Namesto z marcem prihodnje leto bo spremenjen način obračunavanja omrežnine začel veljati štiri mesece kasneje, je razvidno iz objave Agencije za energijo. Svet agencije je omrežninsko reformo zamaknil na pobudo ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) ter dobaviteljev električne energije, so dejali na agenciji. »Glede na dodatne aktivnosti dobaviteljev, ki so povezane z regulacijo cen električne energije, in zato, da bi se izognili morebitnim napakam pri izstavitvi računov za električno energijo, ker informacijski sistemi dobaviteljev še niso pripravljeni, je svet agencije sprejel odločitev, da se začetek uporabe nove metodologije obračunavanja omrežnine za elektrooperaterje prestavi na julij 2024,« so zapisali.

Po naših neuradnih informacijah naj bi si sicer na ministrstvu začetek spremenjenega načina obračunavanja omrežnine prizadevali prestaviti kar za leto dni. Po pričakovanjih odgovornih na ministrstvu se bodo namreč stroški državljanov za električno energijo – omrežnina zajema približno tretjino stroška na položnici za elektriko – s to spremembo povišali. Za koliko, v tem trenutku ni mogoče oceniti, saj bo to odvisno predvsem od ravnanja potrošnika samega. Pričakovana podražitev položnice bo med državljani bržkone kritično sprejeta – ne glede na to, kdaj bo vpeljana – in potrošniki bi lahko za povišanje svojih življenjskih stroškov okrivili vlado. Toda šok bi bil še večji, če bi se položnice podražile pozimi, ko je tudi poraba elektrike višja. Da bi to omilili, so tako na agenciji začetek reforme omrežninske politike prestavili na poletje, ko državljani za elektriko plačujemo nižje stroške.

Agencija sicer želi s spremembami spodbuditi aktivnega potrošnika, da bi bil sposoben prilagajati lastno porabo in jo predvsem premakniti iz tistih časovnih obdobij, ko je poraba najvišja in je omrežje najbolj obremenjeno. Sedaj veljavne višje – dnevne in nižje – večerne oziroma nočne tarife bo tako julija prihodnje leto nadomestila uvedba petih časovnih blokov z različnimi tarifami. Omrežnina bo obračunana na podlagi različnih postavk, ki sovpadajo s časovnimi obdobji dneva, strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku pa bo odvisen od obremenjenosti omrežja in tudi odjemalčeve uporabe v preteklem obdobju. To naj bi odjemalce spodbudilo k premiku porabe elektrike v čas nižje obremenitve omrežja, saj bo tedaj tudi tarifna postavka omrežnine nižja. Po novem bo obračunana tudi razlika med dogovorjeno in preseženo obračunsko močjo. Elektrooperater bo tako določil dogovorjeno obračunsko moč za vsakega odjemalca glede na njegovo priključno moč in uporabo omrežja v preteklem obdobju. Če bo odjemalec porabil več, bo elektrooperater to obračunal. Na položnicah, ki jih ta čas v nabiralnike dobivajo odjemalci, je že razvidna dogovorjena moč za leto 2024 po posameznih časovnih blokih. 

Priporočamo