Največji požar v zgodovini države je od nedelje končno pod nadzorom, a popolnega miru tudi včeraj še ni bilo. Nekaj manjših, a zelo razdrobljenih žarišč je še izzivalo več kot 300 gasilcev, kolikor jih je bilo včeraj čez dan na terenu. Intervencijski štab je zelo pozorno spremljal dogajanje tudi na italijanski strani, saj ob južnem vetru obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil k nam, zlasti na težko dostopnem terenu na Kremenjaku in proti Novi vasi. Posebno pozorni so bili na severno pobočje Trstelja in okolice. Tudi včeraj so bili na Krasu deležni zelo potrebne pomoči iz zraka: pomagali so oba helikopterja Slovenske vojske in letala pilatus. Odpoklicali pa so vse zračne sile iz tujine, prejšnje dni nepogrešljive. Gasilci sicer znova opozarjajo ljudi, naj nikar ne hodijo na izlete na Kras ali na oglede požarišča. »Na terenu so še vedno gasilci, gozdni delavci, vojaki, nevarnost predstavljajo tudi ožgana drevesa, predvsem pa neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne,« so opozorili v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko.

Odrešilni dež?

»Požar je pod nadzorom; da bi vsi mirno spali, pa potrebujemo dež,« je bil jasen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Želeli bi si več padavin, kot jih je napovedanih za danes, a če bo meteorološka napoved prava, bo tudi nekaj dežja prava odrešitev. Po navedbah dežurnega meteorologa Agencije za okolje Blaža Štera bo danes v povprečju padlo od 10 do 20 mililitrov dežja na kvadratni meter, v posameznih nalivih tudi dvakrat več. Padavine bodo pri požaru pomagale, suše pa tudi zaradi burje ne bodo končale.

Na terenu več kot 10.000 gasilcev

V osmih dneh je pogorelo skoraj 4000 hektarjev površin, od tega več kot 90 odstotkov v občini Miren-Kostanjevica. Po navedbah župana Mauricija Humarja to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja. Na terenu je v ekstremni vročini garalo več kot 10.000 prostovoljnih gasilcev, pri delu pa jim je pomagalo 1250 pripadnikov različnih podpornih enot. Po navedbah poveljnika regijskega štaba CZ za severno primorsko Sama Kosmača gre za seštevek enot, ki so bile po posameznih dneh na požarišču. Nepogrešljiva je bila pomoč iz zraka: v boju z ognjem je sodelovalo dvanajst helikopterjev, canadair, vojaško letalo pilatus, transportno letalo hercules za logistično podporo, na Brniku sta v pripravljenosti na intervencijo še vedno romunski letali spartan. x tak

Priporočamo