V začetku tedna je bil v parlamentarno proceduro vložen predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z njim želijo pobudniki neozdravljivo bolnim, ki jim ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami. Predlog so vložili s 5513 podpisi volilcev. Gre za pomembno vprašanje spremembe odnosa celotne družbe do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja kot pravice.

Dejanska možnost zlorabe je po oceni društva Srebrna nit, v okviru katerega je predlog zakona nastal, nična. Zakon predvideva strog postopek, v katerem se preučijo možnosti morebitnega paliativnega zdravljenja in lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo ter se opravi pogovor z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo in drugimi strokovnjaki. Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju.

Predlog prvenstveno predvideva podporo pacientu pri samousmrtitvi, pri kateri si ta sam vnese smrtonosno učinkovino v telo. Evtanazija, pri kateri na zahtevo pacienta to stori zdravstveni delavec, je določena kot izjema, kadar pacient ni zmožen sam vnesti učinkovine v telo ali če ima verske, moralne ali druge utemeljene razloge. Predlagatelji v predlogu navajajo raziskavo Slovensko javno mnenje 2022, po kateri je leta 2009 evtanazijo kot sprejemljivo ocenjevalo 60 odstotkov vprašanih, lani pa je bilo takih 74 odstotkov vprašanih. Po lanskoletni raziskavi Ninamedie je bilo pomoči pri samousmrtitvi naklonjenih 76,5 odstotka vprašanih. Zakonskemu predlogu nasprotujejo v zdravniški zbornici, komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

Konkreten predlog zaenkrat podpirajo le v Levici

Državni zbor bo po vložitvi predloga moral o zakonu opraviti razpravo. Iz Levice so sporočili, da podpirajo medicinsko pomoč pri prostovoljnem končanju življenja za bolnike s hudimi kroničnimi boleznimi in slabo prognozo. »Področje mora biti ustrezno regulirano, da je evtanazija resnično rezultat posameznikove svobodne odločitve, sprejete izključno na podlagi zdravstvenega stanja ter brez materialnih in socialnih pritiskov. Ne smemo dopustiti, da se nekdo za smrt odloči, ker je pristal na družbenem dnu.« Zakon, kot ga predlaga Srebrna nit, podpirajo.

Pravico posameznika do izbire pri prostovoljnem končanju življenja podpirajo tudi v SD. »Vprašanje dostojnega prenehanja življenja pa zahteva široko družbeno soglasje. Naša prioriteta je kakovostno življenje vseh, zato smo kot socialna država dolžni razviti kakovostne socialne in zdravstvene storitve, ki bodo onemoglim in hudo bolnim zagotovile lajšanje stisk, bolečine in osamljenosti. Treba je razviti dolgotrajno in paliativno oskrbo, negovalne bolnišnice in hospic programe tako na domu kot tudi v posebnih ustanovah.« O konkretnem zakonskem predlogu v stranki še niso razpravljali.

Da mora biti odločitev o tem sprejeta na podlagi temeljite razprave in širšega družbenega soglasja, so sporočili tudi iz Gibanja Svoboda. Poudarili so, da kot liberalna stranka zagovarjajo osebno svobodo in dostojanstvo. »To bo osnova, na kateri bomo opravili razpravo o podpori predlogu zakona znotraj stranke. Tudi med zakonodajnim postopkom bo treba odgovoriti na številne pomisleke in dokončno razrešiti nekatere strokovne in predvsem etične dileme, ki se pojavljajo pri tako pomembnem družbenem vprašanju, kot je evtanazija,« so sklenili.

Predloga pa ne bodo podprli v opoziciji. V SDS zakonu Srebrne niti ostro nasprotujejo in poudarjajo nujnost širše in poglobljene javne razprave. »Vedno smo in bomo zagovarjali svetost življenja, čemur sledi tudi slovenska ustava, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja,« so odgovorili in dodali, da je nujno v državi spremeniti in izboljšati sistem paliativne oskrbe. »Zagovarjamo življenje. Pri konkretnem predlogu slišimo predvsem nasprotovanje in opozorila slovenskih zdravniških organizacij, prav tako se strinjamo z opozorili, da se s takšnimi predlogi v družbo vnaša napačna miselnost, da je življenje starega, onemoglega ali bolnega manjvredno. Kot družba bi se morali več pogovarjati, kako lahko starejšim omogočimo dostojno jesen življenja in poskrbimo za sočutno paliativno oskrbo umirajočih,« pa so zapisali v NSi.

Priporočamo