V Velenju bo kmalu znova živahno, saj se bodo dogodki, povezani s Pikinim festivalom, začeli že teden dni pred uradnim odprtjem. V nedeljo, 1. septembra, Planinsko društvo Velenje in Pika pripravljata tradicionalni Pikin planinski pohod, udeležence pa bosta popeljala v zeleni svet gozdov. Isti dan se bo v kinu Velenje začel cikel filmskih projekcij za otroke Pikin kino, med 2. in 6. septembrom pa se bodo na različnih prizoriščih v Velenju zvrstila odprtja več Pikinih razstav. Največ, in sicer sedem, jih bodo na različnih prizoriščih odprli v torek, 3. septembra. Glavna zvezda festivala Pika Nogavička pa bo v mestu uradno začela županovanje v soboto, 7. septembra, ko bo od župana Mestne občine Velenje Petra Dermola za teden dni prevzela župansko lento.

Barbara Pokorny direktorica Festivala Velenje: Poteka tudi dobrodelna akcija Malo dobro delo prekosi velike besede, zbrani denar pa bodo pri Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje namenili za pomoč družinam, ki so jih lani prizadela huda neurja.

 

Napredni in dobrodelni

Vse do 13. septembra se bo nato v sedmih festivalskih dneh v mestu, na odrih in brezodrjih, zvrstilo več kot sto vzgojno-kulturnih dogodkov, primernih za vse generacije. Na voljo bo več kot sto kreativnih delavnic in več kot 50 unikatnih interaktivnih motoričnih postaj, zanimivi raziskovalno-poučni poligoni bodo odstirali preteklost Šaleške doline, tematska področja pa bodo obiskovalcem omogočala spoznavanje raznolikih tematik pod sloganom Na zeleno barvam svet. »Na voljo bodo tudi Pikini športni poligoni in igrišča, ves festivalski vikend pa bo odprta kulinarična tržnica Pikina promenada okusov. Osrednja festivalska prizorišča – Titov trg, Pikino mestno otroško igrišče in Rdeča dvorana – bodo med seboj povezana z dobro označenimi pešpotmi,« pravi Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, ki je glavni organizator Pikinega festivala, ta pa poteka pod pokroviteljstvom velenjske občine. V sredo, 11. septembra, bo Piko obiskala tudi letošnja častna pokroviteljica, predsednica države Nataša Pirc Musar. »Sicer pa bo Pikin festival tudi letos prepreden s kulturno-umetniško zabavo in ustvarjalnostjo. V sklopu predfestivalskih aktivnosti so že zdaj odprti trije Pikini natečaji: likovni Pika objema svoj planet, fotografski Na zeleno barvam svet in literarni Pikin natečaj hrbtne poezije. Prav tako že poteka dobrodelna akcija Malo dobro delo prekosi velike besede, zbrani denar pa bodo pri Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje namenili za pomoč družinam, ki so jih lani prizadela huda neurja,« še pove direktorica Barbara Pokorny. In doda, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja več organizacij, ki so pripravljene za naše najmlajše združiti moči. 

Priporočamo