Izpolnila se je napoved, da bo Danijela Bešiča Loredana nasledila zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Njena kariera v upravljanju zdravstva je neločljivo povezana z Dorjanom Marušičem.

Kandidatka za ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, je včeraj sporočil vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Če bo proces imenovanja uspešno sklenjen, bo doktorica ekonomskih ved peta ženska na tem ministrskem položaju.

Valentina Prevolnik Rupel je 13. julija letos zasedla položaj državne sekretarke, teden dni po prisilnem odstopu Danijela Bešiča Loredana s položaja ministra za zdravje. Skupaj z Dorjanom Marušičem, svojim dolgoletnim sopotnikom v svetu slovenske zdravstvene politike, in državnim sekretarjem Marjanom Pintarjem je v zadnjih mesecih skušala omiliti posledice kadrovskega opustošenja, ki ga je na Štefanovi povzročil Bešič Loredan.

Zdaj bo prevzela tudi odgovornost za nadaljevanje Golobove zdravstvene reforme oziroma tega, kar je od nje ostalo, saj so zdaj predvidene spremembe daleč od širokopoteznih načrtov z začetka mandata predsednika vlade. Usmeritve za prihodnji dve leti, ki jih je septembra predstavila javnosti, zaenkrat ne kažejo na večje posege v temeljno zdravstveno zakonodajo. Proces priprave reformnih predlogov dobro pozna, saj je od januarja članica strateškega sveta za zdravstvo, ki mu predseduje Erik Brecelj, njegov namestnik pa je Dorjan Marušič.

Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je leta 2008 doktorirala z disertacijo o vplivu kakovosti življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost razporeditve sredstev v zdravstvu. Delovala je kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani (IER), kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Bila je predsednica znanstvenega sveta IER, predava tudi na mariborski fakulteti Doba.

Ključnih potez ne bo potegnila

Pri upravljanju zdravstva ima večletne praktične izkušnje. Bila je svetovalka ministra za zdravje, ko je ta položaj zasedal Marušič, predsednik vlade pa je bil Borut Pahor. Dnevniku je tedaj predstavljala teze zamišljene zdravstvene reforme, ki naj bi bistveno spremenila razmerja med obveznim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Storitve, ki jih je krilo dopolnilno zavarovanje, bi v celoti prevzela zdravstvena blagajna. Načrti se niso udejanjili. Golobova vlada je letos ukinila dopolnilno zavarovanje, ni pa še predstavila rešitev, kako namerava izpeljati nujne strukturne spremembe na tem področju.

Valentina Prevolnik Rupel je zasedala položaj predsednice ali članice sveta zavodov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in Psihiatrične bolnišnice Ormož, bila je članica skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in svetovalka generalnega direktorja ZZZS, ko je zdravstveno blagajno vodil Samo Fakin. Izvajala je ekonomske analize; službo je opravljala za polovični delovni čas. »Če v zdravstveno politiko ne bo vključila direktorjev javnih zdravstvenih zavodov, bo izgubila še dodatno leto dni. Če ne bo uvedla plačevanja zdravnikov po opravljenem delu, ne bo izpeljala reforme,« je njeno kandidaturo za položaj ministrice komentiral Fakin. Bo potegnila te (prave) poteze? »Ne bo jih,« je prepričan Fakin. »Marušič je že pred leti napovedal, da se z direktorji ne bo pogovarjal.«

V zadnjih letih se je Valentina Prevolnik Rupel med drugim ukvarjala s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti. Njeno širše področje delovanja je bilo financiranje, je o njej zapisalo ministrstvo za zdravje.

Bodoča ministrica prihaja iz Mislinje, poročena je z nekdanjim veleposlanikom v Londonu Tadejem Ruplom, ki je zdaj zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve na položaju nacionalnega koordinatorja za zunanje vidike digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti. 

Priporočamo