Po streljanju na osnovni šoli v kraju Vantaa na Finskem v začetku letošnjega aprila, ko je 12-letnik enega vrstnika ubil, še dva pa ranil, se je pod člankom na portalu 24ur pojavil komentar uporabnika »Slava Rusiji«, da se bo v sredo, 10. aprila, nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od šol pri nas. Na kateri, avtor ni navedel. Kmalu so ga izbrisali, zadevo pa prijavili policiji. »Komentar je med širšo javnostjo povzročil vznemirjenje in strah,« je dejal generalni direktor direktorata za policijo Darijo Levačić in dodal, da je izredni strokovni nadzor v tem primeru pokazal nepravilnosti in pomanjkljivosti pri ravnanju z informacijo, opravljanju vodstvenih nalog in izvedbi policijske preiskave. »Dejstvo je, da v upravi kriminalistične policije ob prvi prijavi informacije niso pravilno reagirali, posledično pa je bila v nadaljevanju reakcija policije neustrezna,« je še izpostavil.

Vodja je sicer napisal uradni zaznamek, a je v njem navedel neresničen podatek, zaznamek pa označil s stopnjo tajnosti interno.

Lovci na napake, ne na glave

Prvo informacijo je policiji posredovala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova. To je bilo 2. aprila. Prejemnik informacije, gre za vodjo oddelka za terorizem in ekstremno nasilje, je z njo seznanil podrejene, ni pa je vnesel v informacijski sistem, čeprav je to njegova dolžnost. Prav tako je o zadevi neustrezno obvestil nadrejene. Vodja je sicer napisal uradni zaznamek, a je bil v njem neresničen podatek, zaznamek pa označen s stopnjo tajnosti interno. Levačić zato ni mogel razkriti, kaj je v njem pisalo oziroma za kakšen neresničen podatek pravzaprav gre. Druga služba pa je zadevo dala v reševanje ljubljanski policijski upravi.

Prve neposredne aktivnosti za ugotovitev avtorstva spornega komentarja je policija izvedla šele sedmi dan po pridobljeni prvi informaciji – ko so informacijo prejeli na postaji v Bežigradu. Razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pregonljivo po uradni dolžnosti, pa je ugotovila šele 11. aprila. Torej dan po datumu, ki je bil v komentarju omenjen kot dan napada na šolo. »Nismo lovci na glave ali na čarovnice. Smo pa lovci na napake,« je Levačić izpostavil razlog izrednega nadzora, ki ga je odredil notranji minister Boštjan Poklukar. To je edini način, da se napake ne ponavljajo. »V nekaterih ravnanjih policistov je zaznati razloge za sum kaznivega dejanja. Zato smo poročilo odstopili specializiranemu državnemu tožilstvu,« je še pojasnil.

Prve neposredne aktivnosti za ugotovitev avtorstva spornega komentarja je policija izvedla šele sedmi dan po pridobljeni prvi informaciji.

Nekateri otroci ostali doma

Policija je javnost z grožnjo seznanila 8. aprila, šesti dan po prejemu informacije. Takrat je bila deležna kritik nekaterih ravnateljev, na policiji pa so se branili, da je bil način obveščanja ustrezen. Ocenili so, da je napad malo verjeten, in sporočili, da nočejo delati panike, želijo pa si preventivnega delovanja vseh vpletenih, zaposlenih na šolah, učencev in staršev, je takrat miril vodja oddelka za organizirano kriminaliteto SKP PU Ljubljana Stojan Belšak. Kaos, če že ne panika, je (ponekod) vendarle nastal. Nekatere šole so obvestile starše, ljubljanskim je občina za več dni zagotovila varnostnika, po svoje so se z dodatnim varovanjem znašli tudi drugod po Sloveniji. »Vedno je treba biti previden, policija pa je že poudarila, da incidentov ne pričakuje,« je odločitev komentiral župan Zoran Janković. Minister za izobraževanje Darjo Felda pa je izpostavil, da je tveganje pojavov ekstremnega nasilja v naših šolah majhno, a da je treba vsako grožnjo resno obravnavati, kar na policiji, kot zatrjujejo, počnejo. Nekateri starši v sredo, ko naj bi se zgodil napad, otrok niso poslali v šolo, na srečo pa napada ni bilo.

Na policiji so sprva zagotavljali, da nimajo pravne podlage za izsleditev avtorja spornega zapisa, saj je bil spletni komentar z grožnjo objavljen le nekaj minut, grožnja, ki je vsebovala datum, pa ni bila ne krajevno določena niti usmerjena v konkretno šolo, zaradi česar kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ni bilo. A so ga maja vendarle izsledili: 36-letnika z območja murskosoboške policijske uprave so ovadili zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. »Zaradi lažnega sporočila, da grozi nevarnost, je osumljenec povzročil, da so državni organi in druge pristojne organizacije ukrepali brez potrebe,« je takrat pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Martin Rupnik. Osumljeni je s tem povzročil za okoli 70.000 evrov škode. Grozi mu do pet let zapora.

Zaradi grožnje izključili dijaka

V zadnjih letih smo poročali o več primerih nasilja na šolah. Ob tem je treba poudariti, da smo nanj vse bolj pozorni, kar povečuje število prijav. Osnovnošolci in dijaki so v šole nosili orožje (nož, kladivo, plastično imitacijo pištole), s katerim so grozili vrstnikom, v redkih primerih pa koga celo napadli. Pisali smo tudi o izključitvi dijaka prvega letnika ene od ljubljanskih srednjih šol, ki naj bi sošolcem grozil z množičnim napadom. Petnajstletnik naj bi izbral datum napada ter pripravil načrt in orožje za streljanje, o čemer je ravnateljica obvestila policijo. Dijak je sporno risbo narisal že tri mesece prej, med poukom in v družbi več sošolcev, ki so kasneje zatrjevali, da je šlo za hec, ne pa za načrtovan napad. Policija v hišni preiskavi ni našla orožja ali kakega eksploziva, najstnik se je za nespametno in neprimerno risbo opravičil, njegova mama pa je takrat za Dnevnik povedala, da je bil po njenem mnenju ukrep nesorazmeren z dejanjem.

Usmeritve za odpravo nepravilnosti

Minister Boštjan Poklukar je že izdal usmeritve za odpravo nepravilnosti, o njihovi realizaciji mora policija poročati najkasneje do 2. novembra. Generalni direktor policije bo moral zagotoviti dosledno spoštovanje internih aktov, ki določajo evidentiranje prejetih operativnih informacij, poleg tega pa ob zaznavi groženj zoper življenje in telo zagotoviti takojšnjo, hitro ter skrbno policijsko preiskavo in izvedbo ustreznih aktivnosti. Policija bo morala javnosti posredovati celovite in resnične informacije, pri obveščanju pa morajo dosledno upoštevati komunikacijska načela. Policija bo tudi preučila in po potrebi novelirala dogovor s Sovo in obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo.

Priporočamo