Meteorolog Brane Gregorčič je dejal, da se bodo zvečer vetrovi nad Slovenijo precej okrepili. Krepile se bodo tudi padavine, ne bo pa več tako močnih nalivov kot v sredo. Proti jutru bodo padavine že oslabele. Ob tem se bo krepila tudi burja na Primorskem, ki bo najmočnejša od popoldneva do jutra. Na izpostavljenih mestih, predvsem v Vipavski dolini, bo lahko presegla hitrost 120 kilometrov na uro. Burja bo jutri čez dan oslabela.

Zaradi namočenosti zemljine se bo na nekaterih območjih po državi povečala nevarnost zemeljskih plazov.

V visokogorju bo snežilo, nad višino 2000 metrov lahko zapade tudi več kot četrt metra snega, meja sneženja pa se bo spuščala do okoli 1300 metrov. Sobota bo še oblačna, a večinoma suha, v nedeljo pa bo dokaj sončno vreme.

Razlivanje rek

Močne padavine so včeraj povzročile razlivanja rek, zlasti v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji, je povedal hidrolog Janez Polajnar. Težave so bile tudi z meteorno padavinsko vodo. Reke danes v večjem delu države že upadajo, predvsem v Posočju in na Gorenjskem, ter ponekod v vzhodni Sloveniji. Naraščajo pa še Ljubljanica, ki se bo razlivala na Ljubljanskem barju, ter Krka in njeni pritoki. Zaradi padavin naj bi Krka s pritoki še naraščala do jutri popoldne.

Težave na območju Novega mesta

Krka, ki se že razliva na območju pogostih poplav, bo poplavljala tudi na obsežnejših območjih. Največ pretok naj bi dosegla jutri sredi dneva in naj bi znašal okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. Zato lahko pričakujemo težave na prometnicah na spodnjem delu reke, na območju med Novim mestom in izlivom reke Krke, in v Krški vasi. Krka naj bi se v svojo strugo vrnila predvidoma v soboto.

Reka Kolpa, ki se tudi razliva, naj bi se umirila v noči na petek.

Burno nočno dogajanje

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so centri za obveščanje največ dogodkov zabeležili na območju regijskega centra Nova Gorica (43), sledijo Kranj (12), Ljubljana (9), Novo mesto (9), Celje (8), Maribor (3), Brežice (2) in Slovenj Gradec z enim dogodkom.

Na terenu je bilo aktivnih 44 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Tacen- 04.08.2023 – Poplave v Sloveniji - močno deževje, narasle reke, vremenske spremembe //FOTO: Jaka Gasar

V večjem delu Slovenije bodo do petka zjutraj obilnejše padavine. Foto: Jaka Gasar

V Loki v Črnomlju je meteorna voda zalivala športno dvorano pri tamkajšnji srednji šoli. Vodo so izčrpali in posesali črnomaljski gasilci, očistili so jaške in telovadnico zavarovali pred ponovnim vdorom vode.

V Družinski vasi v občini Šmarješke Toplice je narasli potok ogrožal gostinski lokal. Objekt so gasilci zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Meteorna voda in podtalnica sta zalili kletne prostore več hiš in drugih objektov v Šmarjeti, Dolnji Stari vasi pri Škocjanu, Praprečah in Gradišču pri Šentjerneju.

V Velikih Brusnicah v občini Novo mesto je voda iz naraslega potoka ogrožala stanovanjski hiši, v Čadražah v občini Šentjernej pa je narasli potok poplavil stanovanjsko hišo.

Na Mencingerjevi ulici v Krškem so gasilci s folijo prekrili del ostrešja stanovanjske hiše in s tem preprečili nadaljnje zamakanje. V naselju Brezje pri Raki v občini Krško pa je meteorna voda zalila del prostorov v stanovanjski hiši.

Priporočamo