Po večurni razpravi, ki so jo zahtevali poslanci iz vrst SDS, NSi, del poslancev Gibanja Svoboda, poslanec SD in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, so poslanci izglasovali predlog štirih priporočil vladi, ki jih je minuli teden potrdil odbor za notranje zadeve. DZ vladi predlaga, da v roku treh mesecev pripravi sistemske ukrepe s spremembo zakona o financiranju občin. Občine bi morale o porabi sredstev, ki jih pridobijo na podlagi deleža romske populacije, poročati uradu za narodnosti. Predlagajo tudi pripravo pravne podlage za zagotovitev denarja, namenjenega kontinuiranim projektom za integracijo Romov.

Notranji minister Boštjan Poklukar je zatrdil, da je vlada pri tematiki Romov zelo aktivna, in verjame, da bodo čim prej prišli do vseh rešitev, da se umiri celotna situacija in da se bomo, kar je »najbolj pomembno, vsi državljani čutili enaki pred zakonom«.

Kdo je kaj storil za Rome

Razprava se je sicer vrtela okoli tega, kdo, kdaj in kaj vse je storil za reševanje romske problematike. V opoziciji so poudarjali, da so bili prvi, ki so te rešitve predlagali. »Očita se nam, da grdo gledamo romsko skupnost, to ni res. Po dolgoletni vladavini LDS smo, ko je prišla desnosredinska vlada, marca 2007 sprejeli zakon o romski skupnosti,« je na očitke koalicije, da desna sredina Rome getoizira, kriminalizira in izključuje, dejal Jože Horvat (NSi). Anja Bah Žibert (SDS) je večkrat poudarila, da so razmere na jugovzhodu države skrb zbujajoče. Kot je izpostavila, romski otroci ne prihajajo v šolo, globe se pišejo, kazni se ne izvršujejo, zato so po njenem potrebne sistemske spremembe.

Ukinili bodo spodbude za neobiskovanje vrtca

Tomaž Lisec (SDS) pa se je vprašal, ali smo pred zakonom vsi enaki, in hkrati odgovoril, da ne, kar lahko potrdi s primeri v Škocjanu, pa tudi v Sevnici. Romi kradejo, policiste ustrahujejo, za to pa niso kaznovani, je našteval. Lena Grgurevič (Gibanje Svoboda) je izpostavila, da imamo neučinkovit sistem socialnega varstva, pa tudi težave pri izvajanju policijskih pooblastil. To težavo v sistemu vidi vse od osamosvojitve naprej. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in enake možnosti Dan Juvan je povedal, da ministrstvo pripravlja zakon, ki bo ukinil finančne spodbude za neobiskovanje vrtca. 

Priporočamo