Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti do začetka septembra zbira prijave na nov javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.
»Prvi cilj razpisa je povečati dostopnost študentskih bonov, drugi je spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje med študenti, kar pomeni bolj zdravo ponudbo med ponudniki, tretji pa je omogočiti javnim zavodom in fakultetam, ki bi se prijavili s svojimi lastnimi kuhinjami, poenostavljen postopek prijave na razpis,« je poudaril državni sekretar Dan Juvan.
Na ministrstvu so se priprave novega razpisa lotili prav zaradi kritik, da so se v zadnjem obdobju študentski obroki podražili, s čimer je upadlo tudi število izkoriščenih subvencij. Močno se je ob višjih stroških zmanjšalo tudi število ponudnikov, med katerimi so bili na vrhu ponudniki hitre prehrane, kvaliteta hrane pa se je posledično poslabšala. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so z raziskavo ugotovili, da obroki na študentske bone pogosto vsebujejo veliko maščob, soli, sladkorja in malo zelenjave, da so pripravljeni z neprimernimi postopki in da so neprimerne tudi porcije.