Slovenska javnost je na nedavnih parlamentarnih volitvah odločno zavrnila obliko vodenja države, ki jo najbolje opisuje pojem janšizem. Za politično usmeritev, ki jo razvija in zastopa predsednik SDS Janez Janša, so značilne različne oblike zlorabe državnih institucij za ozko strankarske in klientelistične interese, tu so tudi politika ustrahovanja, verbalni ekscesi, razgradnja neodvisnih institucij, kult osebnosti in uničevanje medijev. Kljub temu da je bil janšizem na aprilskih volitvah odločno zavrnjen, je politični usmeritvi nekdanjega predsednika vlade uspelo zasejati številne klice, ki se v povolilnem obdobju borijo za preživetje.

Vzponi in padci sledijo Janši

Ena od institucij, kjer spremljamo »strašen boj, ne boj, mesarsko klanje« z janšizmom, je RTV Slovenija, kjer imamo na eni strani Konfederacijo novinarskih sindikatov RTVS in na drugi direktorja TVS Uroša Urbanijo s peščico somišljenikov. Javni medij nacionalnega pomena je eno od bojišč janšizma, Uroš Urbanija pa je v tem spopadu za dušo in srce novinarstva zgolj zvesti izvajalec politike permanentnega konflikta, ki v številnih elementih spominja na fanatizem verskih blaznežev.

»Novinarska« kariera Uroša Urbanije je tesno povezana z vzponom slovenske desnice in njene radikalizacije, ki je potekala pod okriljem predsednika SDS Janeza Janše od prvega prevzema oblasti leta 2004. Kmalu po tem prevzemu oblasti so namreč sledile kadrovske spremembe na RTV Slovenija, direktor televizije je postal Jože Možina in uvajati se je začela politika ideološkega uravnoteževanja javnega zavoda z novimi novinarskimi kadri. V kontingentu novincev leta 2007, ki so se učili prvih novinarskih korakov na televiziji, je bil tudi Uroš Urbanija, a na sedežu nacionalne televizije na Kolodvorski, kamor se je nato še večkrat na krilih strankarske podpore vrnil, ni dolgo zdržal; politika uravnoteževanja prve Janševe vlade je bila ambiciozna, zveste kadre so potrebovali tudi na STA. Brez večjih novinarskih izkušenj ga je direktorica agencije Alenka Paulin – pred tem je bila tiskovna predstavnica SDS in vodja urada za informiranje v obdobju vlade Andreja Bajuka – imenovala za urednika notranjepolitične redakcije in namestnika odgovornega urednika STA. Presenečenje je bilo precejšnje, saj se Urbanija do tedaj ni izkazal s pretiranimi novinarskimi izkušnjami, če lahko njegov poklicni razvoj do leta 2007 sploh označimo za novinarstvo. Svojo pot je začel v katoliški publicistiki Ognjišče in Sončna pesem, v obdobju 2002–2007 je bil lektor za slovenski jezik na nekdaj papeški, nato prestižni rimski univerzi La Sapienza v Rimu, ko je poročal tudi za katoliški tednik Družina. Nekdanji sodelavci Uroša Urbanije na STA se v obdobju mandata 2007–2010 spominjajo, da se na delo, ki bi ga moral opravljati, ni veliko spoznal, zato se je pri vodenju velikega kolektiva zatekal k izrekanju opominov pred odpovedjo delovnega razmerja in zahrbtnemu opravljanju.

Kmalu po spremembi vlade se je Urbanija leta 2009 znova zatekel pod okrilje RTV Slovenija, konkretneje na Multimedijski center (MMC). Direktor TV Slovenija Jože Možina je ob tej priložnosti dejal, da bo Urbanija v uredništvo vnesel stabilnost in boljše medčloveške odnose, kljub temu da je na glasovanju kolektiva spletnega medija MMC dobil le glas, dva podpore. Urbanija je MMC zapustil leta 2012 z ovadbo devetih novinarjev MMC in generalnega direktorja RTVS Marka Fillija, a jo je tožilstvo zavrglo kot neutemeljeno. Urbanija naj bi namreč z vdorom v zasebno e-pošto ponaredil in priredil korespondenco novinarjev ter jih obtožil spletkarjenja proti njemu.

Zaradi Urbanije tudi Evropo
bolela glava

V obdobju napetih odnosov na spletnem portalu je Urbanija kot prvi prejel Meškovo nagrado (pokojni odgovorni urednik STA), to je priznanje, ki jo je lansiralo novoustanovljeno Združenje novinarjev in publicistov, v njem pa se združujejo predvsem novinarji in publicisti iz orbite medijske mreže SDS. Potem ko je druga Janševa vlada odločno posegla v Telekom Slovenija in njeno medijsko divizijo, je za nekaj mesecev postal odgovorni urednik spletnega medija siol.net. Ko so začeli snovati televizijo Siol TV pod okriljem telekomunikacijskega operaterja v državni lasti (v obdobju druge Janševe vlade), je nastala medijska hiša Planet TV, kjer je Urbanija delal kot dnevni urednik. Z zatonom politične zvezde Janeza Janše je Urbaniji odklenkalo tudi na Planet TV, kjer so ga leta 2014 odpustili. Tega leta je njegova partnerica kupila prvo planšarsko kočo na Veliki planini. Urbanija se je namreč v rimskem obdobju kariere poleg lektorstva in pisanja za Družino ukvarjal tudi s turističnim vodenjem po Rimu. Z ženo sta pozneje kupila še dve koči (brez hipotek) in jih oddajata.

Urbanija je bil kmalu zatem znova vpoklican, ko je SDS leta 2015 zagnala projekt Nova24TV. Imenovan je bil za prvega urednika televizije, ki je predmet parlamentarne preiskave zaradi domnevnega nezakonitega financiranja iz tujine oziroma Madžarske. Po epizodi na strankarski televiziji se je Urbanija za nekaj let umaknil iz javnosti in verjetno skrbel za planšarske koče, nato pa je njegovo ime znova priplavalo na površje marca 2020, ko ga je tretja Janševa vlada imenovala za direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Seznam spornih potez Uroša Urbanije iz tega obdobja je dolg. Začelo se je z odpovedmi pogodb o financiranju projektov za SDS neprimernih nevladnih organizacij in nato finančnim davljenjem STA. Ko je evropska komisija septembra letos predstavila paket zakonodaje za krepitev neodvisnosti medijev, je komisarka Vera Jourova izjavila, da jim je primer negotovosti financiranja STA povzročal velike glavobole. Urbanija je iz tega obdobja prevzel odgovornost za depešo, v kateri je vlada obvestila institucije v Bruslju, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Kot direktor Ukoma je uvedel tudi tedensko analizo objav na RTV Slovenija, česar ni počela niti Zveza komunistov Slovenije v najhujšem času bivšega režima.

Ob razgradnji TV Slovenija pod vodstvom direktorja Urbanije so bile navedbe Sindikata novinarjev Slovenije v pozivu generalnemu direktorju RTVS Andreju Grahu Whatmoughu, naj ne imenuje Urbanije za direktorja TV Slovenija, napoved težav na nacionalni televiziji: »Uroš Urbanija, nekdanji vodja vladnega urada za komuniciranje, deluje izrazito politično in pristransko, njegova medijska zgodovina pušča sledi neprofesionalnosti, šikaniranja, konfliktnosti z novinarskimi kolektivi in osebna maščevanja.« Vojna z mediji se nadaljuje. 

Priporočamo