Čas, ko uživamo v odličnih poletnih dobrotah je še vedno tu in nujno ga moramo izkoristiti. Na enem samem krožniku je veliko dobrot, ki se med seboj čudovito ujemajo. Vse se pripravi v dobre pol ure, je res zelo dobro in še prav lepo pisano izgleda. Najprej itak jemo z očmi!

Na tem čudovitem krožniku se nahajajo:

PIŠČANEC, ki je čudovito sočen, odlično začinjen in res dober ter čisto nič suh ali gumijast. Najprej ga mariniramo skupaj z grškim jogurtom (ki poskrbi, da je meso lepo sočno) in nekaj začimbami, nato pa spečemo v pečici. Tako enostavno in brez vsakršnega packanja.

TZATZIKI OMAKA je že prava poletna stalnica in vse skupaj prav lepo osveži. Pripravimo jo z naribano in ožeto kumaro, grškim jogurtom in nekaj osnovnimi začimbami. V tzatzikiju je najboljša meta, lahko pa dodate tudi koper.

KUSKUS je odličen v poletnem času, saj se hitro pripravi, pa še odličnega okusa je. Uporabite navadnega ali polnozrnatega. Kuskus se pripravi v petih minutah, saj ga morate le ponovno rehidrirati. Da je boljši, lahko dodate še malo olja in seveda sol.

PARADIŽNIKI oz. natančneje češnjevi paradižniki, ki so lepo sveži, sočni, hladni in čudovito sladki. Preden jih damo na krožnik, jih začinimo kot solato z nekaj olja in limoninega soka, za piko na i pa dodamo še malo sveže mete.

Vsega po malem je na tem krožniku. Imamo zdravo porcijo beljakovin v obliki mesa in jogurta, dovoljšnjo količino ogljikovih hidratov v obliku kuskusa in čudovito porcijo zelenjave v obliki kumare in paradižnika. Super hranljivo, super dobro in še dobro za zdravje.

Čeprav je ta kombinacija okusov čudovita, lahko naredite tudi nekaj zamenjav:

PIŠČANCA lahko nadomestite s puranom, gamberi, (šitake) gobami ali pa svinjino.

KUSKUS lahko nadomestite z bulgurjem, rižem ali pa s kruhki (pita kruhki, naan kruhki …), s katerimi morate pomazati vse čudovite omake, ki jih sicer vpije kuskus.

TZATZIKI omako lahko izpustite in namesto nje postrežete s humusom ali pa kar s svojo najljubšo solato. Tzatziki omaka namreć lepo osveži in naredi vse skupaj sočno, zato je že skoraj nujno, da poleg postrežemo s kakršno koli solato.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

Najprej pa še nekaj odličnih idej za poletno uživanje v hrani:

Testeninska solata s piščančjo salamo, mocarelo in paradižniki 

Njoki s pestom, gobami, bučko in češnjevci 

Piščančji fajitas oz. piščanec s paprikami 

Pita s tremi siri in češnjevimi paradižniki 

Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo 

Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem 

Še več poletnih receptov pa najdite pod oznako Poletje 

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ 

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za meso:

300 g piščančjih stegen brez kosti in kože

2 žlici grškega jogurta

2 naribana stroka česna

1/4 sesekljane rdeče čebule (ali 1 šalotka)

1/2 žličke mlete sladke paprike

1 vejica svežega origana (ali 1/2 žličke suhega)

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

1 žlica (olivnega) olja

Sestavine za tzatziki:

1 večja sveža kumara

1/2 žličke suhega česna

1 žlica olivnega olja

1 žlica limoninega soka

2 vejici sveže mete

1/4 žličke sušenega kopra

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

3 žlice grškega jogurta

Ostale sestavine:

120 g kuskusa

sol

(olivno) olje

1 velika pest češnjevih paradižnikov

sveža meta

limona

PRIPRAVA

Piščančja stegna narežite na koščke, nato pa zmešajte skupaj z ostalimi sestavinami za meso. Če imate čas, meso marinirajte – že 15 je dovolj, lahko pa tudi več ur, a v tem primeru ga postavite v hladilnik. Prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko in pecite 25 minut v pečici, ogreti na 220°C. Vmes enkrat previdno premešajte.

Kumaro olupite in ji po potrebi odstranite semena (le, če so velika). Nato jo naribajte in potresite s ščepcem soli ter pustite počivati 5 minut. Nato kumare dobro ožemite. V skledi skupaj zmešajte grški jogurt, česen, olje, meto, koper, sol in poper. Dodajte še ožete kumare in premešajte.

Kuskus stresite v skledico, dodajte ščepec soli in žličko olja, prelijte z 1,5 kratno količino vode (180 g), premešajte in pokrijte za pet minut. Nato ga z vilico premešajte.

Češnjeve paradižnike narežite na polovičke, pokapajte z malo olja in limoninega soka, posolite in dodajte malo sesekljane mete ter premešajte.

Najprej nanj položite kuskus, nato meso, dodajte še paradižnike in tzatziki. Potresite še z malo sveže mete, pokapajte z malo limoninega soka in malo olja ter takoj postrezite.

Priporočamo