Sporočilo je poslano z domnevnega naslova info.mz@gov.si. V zadevi je naveden naslov »Javno obvestilo: nove nalezljive bolezni v Sloveniji«. Sporočilu pa je dodana tudi priponka, v kateri naj bi bilo nujno sporočilo o izbruhu bolezni ter podatki o cepilnih mestih.

Ministrstvo za zdravje opozarja, da omenjeni naslov ni v lasti ministrstva. Gre za lažna sporočila, ki nimajo nobene povezave z ministrstvom, so poudarili. 

Primer lažnega sporočila. Foto: Ministrstvo za zdravje

Primer lažnega sporočila. Foto: Ministrstvo za zdravje

 

 

V priponki sporočila je trojanski konj LokiBot, katerega namen je kraja uporabniških gesel in digitalnih potrdil iz okuženega računalnika. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo, da sporočilo v primeru, da ga prejmete, izbrišite. 

Ne odpirajte elektronske pošte s sumljivimi naslovi in vsebino

Tudi na ministrstvu prejemnikom sporočila svetujejo, da naj nanj ne odgovarjajo. Prav tako naj ne odpirajo priponk oz. priloženih datotek s sumljivimi naslovi in vsebino. Nevarne so predvsem priponke in spletne povezave s škodljivo kodo. 

»Če prejmete sporočilo ali telefonski klic, ki zahteva izvajanje aktivnosti na vašem računalniku ali posredovanje osebnih podatkov, gesel, kod, številk kartic in podobno, nikoli ne posredujte teh podatkov preko elektronske pošte ali telefona,« opozarjajo. »V primerih, ko pošiljatelja oziroma klicatelja ne poznate oziroma ga ni možno preveriti, na taka sporočila ne odgovarjajte,« še dodajajo. 

Priporočamo