Poslanka NSi Iva Dimic je bila kritična predvsem do kandidata Vinka Logaja. Dejala je, da sicer pozna področje šolstva, saj da je 20 let del sistema, »v katerem ni bilo mogoče veliko izboljšati«. Poudarila je, da potrebuje Slovenija sodoben šolski sistem. Jožef Horvat (NSi) pa je izpostavil, da bi moral Logaj predvsem nasloviti pomanjkljivosti razširjenega programa za osnovne šole.

Poslanec SDS Jožef Lenart pa je bil kritičen do kandidata Sajovica, za katerega je dejal, da mu pomanjkanja kilometrine ne more očitati, se pa sprašuje o primernosti njegove izobrazbe, saj gre za magistra veterine. Želi si predvsem popolnjevanja Slovenske vojske (SV). »Ne, niste žrtvovali dobrega kolega za državo, žrtvovali ste dobrega kolega, da izvlečemo skozi šivankino uho to vlado in da seveda koalicija še ostane nekaj časa na svojih položajih,« je bil kritičen.

Jožef Jelen (SDS) je pričakoval, da bo kandidat za obrambnega ministra imel veliko izkušenj na področju vojaške strategije in da bi država potrebovala strokovnjaka na tem področje predvsem zaradi vojne v Ukrajini. Poslanec SDS Žan Mahnič pa je med drugim izpostavil, da vladi primanjkuje kadrov, ki bi bili primerni za vodstvene pozicije.

Bodoči minister za šolstvo Logaj na predstavitvi na odboru po navedbah poslanca SDS Francija Kepe ni imel odgovorov, med drugim glede romskega vprašanja. Izpostavil je, da je premalo romskih pomočnikov, ki Romom pomagajo pri vključevanju.

Poslanec SD Jani Prednik je med nalogami za novega obrambnega ministra izpostavil zakon o gorskem reševanju, v okviru katerega si želi, da bi izboljšali delovne pogoje za gorsko reševalno službo. S tem se strinja tudi Urška Klakočar Zupančič (Svoboda), ki je vnovič poudarila številne kompetence Sajovica.

Poslanci Svobode so med razpravo sicer izpostavljali bogate politične izkušnje Sajovica in strokovnost Logaja. Poslanka Andreja Rejbenšu (Svoboda) je poudarila, da ministrska funkcija ne zahteva le strokovnega znanja, ampak tudi bogate politične izkušnje in visoko raven integritete. Poslanec Dean Premik (Svoboda) pa je dejal, da se Sajovic kot dolgoletni župan dobro spozna na področje zaščite in reševanja, kajti v občini, ki jo je dolgo časa vodil, so bile tudi naravne katastrofe, ki so jih po navedbah poslanca uspešno sanirali.

Poslanko Terezo Novak (Svoboda) veseli, da je Sajovic napovedal nadaljevanje dosedanjih usmeritev na resorju, med katerimi je tudi izpolnjevanje zavez Natu tako, da bodo koristile ljudem v vsakodnevnem življenju.

Oglasil se je tudi predstavnik madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, po besedah katerega je šolstvo eno najbolj pomembnih področij za obe avtohtoni narodni skupnosti. Kot je izpostavil, bo treba zagotoviti dodaten denar za obnovo dvojezičnih institucij.

Priporočamo