Do 4. avgusta je bila zdravstvena reforma največja prioriteta vlade. Zaradi zapletov pri njenem udejanjanju je 7. julija premier Robert Golob odslovil ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, zamenjal je tudi ekipo njegovih najožjih sodelavcev in začasno, za največ tri mesece, prevzel vodenje zdravstvenega resorja. Golob je po odstopu Bešiča Loredana vztrajal, da reforma ostaja prioriteta in da bo ministrstvo za zdravje izpeljalo celovite ukrepe za skrajševanje čakalnih dob. Poplavni val je zatem preusmeril žarišče vladnih prizadevanj.

Marušič vztraja, da ne bo
spet minister

Zato ostaja neznanka, kdo bo postal novi minister. Pred poplavno katastrofo je imel Golob na mizi več imen. Na seznamu sta bila med drugim nekdanji zdravstveni minister Dorjan Marušič in Marjan Pintar, trenutno državni sekretar na ministrstvu za zdravje. Marušič je že nedvoumno sporočil, da je pripravljen pomagati, vendar vodenja ministrstva ne namerava prevzeti. Pintar, ki je bil zadnjih pet let direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, pa trdi, da se doslej ni z nikomer pogovarjal o tem, da bi zasedel ministrski položaj. »Odkrito povedano, nisem razmišljal v tej smeri. Bil sem pozvan, ali sem pripravljen prevzeti nalogo državnega sekretarja. V to sem privolil in to je tudi edini fokus, ki ga trenutno imam,« je dejal novinarju Večera.

Obstajajo tudi kandidati, ki se ponujajo za ministrovanje. Na tem seznamu je med drugim direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić, ki je že javno nakazal, da bi si upal prevzeti vodenje zdravstvenega resorja. Doslej ni z njim uradno še nihče vzpostavil stika, je povedal Večeru. V Dnevniku smo poročali, da se je Golobu samoiniciativno ponudil tudi Andrej Trampuž, eden najbolj prepoznavnih slovenskih zdravnikov v tujini. »Predsednik vlade bo opravil temeljit premislek in z možnimi kandidati opravil pogovor. Predlog kandidata za ministra za zdravje bo v državni zbor posredoval v začetku jeseni,« je tedaj sporočilo ministrstvo. Po neuradnih informacijah se Golob ni ogrel za Trampuža. Golob je v pogovoru za Pop TV ugotavljal, da mora biti naslednji minister »predvsem povezovalec in mogoče malo manj vizionar«.

Ministrstvo naj prevzame
uspešna direktorica

Nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber je ocenil, da je Trampuž dober kandidat. Nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin meni nasprotno. »Trampuža že 15 let ni v slovenskem zdravstvenem sistemu in se nanj ne spozna,« je kritičen. Po Fakinovem prepričanju bi morali primernega kandidata ali kandidatko iskati med direktorji zdravstvenih zavodov. »Zakaj nihče ne omenja Milene Kramar Zupan, direktorice Splošne bolnišnice Novo mesto? Ali Radivoja Nardina, direktorja izolske bolnišnice? Oba sta odlična direktorja, imata dolgoletne vodstvene izkušnje, do potankosti vesta, kaj je narobe v slovenskem zdravstvenem sistemu in kje ga je treba najprej izboljšati.«

Ujma se je zarezala tudi v pogajanja o novem plačnem sistemu v javnem zdravstvu. Pogajanja o oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo so nazadnje potekala pred skoraj dvema mesecema, 28. junija, torej še v času ministrovanja Bešiča Loredana. »Nadaljevanje pogajanj sledi v kratkem,« napovedujejo na ministrstvu. Najprej naj bi obravnavali uvrstitve delovnih mest v plačne razrede zaradi odprave plačnih nesorazmerij in prevedbo v novo plačno lestvico. »Vlada bo skušala slediti zastavljenim ciljem pri prenovi plačnega sistema ob upoštevanju posledic ujme,« je sporočilo ministrstvo.

Spomnimo: sindikati v zdravstvu in sociali so se junija pritoževali nad brezplodnimi pogajanji, v katerih vlada ni predstavila ne celovitega predloga za odpravo plačnih nesorazmerij v plačnih skupinah E, F, J in B ne celovitega predloga za vzpostavitev stebra. Vladi so še očitali, da naklepno zavlačuje tako s sprejemom kadrovskih standardov in normativov kot z novim plačnim stebrom. Zato so terjali celovit predlog vladne strani, sicer bi v septembru napovedali zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, tudi z možnostjo napovedi stavke.

»Od takrat je na vladni strani prišlo do spoznanja, da moramo najprej imeti pripravljene osnovne temelje plačne reforme, preden lahko nadaljujemo stebrna pogajanja in se začnemo pogovarjati o individualnih delovnih mestih,« je v sredo ugotavljala Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. »Predvidevam, da nam bo v ponedeljek uspelo skleniti dogovor na centralnih pogajanjih. Ločena pogajanja bi se utegnila nadaljevati teden dni pozneje.« 

Priporočamo