Potem ko se je azijska levinja Jeevana (Živana) pred dnevi pridružila levinji Čaji, si bomo lahko v kratkem, kot vzhičeni sporočajo iz ljubljanskega živalskega vrta, ogledali še največja predstavnika velikih mačk, samico tigra Ariso iz Zamošč na Poljskem in samca Ussurija iz Kristiansanda na Norveškem: »Ussuri je doslej odraščal v za tigre zelo nenavadni družini, kjer so skupaj složno sobivale kar tri generacije: starša Boonya in Amur ter dve generaciji mladičev.«

Ussurija bomo, še sporočajo, hitro ločili po desni nogi, ki je ostala brez lis, katerih vzorec je, tako kot prstni odtis pri človeku, pri vsakem tigru drugačen. Tigra se še navajata na novo domovanje in oskrbnike, obiskovalcem pa se bosta na ogled postavila predvidoma sredi septembra.

Tigrica Arisa

Tigrica Arisa, foto: ZOO Zamošč

Poseben podmladek

Mladiča so se medtem razveselili pri mačjih pandah. Tudi ta zaenkrat še ni viden obiskovalcem, saj je še premajhen, da bi zapuščal brlog. Septembra, ko bo dopolnil tri mesece, bo brlog začel občasno zapuščati ob skrbnem nadzoru matere, sporočajo iz živalskega vrta.

Mladiček mačje pande

Mladiček mačje pande, foto: Jana Šiftar

Eksotična vzhodna kuna vrečarica

Na avstralski celini je izumrla pred več kot 50 leti, preživela pa je le na otoku Tasmanija. Je prva mesojeda žival, izumrla na avstralski celini, ki je bila uspešno vrnjena v divjino. ZOO Ljubljana je eden izmed le devetih živalskih vrtov, ki gojijo to vrsto. V naravi so večinoma samotarji in nočne živali. Tudi pri nas rade dremljejo čez dan, pišejo, vendar se v popoldanskih urah počasi prebudijo, tako da so takrat vidne tudi obiskovalcem.

Vzhodna kuna vrečarica

Vzhodna kuna vrečarica, foto: Špela Štrus

Naštetim živalim so se letos pridružilil še filipinski kljunorožci, svinjski jeleni, indokitajski sika jeleni, ovratničarske čaje ter jastrebje pegatke.

 

Priporočamo