Medtem ko javni podatki razkrivajo, da je Miloš Njegoslav Milović v minulih letih sodeloval s celo vrsto državnih podjetij, pa ne razkrivajo tiste državne družbe, ki mu je sodeč po medijskih objavah plačala največ – Elektra Ljubljana. Tudi v tej družbi skrivajo vsakršne sledi, da so kadarkoli sodelovali s tem podjetnikom.

Miloš Njegoslav Milović, nekdanji Drnovškov varnostnik in neuradni svetovalec premierja Roberta Goloba, je v prejšnjih letih sodeloval s celo vrsto državnih podjetij. Spletna aplikacija Erar razkriva, da je Milovićeva družba VPS svetovanje v letih 2015 in 2016 sodelovala s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in s tem zaslužila 35.000 evrov. Družbi je Milović svetoval pri »načrtovanju in izvedbi varnostnih načrtov in ukrepov«, izbralo ga je takratno vodstvo družbe z Matjažem Janežičem na čelu. Podobno vsoto sta za opravljene storitve Miloviću v minulih letih plačala tudi tako imenovana slaba banka oziroma Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Rudnik Trbovlje - Hrastnik (v likvidaciji). S sodelovanjem z ljubljansko Energetiko je Milović med letoma 2016 in 2019 zaslužil dobrih 53.000 evrov, enako kot s sodelovanjem z velenjskim Komunalnim podjetjem. Daleč največ pa naj bi Milović zaslužil s sodelovanjem z družbo Elektro Ljubljana. Javno podjetje je Miloviću med letoma 2011 in 2021 plačalo kar 308.800 evrov. Toda javni podatki tega ne razkrivajo – razkrili so jih mediji.

Nikjer zabeleženo

Kot je v prejšnjih dneh poročal portal N1, je Milovićevo podjetje VPS svetovanje, d. o. o., med letoma 2011 in 2021 redno sodelovalo s podjetjem Elektro Ljubljana ter zanj opravljalo pravno in varnostno svetovanje. Čeprav družba na svoji spletni strani v skladu z zakonom ažurno objavlja svetovalne pogodbe, ki jih je sklenila z različnimi podjetji, pogodba z VPS ni navedena na tem seznamu. Nakazila Elektra Ljubljana družbi VPS niso zavedena niti v sistemu Erar, kjer najdemo vsa uvodoma našteta nakazila državnih družb temu podjetju. Zakaj podjetje v državni lasti skriva znatna nakazila kamniškemu podjetju oziroma zakaj jih ne razkrije, kot so storili v drugih družbah v državni lasti?

»Pri tem poslu je šlo za zaupno razmerje med takratno upravo in izvajalcem storitve,« so na Dnevnikovo vprašanje, zakaj na njihovi spletni strani ni mogoče najti pogodbe z VPS svetovanjem, odgovorili iz Elektra Ljubljana. To obdobje sodelovanja sovpada z obdobjem, ko je podjetje vodil Andrej Ribič, kasneje ustanovni član Gibanja Svoboda in vodja strankinega volilnega štaba. V Elektru Ljubljana so sicer zatrdili, da so na njihovi spletni strani »v skladu z zakonodajo objavljene vse (svetovalne pogodbe, op. a.), ki morajo biti objavljene«, in obenem zagotovili, da »z MNM, s. p. (druga družba v Milovićevi lasti, op. a.), nimamo nikakršnega poslovnega odnosa«.

Podatkov v sistem Erar medtem ne vnašajo neposredno posamezni zavezanci, temveč se podatki o nakazilih pridobivajo iz drugih javnih evidenc. »Zato žal ne vemo, kaj je kdaj vneseno v sistem Erar in kaj ni,« so še sporočili iz družbe v državni lasti. Družbo smo prosili vsaj za poročila o delu, ki bi lahko bolje pojasnila vlogo podjetja VPS v Elektru Ljubljana v minulih letih, a tudi to zaman. Teh v družbi nimajo, so dejali. Kot kaže, so v zadnjih letih izgubili celo osnovno pogodbo. »V podjetju trenutno izvajamo postopke notranje kontrole, z namenom, da se pogodba iz leta 2011 v arhivih najde,« so pripisali.

Tudi v Gen-I molčijo

Podoben odgovor smo na Dnevniku v minulih tednih prejeli iz družbe Gen-I, kjer prav tako skrivajo vsakršne podatke, ki bi razkrivali naravo ali obseg morebitnega sodelovanja z Milovićem oziroma družbo VPS. Po neuradnih informacijah naj bi namreč Milović vsaj v preteklosti sodeloval s podjetjem Gen-I, ko ga je še vodil Robert Golob, vendar teh informacij danes ne želijo komentirati niti v kabinetu predsednika vlade niti v podjetju Gen-I. Tam še vedno niso pojasnili niti tega, kaj točno so med letoma 2017 in 2021 plačevali podjetju SEE M.&C., ki ga je leta 2017 ustanovila Vesna Vuković, nekdanja novinarka portala Necenzurirano, zdaj pa tesna sodelavka Roberta Goloba in svetovalka za stike z javnostjo Gibanja Svoboda. Šlo naj bi za 103.000 evrov.

V vladi in stranki Gibanje Svoboda so, spomnimo, za medije večkrat zatrdili, da Milovića ne plačujejo, Golob pa je v državnem zboru pojasnjeval, da je Milović »svetoval kot zasebna oseba, nihče ga ne plačuje od drugod«. 

Priporočamo