Predstavniki civilnih iniciativ iz Novega mesta, Kočevja, Brežic, Grosuplja, Šentjerneja in Škocjana so ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju predstavili svoje zahteve glede reševanja težav, ki naj bi jih v občinah imeli zaradi posameznikov iz romske skupnosti. »Slišal sem tudi kakšno krepko glede dela policije, a vseeno smo predstavnike poslušali in jim odgovorili,« je uvodoma dejal minister. Poudaril je tudi pomen obveščanja policije v primeru kaznivih dejanj, tudi najmanjših.

»Zelo sem bil presenečen, ko sem slišal, da nekateri naše predloge označujejo za rasistične. Naš cilj je spraviti romsko populacijo na pravo pot,« je povedal predstavnik civilnih iniciativ Silvo Mesojedec. Ministru so med drugim predstavili zahteve, ki zadevajo socialne prejemke, prostorsko ureditev in črne gradnje, povratnike kaznivih dejanj in prisotnost policije. Mesojedec je povedal, da so zahteve poslali tudi predsedniku vlade, ki pa se do včeraj ni odzval. V primeru, da ne bodo prejeli jasnih odgovorov, Mesojedec napoveduje protestne shode. Minister Poklukar je pozval k dialogu in konstruktivnim rešitvam.

Navedbe v Tarči so neresnične

Pred slabim tednom je bil v oddaji Tarča objavljen prispevek, v katerem eden od sogovornikov trdi, da naj bi se policisti v Kočevju pred Romi zaklenili v policijsko postajo, ti pa naj bi vanjo poskušali vlomiti. Na generalni policijski upravi (GPU) navedbe sogovornika zavračajo in jih označujejo za neresnične. »Policijske postaje so, zlasti v nočnem času, zaklenjene skladno s 116. členom pravil policije zaradi zagotavljanja varnosti objektov in zaposlenih, kar je del standardnega varnostnega protokola,« so pojasnili.

V omenjenem primeru so se, kot pravijo na GPU, na policijski postaji v Kočevju zglasili oškodovanci kaznivega dejanja, ki jim je policist ob prihodu omogočil vstop v prostore enote. »Zaradi zagotavljanja varnosti postopkov je bil vstop omejen, tako da dodatnim osebam, ki so prišle nekaj minut kasneje, vstop ni bil dovoljen,« so pojasnili in s tem zanikali, da naj bi prišlo do vloma ali poskusa vloma v stavbo policijske postaje v Kočevju. 

Priporočamo