Tako v opoziciji kot v koaliciji so bili na četrtkovi seji odbora za finance kritični do napovedane prodaje Športne loterije, kjer imajo po 20-odstotni lastniški delež Smučarska zveza Slovenije (SZS), Olimpijski komite Slovenije (OKS), Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, 17-odstotnega pa Nogometna zveza Slovenija (NZS). Poslanci so s 14 glasovi za in nobenim proti podprli sklep koalicije, da odbor »glede na argumente, izpostavljene v opravljeni razpravi, še posebej pa zaradi izostanka celovitih analiz učinkov prodaje za področje športa in invalidov« prodaje Športne loterije ne podpira.

V SDS, kjer so vložili zahtevo za nujno sejo odbora, so poudarili, da Športna loterija ni bila ustanovljena zato, da bi se nekoč prodala, ampak za podporo slovenskemu športu. Poslanec SDS Franc Breznik je bil kritičen tudi do izjav predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana, da vlada nima nič s prodajo deležev tega podjetja. Kot je spomnil Breznik, zakon o igrah na srečo določa pogoj soglasja ministra za finance za prodajo deležev Športne loterije, poleg tega je to podjetje v posredni državni lasti prek državnih podjetij Pošte Slovenije in Loterije Slovenije.

Da bi prodaja škodovala slovenskemu športu, je izpostavil tudi predsednik sveta Fundacije za šport Branko Zorman. Financiranje športnih in invalidskih organizacij bi se po njegovih besedah s prodajo skrčilo, saj bi se zmanjšala sredstva iz koncesijskih dajatev na športne stave. Čeprav je koncesijska dajatev določena z zakonom, bi se namreč sredstva po njegovem mnenju zmanjšala zaradi agresivnejše poslovne politike tujih vlagateljev. »Tuji kupci bi sklad za dobitke nedvomno bistveno zvišali. Argumenti OKS so, da se to ne bo zgodilo, saj bi si s tem kupci zajedali v dobiček. To ni res. S tem, ko bi povišali kvote, bi pritegnili bistveno več igralcev, glavni načrt kupcev pa je kanalizacija slovenskih igralcev v igre na spletu, ki jih organizirajo družbe s sedežem v davčnih oazah,« je prepričan Zorman.

Kritična do prodaje – med drugim z vidika družbenih učinkov – sta bila tudi direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Borut Sever in predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič. »Osebno nisem naklonjen profesionalizaciji in izrazitemu spodbujanju iger na srečo v Sloveniji, kar pa – to si drznem reči – bi bil verjetno stranski učinek prihoda ogromnega igralca v ta prostor. Če sem še bolj jasen: ne želim si, da bi na nesreči državljank in državljanov dobili nekaj več evrov za en stadion,« je opozoril Prebilič.

Na ministrstvu za zdaj ena vloga

Predstavniki OKS, SZS in NZS so na seji med argumenti v prid prodaji izpostavili več preteklih poskusov za liberalizacijo trga športnih stav. Ta bi po ocenah poslovnega direktorja OKS Matica Švaba bistveno oslabila moč Športne loterije. »Če bi imeli zagotovilo, da se liberalizacija ne bo zgodila in da je politika pri tem enotna, je ta položaj, ki ga trenutno imamo, za nas dober,« je dejal direktor SZS Uroš Zupan.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Nikolina Prah je v zvezi z morebitno liberalizacijo trga športnih stav dejala, da na ministrstvu ne razmišljajo o spremembah zakonodaje na tem področju. »V načrtu dela ministrstva glede zakona o igrah na srečo v letu 2023 nismo načrtovali sprememb,« je izpostavila. Potrdila je tudi, da so na ministrstvu doslej v obravnavo prejeli eno vlogo za prodajo delnic Športne loterije, minister pa mora o soglasju odločiti v roku enega meseca.

Tako v OKS kot SZS in NZS so na seji poudarili, da odločitve o prodaji še niso sprejeli. V OKS so potrdili, da so doslej prejeli eno zavezujočo in eno še ne zavezujočo ponudbo za nakup njihovega deleža v Športni loteriji.

Priporočamo