Parlament je na pobudo poslancev Gibanja Svoboda, SD in Levice odredil parlamentarno preiskavo, ki bo raziskala domnevno nezakonito financiranje strankarske politične propagande v medijih s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti in subjektov iz tujine. Po drobnogledom bo obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve preiskave. »Parlamentarno preiskavo zahtevamo zato, da preiščemo sume nezakonitega financiranja volilne kampanje za zadnje državnozborske volitve,« je dejala prvopodpisana poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek.

Kako je tekel denar
državnih podjetij

S pomočjo parlamentarne preiskave bodo ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri morebitnih zlorabah in sumih kršenja zakonodaje glede volilnih kampanj, financiranja političnih strank, oglaševanja in medijev. »Ugotoviti je treba, ali so nosilci javnih funkcij zlorabili svoje položaje za morebitno nezakonito financiranje svojih političnih strank tudi s pomočjo prikritega oglaševanja, fiktivnih pogodb za oglaševanje in vseh drugih oblik politične propagande,« je poudarila Šetinc-Paškova. Preiskovali bodo tudi sume nezakonitega vplivanja nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave.

Še posebej bodo preverjali odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti, in sicer Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola. O podjetju Telekom obstajajo sumi nezakonitega vplivanja političnih funkcionarjev na člane uprave in nadzornike, da so sklenili pogodbo o določitvi višine nadomestila za razširjanje televizijskih programov paketa MS TV v omrežje Telekoma, na podlagi katerega so bila izplačana nadomestila družbi NovaTV24, ki so jo ustanovili člani SDS.

V koaliciji so izpostavili sum, da za konkretno pogodbo ni bilo ustrezne pravne podlage, prav tako naj ne bi bila ekonomsko utemeljena in v poslovnem interesu družbe Telekom. Poslanci bi preiskovali tudi sume nezakonitega vplivanja na vodilne v Telekomu ob prodaji lastniškega deleža v družbi Planet TV leta 2020 madžarski družbi TV2 Adria. Podobno bi pregledali primer ustavljenega postopka prodaje lastniškega deleža v družbi TS Media. V koaliciji so še poudarili, da se je v zadnjih letih v Sloveniji okrepila vloga medijskih lastnikov iz Madžarske, ki so po dostopnih informacijah povezani z vladajočo madžarsko stranko Fidesz.

SDS: Gre za lov na čarovnice

V stranki SDS so po drugi strani menili, da gre pri odreditvi preiskovalne komisije za zastraševanje »nepravih« medijev in posameznih direktorjev državnih podjetij, češ da gre za napoved vsem novim in neodvisnim medijem, da jih bodo uničili, če ne bodo delali po nareku levo usmerjene politike in gospodarstva. Zahteva koalicije je lov na čarovnice, so ocenili. »Politični sodniki in tožilci so že opravili svoje delo in vemo, kaj bo agenda naslednji dve, tri ali štiri leta. Nabijanje po Janezu Janši, SDS in pa Novi24,« je menil poslanec Tomaž Lisec. Žan Mahnič pa je koaliciji navrgel, ali se bodo lotili tudi razvozlavanja medijskega imperija družine Odlazek, ki ima prek mreže podjetij v lasti več deset medijev. V opozicijski NSi medtem upajo, da bo parlamentarna preiskava dosegla svoj namen in da bodo njene ugotovitve poštene. Želijo, da ne bo zlorabljena za prazne politične boje in da bo končno poročilo odražalo dejansko stanje preiskovanega področja.

Predlog o sestavi in imenovanju preiskovalne komisije bo pripravila mandatno-volilna komisija DZ. Preiskovalno komisijo bo, kot so načeloma dogovorjeni predlagatelji, vodila Šetinc-Paškova. Poslanka Svobode upa, da bo komisija začela delati že pred parlamentarnimi počitnicami, v nasprotnem primeru pa takoj jeseni. Po njenih besedah imajo tudi že pripravljen nabor prvih prič, a jih danes še ni želela razkriti. Pričakuje pa, da bodo vse poslanske skupine imenovale svoje člane v komisijo, SDS pa »člana, ki ni obremenjen s kakršnim koli lastniškim deležem v teh medijih, ki jih bomo preiskovali«.

Priporočamo