Med božično-novoletnimi prazniki so že tradicionalno zmogljivosti najbolj zasedene v termah in na smučiščih. Tudi letos se termini tam že polnijo. »Podobno bo kot minula leta. Tudi lani, ko je covid še bil prisoten, je bila zasedenost solidna. Letos že zdaj zaznavamo zelo visok delež rezervacij za vse datume po božiču, vse tja do konca leta. Kaže, da bomo polno zasedeni,« pravi Vasja Ilešič, direktor Pohorje Village Resorta, in dodaja, da so za približno polovico vseh rezervacij za te termine zaslužni domači gostje, za polovico pa tuji, večinoma Hrvati in Srbi.

Silvestrski termini skoraj
povsem zasedeni

»Naše nastanitvene zmogljivosti bodo tudi konec leta 2022 dobro zasedene – zdraviliške enote v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in Strunjanu dosegajo v tem času približno takšno zasedenost kot leta 2019,« razlaga Andreja Zidarič iz Term Krka. Glavnino gostov predstavljajo domači gostje, tako zdraviliški in njihovi spremljevalci kot individualni v programih klasičnega oddiha. Pravijo, da je vse več tujih obiskovalcev, predvsem Italijanov in Nizozemcev.

Boljšo zasedenost kot lani napovedujejo tudi v vseh hotelih skupine Sava Hotels & Resorts. »Termini za božič in novo leto se pri nas začnejo intenzivno polniti od konca oktobra naprej, silvestrski termin je že skoraj zapolnjen, se pa najde še kakšna prosta soba tako na Bledu kot v termah in na Obali. Prevladujejo domači gostje, med tujimi predvsem gostje iz okoliških držav, ki se pripeljejo z avtomobilom, iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Italije, Švice in Madžarske. Na Bledu gostimo tudi obiskovalce iz Velike Britanije,« pojasnjuje Ana Praprotnik iz skupine Sava Hotels.

Napovedi za januar
že bistveno slabše

Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije, letošnjo sezono ocenjuje kot dobro, saj so številke že skoraj primerljive s tistimi iz predkoronskega časa, torej iz leta 2019: »A vedeti moramo, da so lahko domači gostje do konca junija še uporabljali turistične bone, v drugi polovici leta se je delež domačih gostov zmanjšal, delež tujih gostov z oddaljenih trgov pa se še ni vrnil na raven iz leta 2019. Posledično število letalskih potnikov še vedno precej zaostaja za letom 2019, skromnejši je tudi obseg poslovanja turističnih agencij, pa tudi velikih mednarodnih poslovnih dogodkov je bistveno manj kot pred krizo.«

Če bo konec sezone kar uspešen, pa turistični delavci nekoliko bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnje leto. Bojijo se namreč vpliva naraščajočih življenjskih stroškov, višjih cen energentov in posledic vojne v Ukrajini. Ponekod so razmere zaradi covida-19 še vedno kritične. »Po napovedih se okrevanje turizma odmika v poznejše obdobje, številni strokovnjaki v turizmu tako ne pričakujejo vrnitve na predkoronsko raven pred letom 2024. Gospodarstvo je pred zahtevnimi ekonomskimi časi, evropske države napovedujejo recesijo. Kar pa zadeva potrošnike, bodo naraščajoče cene goriva vplivale na ceno počitnic, tudi višji stroški in inflacija bodo prizadeli družinski dohodek, kar pomeni, da bodo potovanja v prostem času za nekatere morda težje dosegljiva,« nadaljuje Pobegajlo in dodaja, da tudi število rezervacij za prihodnje leto ni preveč spodbudno. »Po informacijah naših članov so rezervacije za prve mesece leta 2023 precej slabše v primerjavi z minulimi leti, kar je skrb vzbujajoče, saj običajno prvi meseci leta kažejo na poslovanje med letom.« 

Priporočamo