Policija je minuli teden s prevaro deportirala ogroženega prosilca za azil v Pakistan. To je ugotovilo upravno sodišče, ki je pregledalo primer pakistanskega državljana T. I., ki se je zatekel v Slovenijo. Iz dokumentacije je razvidno, da je bil gospod lani jeseni sredi azilnega postopka pozvan na razgovor, v katerem mu je policijski inšpektor (njegovo ime je zapisano v dokumentaciji) ponudil možnost dovolitve zadrževanja v Sloveniji, če se odpove prošnji za azil. Poleg tega mu je ponudil še dve možnosti – da ga predajo Hrvaški ali pa da se prek posebnega mednarodnega programa prostovoljno vrne v Pakistan. Pakistanec, ki je bil v osebni stiski, je policistu verjel na besedo in se je odločil za najboljšo ponujeno možnost: postopek za pridobitev azila je prekinil in upal, da bo v zameno dobil dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji. Vendar se je kasneje izkazalo, da ga ne bo dobil; namesto tega ga je policija odpeljala v center za tujce, nato pa je bil »24. 1. 2023 z letalom vrnjen v matično državo in predan varnostnim organom dne 25. 1. 2023 v jutranjem času«, je poročalo sodišče.

Nemoč sodišča

Predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan je ugotovila, da je policija s Pakistancem »v okoliščinah, ko mu je bila odvzeta prostost in se s svojimi pooblaščenci ni mogel posvetovati (…), opravila osebni razgovor, na katerem mu je njegovo pravno situacijo napačno in zavajajoče predstavila«. Poleg tega je pogovor s pomočjo prevajalca potekal v jeziku urdu, ki ga je gospod slabo razumel, saj sam govori jeziku pandžabi, je ugotovila. Policija v tednih pred deportacijo ni upoštevala niti intervencij sodišča, ki je opozarjalo, da je postopek sporen. Predsednica Jasna Šegan je na koncu – ko je bilo za Pakistanca že prepozno – lahko slovensko policijo le še opozorila, da se takšne kršitve ne bi smele več ponoviti.

Policija je na naše poizvedbe o primeru odgovorila, da konkretnega postopka podrobneje ne morejo komentirati, da pa je šlo za tujca, ki je po prvotno neuspešni prošnji za azil zaprosil že drugič. Zatrdili so še, da pred vračanjem v domačo državo vselej preverijo tudi, ali obstajajo »okoliščine, zaradi katerih vračanje ni mogoče oziroma dovoljeno«.

»Neverjetna zvijača«

Nevladniki in pravni strokovnjaki, ki zastopajo pravice beguncev, so ob razkritju policijske prevare zelo zaskrbljeni. Delovna skupina za azil Ambasade Rog je opozorila, da je policija v Pakistan – verjetno z istim letalom – vrnila celo dva prosilca za azil. »Opazovalci, ki smo osebi poznali in ju obiskovali, se sprašujemo, kako je lahko do tega sploh prišlo. Prosilca sta osebno in prek svojih zastopnikov večkrat opozorila na svoje izjemno slabo fizično in psihično stanje. Na kršitve pravic sta opozorila tudi z gladovno stavko (v centru za tujce, op. p.). Toda vodstvu centra za tujce in inšpektorjem je bilo očitno veliko do njune deportacije. Vedoč, da ju kot prosilca za azil ne smejo deportirati v državo, iz katere bežita, se je inšpektor pri enem izmed prosilcev zatekel k prav neverjetni zvijači,« so opozorili.

»Onemogočanje dostopa do učinkovitega pravnega varstva in zavajajoča obravnava tujih državljanov je v izvajanju kolektivnih izgonov postala pogosta praksa policistov,« so ogorčeni tudi v organizaciji Infokolpa. »Izvajanja uradnih postopkov brez zaščite temeljnih pravic in zavajanja pričajo o nevarnem in neetičnem delovanju dela slovenske policije,« so povedali za Dnevnik. Pravnica Urša Regvar iz organizacije PIC pa je opozorila, da »zakon jasno določa, da se prosilcev med azilnim postopkom ne sme odstraniti iz države«. Opisano policijsko zavajanje je, kot pravi, »v drugih primerih treba nemudoma ustaviti, saj predstavlja najhujšo možno kršitev temeljnih človekovih pravic«.

Policija in ministrstvo za notranje zadeve nista odgovorila na naše vprašanje, ali bodo sprožili postopke za ugotavljanje kršitev zakonodaje policistov, ki so povzročili sporno deportacijo.

Priporočamo