Nekdanji kmetijski minister Jože Podgoršek in njegova soproga sta med 27. in 30. januarjem 2022 preživela počitnice v hotelu Bohinj ob Bohinjskem jezeru. Tamkajšnje naravne lepote so ju po lastnih navedbah tako očarale, da sta ob odhodu pozabila plačati hotelski račun. To sta storila šele 7. aprila, 68. dan po odhodu. Naključje (?) je hotelo, da so ju o tem, ali sta plačala hotelske storitve, začeli prav 7. aprila spraševati novinarji. Bivši minister je nato postregel z novim izgovorom, češ da je bila krivec za z zamikom plačani račun velika naglica, zaradi katere sta morala hotel zapustiti zgodaj zjutraj. To, da naj bi v hotelski recepciji pozabili na dogovor, da mu bodo račun poslali po pošti, pa naj bi zaradi preobilja dela Podgoršek opazil šele 7. aprila.

KŽK: Ministrov račun smo plačali mi

Sledil je nov preobrat. Iz kranjskega kmetijskega podjetja KŽK so nekaj dni kasneje sporočili: »Ministrov hotelski račun smo plačali mi.« Priložili so dokaz, da jim ga je receptor poslal že 30. januarja dopoldne, torej kmalu zatem, ko sta Podgorškova sklenila romantične počitnice. Toda zakaj bi jima KŽK sploh plačal hotelski račun? Lastnik hotela Bohinj je kriptomilijonar Damian Merlak, ki je bil hkrati solastnik podjetja KŽK v času, ko naj bi podjetje del državnih zemljišč, ki jih je imelo v zakupu od sklada kmetijskih zemljišč, protizakonito oddajalo v podzakup kmetom. Sklad je zato 1. januarja 2020 KŽK predčasno odpovedal zakupno pogodbo za vseh 630 hektarjev državnih zemljišč, ta pa je posledično vložil tožbo na kranjskem okrajnem sodišču, ki po dobrih treh letih še vedno ni doživela epiloga. V sodni spor se je oktobra 2021 v vlogi kmetijskega ministra vmešal Jože Podgoršek, v čigar pristojnost je sodil tudi sklad. Tedanja direktorica kmetijskega sklada Irena Majcen je za Dnevnik večkrat ponovila: »Na sestanku na štiri oči je minister zahteval, da se v zemljiškem sporu poravnam v prid KŽK.« Podgoršek je navedbe Majcnove zanikal, jo dal razrešiti, kmalu zatem so sodni postopek v zadevi KŽK na njegovo željo začasno prekinili, da bi se skušali sprti strani poravnati. Sledile so Podgorškove romantične počitnice v Merlakovem hotelu Bohinj, 6. aprila 2022 je sklad sodišču poslal predlog za nadaljevanje sodnega postopka, dan zatem je izbruhnila afera Bohinj.

Vezni člen je David Poštrak

Vezni člen vsega opisanega je David Poštrak. David Poštrak je Podgorškovima organiziral dopust v hotelu Bohinj in se, kot trdita Irena Majcen in pravni zastopnik vpletenih kmetov Franci Kodela, v imenu KŽK s kmeti dogovarjal o protizakonitih podzakupih državnih zemljišč. »David Poštrak je nekaj časa absolutno delal proti KŽK. Hotel ga je potopiti. Večkrat je bil na skladu. Predlagal je, naj KŽK odpovemo zakupno pogodbo, ker je podzakupništvo bilo. Poštrak je bil tisti, ki je v imenu lastnika urejal razmerja s kmeti. Pogosto me je klicaril. Imel je tudi veliko voljo, da bi na sodišču pričal za sklad. Vendar Poštrak, ki je izpeljal protizakoniti podzakup, ne more pričati za sklad, zato ga nismo predlagali za pričo. Ga je pa za svojo pričo predlagal KŽK,« je pred časom za Dnevnik pojasnila Irena Majcen.

David Poštrak nam je to, da naj bi se v imenu KŽK s kmeti dogovarjal za tihi podzakup zemljišč, zanikal. Zatrdil je: »V podjetju KŽK nisem zaposlen, sem ga pa zaradi Merlakovega solastništva nadzoroval in sodeloval pri vodstvenih odločitvah.« Kakšna je bila resnično njegova vloga v KŽK, zanima tudi sodnico kranjskega okrajnega sodišča, zato ga že več kot tri leta kot pričo zaman pričakuje v prostorih sodišča. V začetku letošnjega aprila ga je po naših informacijah dala prisilno privesti. Poštrak naj bi na sodišče prispel v policijskem vozilu in ga kmalu, še pred zaslišanjem, zaradi kolapsa zapustil z reševalnim vozilom. Sredi aprila ga je zato nameravala sodnica zaslišati prek videopovezave, a je spodletelo tudi to, zato je napovedala izdajo sodbe brez Poštrakovega pričanja. Vpleteni nestrpno čakajo ta dokument. 

Priporočamo