Protikorupcijska komisija (KPK) je junija letos zaradi suma nezdružljivosti funkcij na lastno pobudo uvedla postopek zoper podpredsednika državnega zbora Danijela Krivca. Poslanec SDS je bil namreč do nedavnega član sveta javnega zavoda za turizem Dolina Soče. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije poslancem članstvo v javnih zavodih prepoveduje. Krivec je s položaja odstopil v začetku julija, potem ko mu je komisija posredovala pojasnilo glede nezdružljivosti funkcij. Ker je Krivec odstopil že v času postopka, komisija nadaljnjih postopkov ni uvedla. Dodati velja, da je kršitev trajala že dlje časa. Krivec je bil namreč poslanec SDS tudi v prejšnjem poslanskem mandatu, ki se je končal lani, pri čemer je bil član sveta omenjenega zavoda od leta 2017.

 

Krivec nam je v telefonskem pogovoru dejal, da se je za odstop odločil po zahtevi, da se ponovno preveri, ali kot poslanec opravlja nezdružljivo funkcijo. »Ker se je KPK tokrat odločila, da to ni združljivo, sem pač odstopil.« Zatrdil je, da ni vedel, da krši zakon. Dodal je, da je ravno zato, da bi se izognili konfliktu interesov, pred imenovanjem v svet zavoda zahteval, da se to preveri.

»Glede mojega statusa v lokalni turistični organizaciji sem ravno v izogib takšnim insinuacijam zaprosil občino, da preveri, preden me imenuje. In takrat so to preverili in dobili odgovor,« je Danijel Krivec pojasnil junija letos, ko so ga na seji občinskega sveta občine Bovec drugi člani opozorili na nezdružljivost funkcij. Posnetek seje je dostopen na portalu youtube.

KPK občino postavlja na laž

Z vprašanjem, ali je občina Bovec predhodno res preverjala združljivost Krivčevih funkcij, smo se zato obrnili na to občino. Odgovorili so, da je po njihovem vedenju prejšnje vodstvo občinske uprave od KPK ustno pridobilo »pozitiven odgovor« glede združljivosti funkcij Danijela Krivca, in sicer »glede na takrat veljavno zakonodajo« in še pred odločanjem na seji občinskega sveta, na kateri je bil Krivec imenovan v svet zavoda. Ker je bilo mnenje podano ustno, »občina v svojem arhivu ne razpolaga s pisnim odgovorom«.

Neprijetno za občino in poslanca Krivca je, da KPK beleži tudi tovrstna poizvedovanja. »Komisija beleži tudi telefonsko prejeta vprašanja v času dežurstva, vendar prejetja vprašanja občine Bovec ali Javnega zavoda za turizem Dolina Soče na to temo na podlagi dokumentarnega gradiva ne moremo potrditi. Na komisiji mnenja, iz katerega bi izhajalo, da je položaj člana sveta javnega zavoda združljiv s funkcijo poslanca, nismo podali,« so nam zatrdili v komisiji za preprečevanje korupcije. KPK zavrača tudi pojasnila občine, da naj bi se v vmesnem času spremenila zakonodaja na način, da bi lahko primer Krivca interpretirali drugače. Relevantne določbe o nezdružljivosti funkcij so namreč v veljavi že od leta 2011.

Poslanec je dolžan
poznati zakone

Danijel Krivec bi kot poslanec moral poznati zakone oziroma omejitve pri opravljanju funkcije. »Mora se samo umreti na tem svetu, vse drugo je stvar tolmačenja. Lokalna turistična organizacija v prejšnjem sestavu, direktor in uprava, je zadevo preverila, saj sem na to opozarjal,« je odgovoril Krivec, ko smo ga soočili s stališčem, da je dolžan poznati zakon. Vztraja, da je v prizadevanjih biti korekten vselej želel, da zadeve preverijo pristojne institucije in ne on sam.

Ali lahko poslanec odgovornost za poznavanje zakonskih predpisov res prevali na občino? Ne, pravijo na KPK. »Vsak funkcionar je dolžan biti seznanjen z zakonodajo, ki opredeljuje njegove dolžnosti. Na komisiji smo novoizvoljene poslance mandata 2022–2026 pred potrditvijo mandatov maja 2022 posebej pozvali k spoštovanju določb o nezdružljivosti funkcij.« Poslance na to opozorijo tudi v državnem zboru, kjer ob začetku mandata in še pred konstitutivno sejo zbora izvedejo informativni seminar za poslanke in poslance, na katerem jih med drugim seznanijo z njihovimi pravicami in obveznostmi po zakonu o poslancih, poslovniku DZ ter zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Krivec je poslanec državnega zbora že šest mandatov.

»V pravu obstaja znameniti izrek, da pravna nevednost škoduje. Nihče se ne more sklicevati, da nekega predpisa ni poznal. Če poslanec ne ravna pravilno, je odgovoren on sam in ne občina ali kdo drug,« je razložil pravnik dr. Rajko Pirnat. Na vprašanje, kakšne so morebitne sankcije, je Pirnat pojasnil, da zakon o poslancih v 9. členu pravi, da poslancu preneha mandat, če v treh mesecih po potrditvi poslanskega mandata ne preneha opravljati dejavnosti, ki ni združljiva s funkcijo poslanca. Te dejavnosti v 27. členu določa že omenjeni zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Pirnat je pri tem ocenil, da do odvzema mandata za nazaj ne more priti. Do tega bi lahko prišlo le, če bi kršitev še trajala. Sogovornik z ljubljanske pravne fakultete je s tega vidika ocenil, da je področje urejeno pomanjkljivo oziroma na način, da favorizira poklicne funkcionarje, ki se lahko z odstopom preprosto izognejo morebitnim sankcijam.

Priporočamo