Test je pokazal, da se je bisfenolom v spodnjem perilu, v katerem prevladujejo sintetična vlakna, skoraj nemogoče izogniti. "Absurdno je, da je bisfenol A (BPA) omejen v igračah, ne pa tudi v tekstilnih izdelkih."

Potrošniške organizacije zato odločevalce doma in v EU pozivajo, da je na tem področju skrajni čas za spremembo zakonodaje. Potrošnike pa pozivajo, naj podprejo mednarodno kampanjo za zaostritev evropske zakonodaje na področju kemikalij in podpišejo peticijo.

Kot so pojasnili, so proizvajalci kot odziv na zdravstvena tveganja, ki jih povzroča BPA, razvili alternative bisfenolov, ki naj bi bili manj škodljivi, hkrati pa ohranjajo funkcionalne lastnosti BPA. Vendar študije nakazujejo, da tudi te snovi predstavljajo pomembna tveganja in imajo lahko podobne škodljive učinke kot BPA. EU je zato za 30 od 148 bisfenolov leta 2022 priporočila omejitev uporabe, je povzela Anja Bubik s fakultete za varstvo okolja v Velenju.

Urša Šmid Božičevič z ZPS je navedla, da so analizi 166 vzorcev spodnjega perila prisotnost bisfenola S (BPS) našli v 29 vzorcih, bisfenola F (BPF) v 16 vzorcih, BPA v 15, BADGE-2H2O v 11 ter BADGE in BADGE-2HCL v po enem vzorcu. Poudarila je, da je tveganje za stik z bisfenoli prek spodnjega perila prisotno pri vseh skupinah, a je pri ženskah v vseh starostnih skupinah večje kot pri moških. Za vzorce so odšteli od nekaj evrov do več kot 60 evrov, kupili pa so jih pri vseh najpomembnejših trgovcih, je dodala.

V ZPS zato potrošnikom svetujejo, naj izbirajo oblačila iz naravnih materialov. Pozorni naj bodo na sestavine v izdelkih za osebno nego in izberejo tiste, ki ne vsebujejo bisfenolov. Izbirajo naj izdelke z oznako Brez BPA, zlasti pri plastičnih posodah in plastenkah, ter za shranjevanje živil raje uporabijo steklene ali keramične posode. "Škodljive kemikalije, ki se skrivajo v vsakdanjih izdelkih, tiho škodujejo našim telesom in planetu. Njihova prepoved ni le izbira, temveč odgovornost za zaščito vseh. Žalostno je, da lahko nova kemikalija pride na trg v približno šestih mesecih, po drugi strani pa traja 20 do 30 let, da se s trga umakne škodljivo kemikalijo," so zapisali.

BPA se uporablja kot osnovni gradnik v proizvodnji polikarbonatne plastike, uporablja se pri proizvodnji številnih izdelkov za široko porabo. "Bisfenoli v človeškem telesu posnemajo delovanje estrogena, BPA pa je znan kot zdravju škodljiva snov, ki lahko ogroža plodnost, moti delovanje hormonskega sistema, negativno vpliva na reproduktivni sistem, vodi do razvojnih nepravilnosti, slabi imunski sistem, povzroča poškodbe oči ter izzove alergijske reakcije in draženje dihal," so še navedli v ZPS.

Priporočamo