Zavod za šolstvo je pred dobrim tednom dni na svoji spletni strani objavil naslednje obvestilo: »Sporočamo vam, da je oddelek za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami v času od 26. maja do vključno 7. junija 2023 v procesu selitve na drugo lokacijo. Zato bodo motene povezave po elektronski pošti in telefonu. Ko bodo na novi lokaciji vzpostavljeni pogoji za delo, bomo odgovorili na vaša sporočila in telefonske klice. Vljudno prosimo za razumevanje.«

 

Zavod za šolstvo torej oddelek za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, ki izdaja odločbe o usmerjanju, pomembne tudi pri vpisu otrok v srednje šole, seli tik pred koncem šolskega leta. Nekateri starši imajo zato trenutno precejšnje težave pri komuniciranju z oddelkom – uslužbenci se ne javljajo redno na telefone ali pa o tem, kdaj bodo starši in otroci prejeli odločbe, ki jih potrebujejo pri vpisu, ne dajejo zanesljivih informacij. »Včeraj (v torek, op. p.) smo ves dan telefonarili na zavod, telefon je zvonil v prazno, nato pa smo končno našli neko uslužbenko, ki se je odzvala na telefonski klic in pojasnila, da je oddelek za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami v fazi selitve, zato ne komunicirajo s strankami. Gospa je rekla, da odločbe do 16. junija ne morejo izdati, izdali jo bodo po seji komisije za usmerjanje, ki je sklicana 23. junija. Opozorilo, da otrok zaradi vpisa potrebuje odločbo prej, ni zaleglo,« nam je svojo izkušnjo opisal eden od staršev.

Starši oziroma otroci s posebnimi potrebami odločbe potrebujejo še pred vpisom v srednje šole – ta poteka od 16. do 21. junija – saj lahko le tako uveljavljajo pravico do nižjega števila točk, potrebnih za vpis. »Kandidata s posebnimi potrebami, ki se vključuje v izobraževanje v skladu z odločbo o usmeritvi, šola z omejitvijo vpisa sprejme, če izpolnjuje vse predpisane pogoje in v skladu s predpisanimi merili dosega najmanj 90 odstotkov točk, potrebnih za vpis,« določa zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju, podobno pa tudi zakon o gimnazijah.

Zavod miri:
odločbe bodo prispele do roka

A ko smo se na zavod za šolstvo z novinarskimi vprašanji obrnili sami, smo prejeli povsem drugačne odgovore, kot so jih prejeli nekateri starši. Med drugim so na zavodu zanikali celo navedbo, da prihaja do motenj v komunikaciji – torej navedbo, ki so jo sami zapisali v obvestilu na svoji spletni strani. »Sporočamo vam, da se oddelek za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami res seli z lokacije Dunajska 104 na novo lokacijo na Kotnikovi 28. Razlog selitve je povezan s celovito prenovo prostorov na Dunajski 104. Zavod za šolstvo je kljub temu zagotovil, da delo na področju usmerjanja otrok s posebnimi potrebami poteka nemoteno dalje. Zato ne drži informacija, da zavod ne izdaja odločb o usmeritvi. Starši lahko komunicirajo s svetovalci bodisi po elektronski pošti ali po telefonu,« so zapisali.

Na naša vprašanja o tem, kdaj bo potekala naslednja seja komisije za usmerjanje, niso podali konkretnega odgovora, ampak so nam odgovorili le, da bodo vsi otroci, ki odločbe potrebujejo za vpis, te tudi prejeli: »Kot vsako leto bodo tudi letos, kljub trenutno prilagojenim pogojem dela, otroci, ki zaradi omejitve vpisa in manjšega števila točk potrebujejo odločbo pri vpisu, pod pogojem, da bo komisija za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami v strokovnem mnenju podprla usmeritev v izbrani srednješolski program, to tudi prejeli.«

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj nam je v telefonskem pogovoru dodatno zagotovil, da bodo otroci, ki odločbe potrebujejo zaradi omejitve vpisa, te prejeli do roka za vpis: »Imamo 80 komisij za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, ki delujejo po vsej Sloveniji. Komisije se sestajajo praktično vsak dan. Razpored je narejen tako, da bodo otroci, ki odločbe potrebujejo zaradi vpisa, te imeli izdane do 16. junija. Prav zato smo že vnaprej sugerirali, naj nam povedo, kam se vpisujejo. Imamo pregled nad tem, katere šole imajo omejitev vpisa, in v skladu s tem jih bomo lahko prednostno razvrščali.« A ker bodo odločbe o usmerjanju očitno prispele tik pred iztekom roka za vpis, bi do zamud vseeno lahko prišlo, če se bodo starši na odločbo oziroma mnenje komisije pritožili. »Mislim, da nam bo uspelo sprocesirati vse odločbe; če pa se starši v postopku ne bodo strinjali s strokovnim mnenjem, se to proceduralno lahko zavleče,« je priznal Logaj. 

Priporočamo