To pismo je predsedujoči odbora Franc Breznik zahteval kot pogoj za sklic seje odbora, na kateri bi obravnavali kandidaturo Marte Kos. »Odbor je zaprosil za to pismo. Posredovali smo ga. V njem je vse pojasnjeno. To je transparenten proces,« je dejala von der Leynova.

Breznik je potrdil, da je sejo odbora sklical za jutri. Edina točka je zaslišanje in odločanje o kandidaturi Marte Kos. Pismo iz Bruslja je dobil zjutraj, pravi, predsednik njegove stranke ga je pozneje objavil na svojem profilu X.

V zvezi z umikom Tomaža Vesela je Breznik predsednika vlade obtožil laganja, češ da je zdaj jasno, da Vesel ni odstopil sam, ampak ga je predsednica evropske komisije zavrnila. 

Med Evropsko ljudsko stranko in SDS, ki ji formalno pripada, ni nujno velike ljubezni, pravi Breznik, češ da so na prvem mestu interesi Slovenije (Slovenia first, po Breznikovo). Golobu očita, da je v postopku imenovanja komisarja prav tu zatajil. Von der Leyen in Golobu je očital tudi, da kršita demokratičen proces v Sloveniji.

Resor za širitev, ki ga bo vodila Kos, je po njegovem prepričanju omejen, škoda, ki je nastala, pa nepopravljiva, češ da bi Slovenija lahko dobila veliko več.

Odziv predsednika vlade Roberta Goloba

Premier je bil v odzivu na predstavitev komisarske ekipe (še pred Breznikovo novinarsko konferenco, a že po tem, ko je von der Leyen potrdila, da je pismo o Veselu preposlala v Ljubljano) kljub drugačnim pričakovanjem kratek: »Sloveniji je s tem, ko je dobila resor za širitev, uspel zgodovinski met. Ponosen sem na Slovenijo,« je povedal. Vprašanj na bliskoviti novinarski konferenci ni bilo.

Pozneje je v daljšem sporočilu za javnost zapisal, da je Slovenija je s tem resorjem »dobila tudi ključ do stabilnosti in miru ne le na Zahodnem Balkanu, ampak tudi v vzhodni Evropi.« Proces širitve, je spomnil, je bil zablokiran 12 let, od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. »V zadnjem obdobju je področje širitve unije dobilo svojo geopolitično dimenzijo, zato bodo v tem mandatu postavljeni temelji za nadaljnjo širitev ali pa je sploh ne bo. To je dokaz, kakšno zaupanje in ugled uživa Slovenija v mednarodni politiki.«

Pismo je z javnostjo delil predsednik SDS Janez Janša:

Pismo Ursule von der Leyen Robertu Golobu.

Pismo Ursule von der Leyen Robertu Golobu.

Prevod pisma:

Spoštovani predsednik vlade,

19. avgusta 2024 ste g. Tomaža Vesela predlagali za člana Komisije v skladu s členom 17(7) Pogodbe o Evropski uniji.

V skladu s svojo dolžnostjo po istem določilu in členu 17(d) Pogodbe o Evropski uniji sem opravila razgovor s predlaganim kandidatom in ocenila splošno usposobljenost, evropsko zavezanost in neodvisnost g. Tomaža Vesela. V tej oceni sem upoštevala zlasti njegove predhodne poklicne izkušnje, kot so navedene v njegovem življenjepisu.

Kot veste, morajo biti člani Komisije sposobni sodelovati s poslanci Evropskega parlamenta in Sveta ter uspešno zagovarjati pobude, ki jim jih predloži Komisija, pa tudi voditi zelo pomembna pogajanja s tretjimi državami v imenu Unije. Te pristojnosti so ključne za izpolnjevanje institucionalne vloge Komisije v skladu s členoma 17 (1) in (2) Pogodbe o Evropski uniji. Te kompetence se pridobijo zlasti pri izvajanju odmevnih političnih ali vsaj veleposlaniških odgovornosti na ravni Unije ali na nacionalni ravni.

Po skrbni oceni vašega predloga vas moram obvestiti, da gospoda Tomaža Vesela ne morem predlagati Svetu kot del seznama članov Komisije.

Zato vas vabim, da nemudoma predlagate drugega kandidata, da bomo lahko čim prej nadaljevali. Hvaležna bi bila, če bi vaš predlog prejela najpozneje do torka, 10. septembra 2024.

S spoštovanjem

Ursula von der Leyen.

 Marta Kos, podpredsednica stranke GS in kandidatka za predsednico republike- 28.06.2022 – Predsedniške volitve 2022 - predsednik in podpredsednica stranke Gibanje Svoboda (GS) dala skupno izjavo o sklepih digitalnega kongresa in kandidaturi za predsednico države.//FOTO: Tomaž Skale

Marta Kos naj bi zasedla mesto komisarke za širitev. Foto: Tomaž Skale

Janša je ob tem na omrežju X pripisal še, da je »zdaj tudi uradno: TVesel 6. 9.2024 ni odstopil, ampak ga je UVDL že dan prej na predlog Goloba uradno zavrnila.«

Priporočamo