Žalsko občino je močno deževje precej prizadelo, gasilci so imeli precej dela. Potok Ložnica je prestopil bregove in poplavil več objektov. Najhuje je bilo v krajevni skupnosti Drešinja vas, kjer je zalilo osem hiš. Kot je dejal poveljnik PGD Drešinja vas Franc Zavašnik, se je potok razlil pri mostu v vasi, ker je bil protipoplavni nasip prenizek.

Meteorna voda je poplavljala prostore stanovanjskih in drugih objektov, ceste, parkirišča in podhode, povišani vodotoki pa so ogrožali objekte in ponekod poškodovali mostove. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnje razlitje narasle vode po vasi. Poleg tega so s folijo zavarovali vhode v ogrožene stanovanjske hiše in preprečili nadaljnji vdor vode.

Močan veter je podiral drevesa in elektro drogove ter razkrival ostrešja objektov. Zaradi razmočenega terena so se sprožili številni zemeljski plazovi, udori ter zdrsi zemljin in kamnin.

Žalski župan Janko Kos je dejal, da sta narasla tudi manjša potoka Peklenščica in Trnava, ki pa sta zdaj že začela upadati. "Ne vemo, kaj bo v naslednjem deževju, ker se protipoplavni ukrepi na območju Savinje in Ložnice po avgustovski ujmi še niso začeli izvajati," je opozoril.

Vodo je treba prekuhavati

Iz žalskega komunalnega podjetja so uporabnike pitne vode v naseljih Tabor, Pondor, Kapla, Gomilsko, Poljče, Trnava, Šmatevž, Kaplja vas, Dolenja vas, Orla vas, Latkova vas, Prebold, Ojstriška vas, Grajska vas, Sv. Lovrenc, Tešova in Jeronim obvestili, da je zaradi obilnega deževja prišlo do zakalitve vodnih virov, zato je vodo treba do preklica prekuhavati.

Do 6. ure zjutraj je bilo po državi skupaj zabeleženih 454 dogodkov, od tega skoraj polovico (223) na območju regijskega centra Koper, 97 pa na območju regijskega centra Celje. V 47 primerih so morali posredovati na ljubljanskem območju, 24-krat pa na mariborskem.

Laško: podrta drevesa, črpanje vode iz kleti

V laški občini so neurje prestali s 26 intervencijami. Člani laškega prostovoljskega gasilskega društva in del štaba tamkajšnje civilne zaščite so odstranjevali podrta drevesa, čistili propuste in črpali vodo iz kleti. Zaliti so bili trije podvozi, veter pa je razkril eno streho.

Tudi Braslovče je sinoči zajelo močno deževje. Gasilci so zaradi vdora meteornih voda tam posredovali na treh lokacijah.

V Celju je zaprta cesta na sotočju Savinje in Voglajne na Skalni kleti, pa tudi podvoz Kersnikova in Zagrad, Tremerje, Otemna, Gorica pri Šmartnem, Slatina v Rožni dolini in Kočevarjeva.

Kot napovedujejo vremenoslovci, bodo danes še naraščale Sava v spodnjem toku, Ljubljanica, Krka in reke na vzhodu države, ki se lahko razlivajo na običajnih območjih. V soboto se bo večina pretokov po državi zmanjševala, le Mura bo še naraščala. Na zahodu bo prevladovala srednja, na vzhodu države pa velika vodnatost rek. 

Kljub vsemu se na srečo najbolj črni scenariji po pojasnilih predstavnikov Arsa niso uresničili. Padavin sicer še ni konec, v naše kraje je prišla hladna fronta, ponekod je celo že snežilo.

Vremenska napoved

Padavine bodo danes slabele in od zahoda postopno ponehale. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem od 14 do 18 °C.

Jutri bo pretežno oblačno. Sprva bo občasno rahlo deževalo predvsem v severnih krajih, popoldne pa postopno tudi ponekod drugod, verjetneje v vzhodni Sloveniji. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki bo izrazitejši v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 8, na Primorskem do 13, v alpskih dolinah okoli 3, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem od 15 do 19 °C.

Vremenska slika12.09.2024 - Dež - Deževje v Ljubljani - Foto: Luka Cjuha

Padavine bodo slabele in od zahoda postopno ponehale. Foto: Luka Cjuha

V nedeljo bo večinoma oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo, pogosteje pa v vzhodnih krajih. Razen na zahodu bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno ter večinoma suho, proti večeru bo od severa začelo rahlo deževati. Malo topleje bo.

Priporočamo