so zapisali. Ta virus je zlahka prenosljiv. Širi se s telesnim stikom, na primer pri rokovanju z okuženo osebo, pa tudi po zraku pri kašljanju ali kihanju, so našteli na NIJZ. Na pultu v trgovini preživi tudi po več ur. Okužba se lahko sprva kaže kot prehlad, so pojasnili, med znaki poslabšanja pa sta dražeč kašelj in težko dihanje. 

Priporočamo