Piran. Tudi v občini Piran, kjer nad plažami bdi Okolje Piran, so že namestili stopnice za kopalce. »Ob koncu tedna sta na osrednji portoroški plaži prisotna tudi reševalca iz vode, ki skrbita za varnost kopalcev in lahko po potrebi oskrbita s prvo pomočjo,« so nam zagotovili v Okolju Piran in dodali, da so zaključena vsa redna vzdrževalna dela poškodovanih delov obale, kamnitih površin, lesenih pomolov in sanitarij, naročili so tudi vzorčenje in dezinfekcijo cevovodov: »Lahko rečemo, da smo na sezono dobro pripravljeni in nestrpno pričakujemo 15. junij, ko lahko začneta centralna plaža Portorož in plaža Lucija tudi uradno obratovati.«

Ponekod ležalniki in senčniki
že na voljo kopalcem

Na zadovoljstvo kopalcev cene najema ležalnika in senčnika na obeh plažah ostajajo nespremenjene. Za dnevni najem kompleta dveh ležalnikov s senčnikom, sefom in vstopi v sanitarije je na plaži Lucija in travnatem delu centralne plaže Portorož treba odšteti 20 evrov, na peščenem delu pa 25 evrov. »Zaradi dobrega obiska v lanski sezoni bomo letos povečali ponudbo masaž na plaži. Pestrejši bo tudi program v avgustu, ko bomo gostili radio v živo, različne glasbene izvajalce, več bo animacij za otroke,« so še povedali na Okolju Piran. Tudi strunjanska plaža trenutno obratuje med vikendi, od 24. junija pa vsak dan. Cen najema plažnih rekvizitov (senčniki, ležalniki, paviljon za dve osebi) od lani niso spreminjali, uporaba plažnih sanitarij in tušev pa je brezplačna. Vstop na plažo je brezplačen, parkiranje pa je omogočeno na bližnjem parkirišču, ki ga upravlja Okolje Piran.

Vremenu se prilagajajo tudi v Sava Hotelih, kjer prav tako napovedujejo začetek kopalne sezone za 15. junij. »Del kopalniške ponudbe, ležalniki in senčniki, bo gostom ob lepem vremenu na razpolago že prej. Cena najema je na vseh naših kopališčih na Obali predvidena v približno enaki višini kot lani,« so sporočili iz Sava Hotelov in med večjimi novostmi na kopališčih skupine Sava Hotels & Resorts na Obali izpostavili prenovljeno bazensko območje Arcobaleno na plaži Hotela Vile Park v Portorožu, kjer sta v še fazi prenove območje plavalnega bazena in del otroških bazenov, namenjenih najmlajšim, ki jih bodo opremili z novimi vodnimi igrali. Odprtje načrtujejo konec junija.

Kopališči v Kopru in Žusterni
že obratujeta

Ker je podjetje Marjetica Koper že pred sezono izpeljalo vsa potrebna vzdrževalna in obnovitvena dela, sta že odprti plaži Mokra mačka in Žusterna. Kot so sporočili s koprske občine, so na mestih, kjer je bila trava dotrajana, to nadomestili s travno rušo, obnovili in prebarvali so igrala, pomol, opazovalni stolp in klopi, zamenjali pesek v peskovniku, očistili stopnice in uredili vse dostope morje. V Žusterni bodo v naslednjih tednih namestili še posebno dvigalo za invalide, ki bo omogočilo lažji, hitrejši in varnejši vstop in izstop iz vode, namestili pa bodo še omarice s kodnim zaklepanjem, ki bodo kopalcem omogočale varno shranjevanje osebnih predmetov.

Tudi letos je na obeh plažah na voljo brezplačna uporaba sanitarij in prh, od konca junija si bodo lahko obiskovalci urice krajšali z branjem knjig in drugega čtiva iz knjižnice na plaži. Na Mokri mački poleg tega izposojajo ležalnike in senčnike, za dnevno izposojo ležalnika je treba odšteti pet evrov, v kompletu s senčnikom je cena osem evrov. Za varnost plavalcev skrbijo reševalci iz vode, trije na mestnem kopališču in dva v Žusterni.

Sredi junija bodo kopalci v uporabo dobili na novo urejen in ozelenjen obmorski park pred Žusterno, ki je že lani požel veliko občudovanja. Na prostrani zelenici je občina zasadila dvesto različnih dreves, številne grmovnice in trajnice ter skozi nasad speljala lično pešpot z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, uredila je tudi dodaten prodnat dostop do morja.

V Izoli bodo pomagali informatorji

Tudi v Izoli, kjer imajo dobrih pet kilometrov obale in kar osem raznolikih plaž, so na novo kopalno sezono že pripravljeni. Na plaži Svetilnik, ki je registrirana kot območje kopalnih voda, bodo z 12. julijem odprli tuše in sanitarije, uporaba bo mogoča proti doplačilu 50 centov, sanitarije in tuši na Obalni cesti pa bodo usklajeno z MOK letos brezplačni. »Letos bodo v starem jedru in okolici plaž delovali tudi informatorji. Tako bo petnajst študentov opozarjalo in usmerjalo kolesarje na za njih urejene steze, ozaveščali pa bodo tudi o lani sprejetem odloku o javnem redu in miru, ki med drugim prinaša prepoved gibanja v kopalkah na javnih površinah razen na območju kopalnih voda,« je povedala Martina Miklavčič Šumanski z občine Izola in kot novost omenila mini bus, ki bo z julijem vozil po starem mestnem jedru. »Dejansko gre za dve manjši vozili na električni pogon,« je še povedala in dodala, da bo vožnja z njim brezplačna. Status kopališča ima plaža San Simon, ki jo upravljajo Sava Hoteli. Tudi letos bo na voljo otroška in športna animacija, občasno tudi glasba v tamkajšnjem lokalu. Glede na to, da so opredeljeni kot kopališče, so na voljo tuši, sanitarije in seveda reševalec iz vode. Izola pa se ponaša tudi s plažo za gibalno ovirane, edinim kopališčem v slovenski Istri, ki je prilagojeno ljubem z gibalnimi primanjkljaji in je v upravljanju Doma dva topola. 

Priporočamo