Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svarijo pred kvarnimi učinki energijskih pijač, ki so med mladimi čedalje bolj priljubljene, čeprav lahko njihovo redno uživanje vodi v resne zdravstvene težave. Kot so poudarili, energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače, saj vsebujejo predvsem kofein in druge snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome. Zaradi nižje telesne mase pa se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2018, ki so jo opravili na NIJZ, je pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač na mesec, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje, starostna meja uživanja energijskih pijač pa se znižuje. Na NIJZ so spomnili tudi na raziskavo Zveze potrošnikov Slovenije med ljubljanskimi osnovnošolci pred tremi leti, ki je pokazala, da jim energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre za eno od brezalkoholnih pijač.

»Energijske pijače prinašajo le kratkotrajen učinek in dolgoročno škodijo vašemu zdravju. Ne dovolite, da vas te pijače ujamejo v past umetne energije, ampak se namesto tega raje osredotočite na gibanje in zdravo prehrano, kar pomaga ohranjati energijo skozi ves dan, brez hitrih vzponov in padcev, ki jih prinašata sladkor in kofein,« mladim svetujejo na NIJZ.

Pomembna povezava staršev s šolo

Da se trend uživanja energijskih pijač med mladimi povečuje, saj se mladostniki o tem pogovarjajo in se to vidi tudi v trgovinah, kjer so nekateri med njimi redni gostje, opaža tudi ravnateljica celjske OŠ Lava Marijana Kolenko. Najbolj je to vidno, je povedala, konec tedna, ko se mladi zbirajo in družijo v okolici šol ali na velikih parkiriščih s telefoni in energijskimi pijačami ter številnimi nezdravimi prigrizki, kar je v nasprotju s prizadevanji šol, da bi mladim omogočili več zdrave hrane brez sladkih in energijskih pijač.

Ker so ob zaužitju teh po ravnateljičinih besedah otroci polni »energije«, a jim kmalu zatem padec sladkorja v krvi povzroči apatičnost, strm upad energije, lenost in nemotiviranost za delo, so na omenjeni šoli že pred več kot petnajstimi leti začeli urejati področje prehrane, z željo po zdravi ekošoli: »Uvedli smo izbirni način prehranjevanja pri kosilih in veliko skrb namenili pitju pijač. Iz šole smo dosledno umaknili vse podajalnike kakršnih koli sladkih in energijskih pijač ter sladkih prigrizkov, izvedli smo tudi več aktivnosti, s pomočjo katerih so učenci sami raziskovali, katera živila in pijače vsebujejo sladkorje. Tako so sami prišli do spoznanja, da je pametno zmanjšati uživanje sladkih in energijskih pijač.«

Učencem so ponudili pitje grenkega čaja z možnostjo sladkanja z medom, v okviru fit pedagogike pa zadnjih deset let dosledno priporočajo hidracijo z vodo. S tem so, pojasnjuje ravnateljica, učence na drugačen način pripeljali do bolj zdravega uživanja pijač brez sladkorjev in energijskih spodbud. Na šoli tudi nimajo težav s tem, da bi učenci preprodajali ali skrivaj uživali energijske pijače.

Marijana Kolenko
ravnateljica OŠ Lava

Iz šole smo dosledno umaknili vse podajalnike kakršnih koli sladkih in energijskih pijač ter sladkih prigrizkov.

Marijana Kolenko
ravnateljica OŠ Lava

Iz šole smo dosledno umaknili vse podajalnike kakršnih koli sladkih in energijskih pijač ter sladkih prigrizkov.

Živahnejši in manj osredotočeni

Kot je še poudarila Marijana Kolenko, s posledicami, ki jih puščajo nezdrave pijače pri otrocih, in smernicami, ki jih prejmejo od NIJZ ali drugih organizacij, na roditeljskih sestankih in svetih staršev redno seznanjajo starše. »Izjemnega pomena je, da šola in starši delujejo v isti smeri, takrat imamo pri učencih največji uspeh,« je bila jasna sogovornica.

Z otroki, ki uživajo energijske pijače, imajo od obdobja epidemije koronavirusa precej izkušenj tudi na medvoški OŠ Preska. Ravnatelj Primož Jurman je povedal, da njihovi učenci od lanskega pojava ameriške trendovske pijače prime v naši državi pijejo več sladkih pijač, česar na šoli ne podpirajo in ne dovolijo, saj postanejo otroci ob zaužitju teh pijač zaradi visoke vsebnosti sladkorja živahnejši, njihova koncentracija pa se poslabša. Na preški šoli domnevajo, da nekateri otroci te škodljive pijače pijejo pred začetkom pouka, med odmori in po pouku pa jih naskrivaj kupujejo v lokalni trgovini v bližini šole. Njihovi starši za te nakupe pogosto ne vedo.

Denis Baš, pediater

Mnogi se ne zavedajo možnih škodljivih učinkov ali pa so prepričani, da so energijske pijače podobne navadnim brezalkoholnim pijačam.

Denis Baš, pediater

Mnogi se ne zavedajo možnih škodljivih učinkov ali pa so prepričani, da so energijske pijače podobne navadnim brezalkoholnim pijačam.

Primož Jurman je ob tem poudaril, da starši pogosto pozabljajo, da morajo biti prav oni prvi nadzorniki tega, kaj njihov otrok prenaša v svoji šolski torbi. Vodstvo šole jih o nezaželenem ravnanju otrok in njihovem uživanju škodljivih pijač redno obvešča na roditeljskih sestankih, svetih staršev in v individualnih pogovorih.

Agresivno trženje in široka dostopnost

Uživanje energijskih pijač pri otrocih in mladostnikih močno odsvetujejo tudi v Združenju za pediatrijo. Kot je pojasnil tajnik omenjenega združenja in predsednik sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš, dr. med., predvsem kofein in druga poživila vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic.

»Uživanje energijskih pijač pri otrocih in mladostnikih negativno vpliva na njihov telesni in duševni razvoj ter predstavlja tudi povečano tveganje prekomerne telesne mase, sladkorne bolezni tipa 2 in kariesa. Tekočino, ki jo otroci dnevno potrebujejo, je najbolje zaužiti s pitno vodo ali nesladkanim čajem, v primeru povečanih potreb pa z vodo razredčenim 100-odstotnim sadnim ali zelenjavnim sokom,« svetuje Baš.

Poudaril je, da v zadnjih letih porast uživanja energijskih pijač med otroki in mladostniki zaznavajo predvsem zaradi agresivnega trženja in široke dostopnosti teh pijač: »Pogosto se oglašujejo kot sredstva za izboljšanje zmogljivosti, kar privablja mlajšo populacijo. Poleg tega so te pijače cenovno dostopne ter se pogosto pojavljajo na športnih in glasbenih dogodkih, ki so zanimivi za otroke in mladostnike.«

Anja Radšel, pediatrinja

Gre za začarani krog, ki lahko mlade kasneje privede do zlorabe novih stimulansov, denimo kofeinskih tablet in prepovedanih substanc.

Anja Radšel, pediatrinja

Gre za začarani krog, ki lahko mlade kasneje privede do zlorabe novih stimulansov, denimo kofeinskih tablet in prepovedanih substanc.

Ne smemo jih zamenjati s športnimi napitki

Pediater opozarja, da energijske pijače niso primerne za nadomeščanje tekočine ali nadomeščanje vitaminov in mineralov, prav tako niso primerne za uživanje ob večjih telesnih naporih, zato jih ne smemo zamenjati s športnimi napitki. Po njegovih besedah lahko uživanje energijskih pijač pri otrocih povzroči številne negativne zdravstvene posledice, vnos čezmernih količin kofeina pa lahko kratkoročno povzroči spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa vodi v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem.

Baš meni, da starši pogosto niso seznanjeni z vsebino pijač, ki jih uživajo njihovi otroci: »Mnogi se ne zavedajo možnih škodljivih učinkov ali pa mislijo, da so te pijače podobne navadnim brezalkoholnim pijačam.« Zato je pomembno, je izpostavil, da se starši informirajo o vsebini pijač, ki jih otroci uživajo, da poznajo njihova potencialna tveganja in da se s svojimi otroki odkrito pogovarjajo o škodljivih učinkih. Pitje energijskih pijač otrokom in mladostnikom odsvetuje tudi zato, ker so ti zaradi rasti in razvoja bolj občutljivi za učinke kofeina in drugih stimulansov, ki jih vsebujejo energijske pijače. »Velika nevarnost zanje je tudi sočasno uživanje alkohola in energijskih pijač, ki lahko zaradi kombiniranih učinkov privedejo do dehidracije in zastrupitve organizma,« je še opozoril Denis Baš.

Primož Jurman, ravnatelj OŠ Preska

Starši pogosto pozabljajo, da morajo biti prav oni prvi nadzorniki tega, kaj njihov otrok prenaša v svoji šolski torbi.

Primož Jurman, ravnatelj OŠ Preska

Starši pogosto pozabljajo, da morajo biti prav oni prvi nadzorniki tega, kaj njihov otrok prenaša v svoji šolski torbi.

Začarani krog

Še ne dolgo tega smo bili večinoma zaskrbljeni le glede skritih sladkorjev v priljubljenih pijačah in s tem povezane debelosti, zdaj pa vemo, da je v teh pijačah še vrsta drugih substanc, od kofeina do drugih podobnih stimulansov, ki so hudo škodljivi za mlade ter kvarno vplivajo na njihove možgane, je poudarila tudi pediatrinja dr. Anja Radšel​, dr. med. Kot pravi, so energijske pijače namenjene le odraslim, saj njihovo uživanje pri otrocih in mladostnikih, še posebno pa v povezavi s prekomerno uporabo zaslonov, vpliva na njihovo razdražljivost, anksioznost in nespečnost ter posledično utrujenost, nižjo koncentracijo in slabše učne dosežke.

»Gre za začarani krog, znotraj katerega mladi zaradi slabega počutja posegajo po novih energijskih pijačah, vse to pa lahko kasneje, v njihovih študentskih letih, privede do zlorabe novih stimulansov, denimo kofeinskih tablet in raznih prepovedanih substanc, ki mlade vodijo v nezaželena vedenja,« je še posvarila dr. Anja Radšel.

Pijača kot statusni simbol

Lani jeseni so v Sparu Slovenija začeli prodajati pijačo popularne ameriške blagovne znamke Prime, ki je v trenutku osvojila otroke in mladostnike. Ker se pod omenjene izdelke podpisujejo znani vplivneži z družbenih omrežij in kanala youtube, je nastala prava prime evforija.

Povpraševanje po napitkih v pollitrskih plastenkah, za katere je bilo treba odšteti skoraj šest evrov, pri različnih spletnih ponudnikih pa celo do 20 evrov, je bilo izjemno. Kupci so morali kdaj celo počakati na določene okuse. Potem ko je izdelke prime pod drobnogled vzela Zveza potrošnikov Slovenije in so pri različnih trgovcih odkrili številne napake v zvezi z označbami, so zaradi previsoke vsebnosti kofeina dosegli prepoved prodaje energijske različice pijače prime v naši državi. Nato je strmo upadla priljubljenost vseh teh napitkov.

Da se je zanimanje za to pijačo ob siceršnji povišani prodaji energijskih pijač v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo, ne skrivajo niti v Sparu. Kot so nam zagotovili, so bile vse označbe na izdelkih prime vedno usklajene s predpisi, v svoji ponudbi pa nikoli niso imeli sporne energijske različice pijače. Še vedno prodajajo le »športno« različico te pijače. Danes ta v akciji, ki naj bi trajala do konca septembra, stane 1,19 evra.

 

Priporočamo