Romska skupnost ob dogodku opozarja na nevarnost takšnega početja in posledice, ki jih imajo številne napadalne izjave dolenjskih županov. Dogodka na občini niso komentirali.

Starše otrok na Osnovni šoli Šentjernej je v četrtek zvečer pretresla novica o nasilnem napadu enega izmed staršev na romskega učenca. »Oče enega izmed učencev ni bil zadovoljen z našim posredovanjem v konfliktu med romskim in neromskim otrokom. Starša sta se zato odločila, da prideta v šolo med poukom. Kljub temu da imamo ob vratih informatorja, ki starše ob prihodu pozove, naj počakajo na prihod učiteljev, sta se odločila, da se sama odpravita v oddelek,« je dogajanje opisal ravnatelj Osnovne šole Šentjernej Aljoša Šip. Domnevajo, da je sin storilca po sporu s sošolcem poklical starša. Ta sta pozneje vdrla v razred in najprej ven poklicala svojega sina, nato pa še romskega učenca.

Oče vpletenega v spor naj bi romskega učenca fizično napadel. Na dogajanje zunaj razreda se je odzvala učiteljica, ki je otroka poskušala zaščititi, pri tem pa je bila tudi sama lažje poškodovana. »O dogodku sem bil obveščen takoj, a je bilo prepozno, da bi lahko kar koli preprečil. Takoj smo upoštevali protokol in ločili žrtev od storilca ter poklicali policijo,« je povedal ravnatelj in dodal, da je takoj po incidentu opravil pogovor s staršema, pozneje pa je z dogajanjem seznanil še druge starše in na jutranjem sestanku učiteljski zbor.

Darka Brajdič nekdanja romska svetnica: Dolgo smo opozarjali, da nasilna retorika županov ne bo privedla nikamor. Nasilja pač ne moramo preprečiti z agresivnimi in rasističnimi izjavami.

 

 

»Otroci so bili po dogodku močno zaskrbljeni in prestrašeni. Šola ne sme postati prizorišče takšnih dogodkov. Poskrbeli smo, da so bili obveščeni vsi pomembni akterji, tudi center za socialno delo in pristojno ministrstvo,« je še povedal Šip. Posebnih varnostnih protokolov za zdaj še niso sprejeli, so pa z otroki opravili pogovore.

Za svoje otroke se bojijo

Mati poškodovanega učenca (ime smo izpustili zaradi zaščite njegove identitete) je bila o dogodku obveščena šele po nekaj urah. »Prišla sem do vhoda v šolo, kjer pa mi nihče ni znal povedati, kje je moj sin. Skrbelo me je, nisem vedela, ali je v bolnišnici ali v šoli,« je povedala. Slišala je, da naj bi otroku nasilneža pred leti grozila skupina Romov, otrok pa naj bi staršem dejal, da se je zdaj nanj spravil še njen sin. Zaradi močnih udarcev je včeraj ostal doma in obiskal zdravnika, še vedno pa ima otekline in glavobol. »Ko sem izvedela, kaj se je zgodilo, me je bilo strah v šolo poslati druge moje otroke. Ne želim, da bi jih kdo napadel,« je dejala. Tudi sin nam je povedal, da mu bo naslednji odhod v šolo zelo neprijeten, saj se boji odzivov sošolcev.

Darka Brajdič nekdanja romska svetnica: Dolgo smo opozarjali, da nasilna retorika županov ne bo privedla nikamor. Nasilja pač ne moramo preprečiti z agresivnimi in rasističnimi izjavami.

 

 

Še bolj pa so po dogodku pretreseni v bližnjem romskem naselju ob Trdinovi cesti. »Dolgo smo opozarjali, da nasilna retorika županov ne bo privedla nikamor. Nasilja pač ne moremo preprečiti z agresivnimi in rasističnimi izjavami,« je povedala nekdanja romska občinska svetnica Darka Brajdič. Prepričana je, da bi bil odziv javnosti popolnoma drugačen, če bi romski starš napadel neromskega otroka. Po njenem mnenju je do incidenta privedlo stopnjevanje nestrpnosti do celotne romske skupnosti, ki so ga v zadnjih mesecih izvajali župani dolenjskih občin. Na Občini Šentjernej se na naša vprašanja o dogodku in županovih izjavah niso odzvali.

Dr. Jana Javornik

Jana Javornik
profesorica na Univerzi v Leedsu

Politike na vseh ravneh so polna usta integracije Romov, a le v eno smer, kot izključna naloga Romov. Pod krinko asimilacije manjka odgovor, kako zagotoviti, da bo večinska družba sprejela Rome medse. Trenutno prevladujoča retorika vodi v nasilje.

Do dogodkov v zadnjih tednih je kritična tudi sociologinja in predavateljica na Univerzi v Leedsu v Združenem kraljestvu Jana Javornik. »Politike na vseh ravneh so polna usta integracije Romov, a le v eno smer, kot izključna naloga Romov. Pod krinko asimilacije manjka odgovor, kako zagotoviti, da bo večinska družba Rome sprejela medse. Trenutno prevladujoča retorika normalizira antiromizem in vodi v nasilje,« je dejala in dodala, da bodo učinki takšne prisilne integracije vodili le v še večjo marginalizacijo in stopnjevanje nasilja.

Razmere podobno ocenjuje tudi romski aktivist Zvonko Golobič, ki je za Dnevnik že pred tedni opozoril na nevarnost samoorganizacije občanov in napadov na romsko prebivalstvo zaradi kriminalne aktivnosti nekaterih predstavnikov romske skupnosti. O dogodku na osnovni šoli ni podrobneje obveščen, načelno pa meni, da so takšna dejanja posledica različnih pritiskov, ki se dogajajo v tem poletju. 

Priporočamo