Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je januarja objavil razpis za štipendije za deficitarne poklice v skupni višini dobrih 4,25 milijona evrov. Namen razpisa je spodbujanje k vpisu v izobraževalne programe za deficitarne poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. »Želimo zagotoviti, da bo dovolj mladih z znanji, potrebnimi za obstoj in razvoj posameznih gospodarskih panog,« so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V prihajajočem šolskem letu je cilj javnega razpisa dodelitev tisoč štipendij. Kot so nam pojasnili na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu, so lani na enako število razpisanih štipendij prejeli 1436 vlog, leto prej pa 1782 vlog. »V preteklosti se je že dogajalo, da se je štipendijo dodelilo več kot tisoč štipendistom, če je imelo več vlagateljev enako povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne ali nižje poklicne šole,« so povedali.

1000

štipendij naj bi dodelili na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu v prihajajočem šolskem letu.

Sredstva dodelijo tudi presežku

Štipendijo namreč sklad dodeli vsem vlagateljem v skupini z enako povprečno oceno, kljub temu da je presežen zastavljeni cilj razpisa. To pa velja le za skupino, ki prva preseže število tisoč štipendij. »V primeru, da sredstva ne bi zadoščala za dodelitev tisoč štipendij oziroma bi obseg presegal razpoložljiva sredstva, je del sredstev dodatno zagotovljen iz proračunskega sklada ministrstva za delo,« so pojasnili na skladu.

Čeprav gre za poklice, ki so manj priljubljeni med mladimi, pa sklad prav vsako leto prejme več vlog, kot je na voljo sredstev. Vsako leto tako sprejmejo približno dve tretjini vlog. Znesek, ki ga mladi prejmejo na račun vsak mesec, znaša 123 evrov, kar se mnogim zdi premalo. V skladu odgovarjajo, da je višina sredstev odvisna od dodeljenih sredstev za razpis, ki pa so vedno porabljena v celoti. Štipendist se ob prejemu štipendije zaveže k izpolnjevanju več pogojev. Med drugim mora uspešno zaključiti letnik, za katerega je prejemal štipendijo, in poslati potrdilo o uspešno zaključenem letniku.

Čeprav gre za poklice, ki so manj priljubljeni med mladimi, pa sklad prav vsako leto prejme več vlog, kot je na voljo sredstev.

Štipendija ne vpliva na druge prejemke

Tokratni nabor deficitarnih poklicev vključuje več kot 20 poklicev, ti segajo od kamnoseka in avtokaroserista do peka in slaščičarja. Štipendije so predvidene tudi za dvojezične izobraževalne programe, teh je sedem, predvidevajo pa denimo izobraževanje za ekonomskega tehnika v italijanskem in madžarskem jeziku ter za strojnega tehnika v madžarščini.

Bodoči dijaki lahko vlogo za štipendijo oddajo priporočeno po pošti ali osebno v vložišču sklada. Tudi letos je omogočena oddaja elektronske vloge na portalu Moja eUprava. »Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, višino plačila dohodnine ali prejemanje državne štipendije,« pojasnjujejo na skladu.

Do nadaljnjega prejemanja štipendij bodo upravičeni štipendisti, ki se v naslednjem šolskem letu vpisujejo v višji letnik izobraževalnega programa. V primeru, da želi štipendist izobraževalni program zamenjati, mora pri skladu najprej preveriti, ali je novi program deficitaren ali ne, saj mu v tem primeru štipendijsko razmerje preneha. 

Seznam deficitarnih poklicev

kamnosek

oblikovalec kovin / orodjar

pek

slaščičar

mizar

steklar

zidar

gozdar

gastronomski tehnik

dimnikar

Priporočamo