Čeprav lahko vlogo osebnih zdravnikov prevzamejo tudi specializanti četrtega leta družinske medicine, je ta možnost prebivalcem na voljo le redko kje. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v vsej državi komaj sedem specializantov, ki vpisujejo paciente. Možnost, ki so jo v zdravstvenem resorju uvedli že pred petimi leti, a se ni trajno prijela, pa je ob vse bolj okrnjenem vpisovanju v ambulantah družinske medicine znova v igri.

Poskrbeti bodo morali za nadomeščanje

V Ljubljani z okolico, kjer je pomanjkanje družinskih zdravnikov posebno pereče, se trenutno ni mogoče vpisati pri nobenem od specializantov, a to bi se lahko v kratkem spremenilo. V Zdravstvenem domu Ljubljana, ki ga je lani zapustilo 23 zdravnikov, se o opredeljevanju pacientov trenutno dogovarjajo s tremi specializantkami družinske medicine. »Najpomembnejša ovira je, da niso prisotne vsakodnevno, zato je treba doreči način nadomeščanja,« so nam sporočili iz zdravstvenega doma.

Po oceni ZZZS bi bilo treba spremeniti kurikulum zdravniških specializacij. Specializanti bi morali vsaj začasno v večji meri opravljati delo v ambulantah družinske medicine, menijo na ZZZS, v manjši meri pa v bolnišnicah. Odločitve o tem so pristojnost Zdravniške zbornice Slovenije, so spomnili. Med možnimi ukrepi na ZZZS omenjajo še opredeljevanje pri specializantih drugega in tretjega leta družinske medicine. To bi zahtevalo spremembo obstoječega zakona o zdravstveni dejavnosti, ministrstvo za zdravje pa bi jo moralo po mnenju ZZZS vključiti v interventno zakonodajo.

Na pojasnila zdravstvenega ministrstva, ali bodo razširili možnost opredeljevanja pri specializantih, še čakamo. Na zdravniški zbornici ocenjujejo, da specializant v drugem in tretjem letu specializacije še nima dovolj znanja, veščin in kompetenc za to vlogo.

Spremembe, ki bi lahko
olajšale odločitev

Ali želi vpisovati paciente, se odloči specializant. Da lahko opravlja delo izbranega osebnega zdravnika, pa se mora s tem strinjati tudi njegov mentor. Posvetovanje z mentorjem mu mora biti ves čas na voljo. Potrdila o specializantovem izpolnjevanju pogojev za delo osebnega zdravnika izdaja zdravniška zbornica. Podatki zbornice kažejo, da se specializanti za to možnost odločajo bistveno redkeje kot ob njenem uvajanju. Leta 2018 so izdali 45 tovrstnih potrdil, leto pozneje 24, v prvem pandemskem letu 2020 pa 15. Najmanj potrdil, devet, je bilo izdanih leta 2021, lani so jih izdali 13. Ker nekateri mladi zdravniki specializacijo končajo med letom, podatki o potrdilih niso enaki kot trenutne statistike ZZZS o opredeljevanju pri specializantih. Poleg tega ni nujno, da zdravnik po izdanem potrdilu tudi dejansko opravlja vlogo izbranega zdravnika.

Veljavni program specializacije ne omogoča, da bi večina zadnjega leta potekala v ambulanti, je pojasnila dr. Marija Petek Šter, nacionalna koordinatorica za specializacijo iz družinske medicine pri zdravniški zbornici. »V praksi to pomeni, da tudi če bi specializant formalno opredeljeval paciente, teh skoraj ne bi mogel obravnavati,« je potrdila pomisleke, ki jih imajo o tej možnosti v zdravstvenih domovih. Kurikulum specializacije je v prenovi. Spremembe, ki se obetajo, bodo po napovedih zbornice olajšale vpise pacientov pri bodočih družinskih zdravnikih v četrtem letu specializacije. 

Priporočamo