Prebivalci, ki jemljejo zdravilo ozempic, po spletnih forumih že mesece mrzlično povprašujejo, kje je na voljo. Med njimi so sladkorni bolniki, ki jim zanj v lekarnah ni treba segati v žepe, a tudi prebivalci, ki so ga ob debelosti prejemali kot samoplačniki, na podlagi tako imenovanega belega recepta. Od bolnikov, ki so ga dobili na recept, ga želijo kupiti ljudje s primerno težo, ki pa bi si želeli z jemanjem zdravila vendarle izgubiti kak kilogram. V teh okoliščinah se je razrasel tudi črni trg s ponaredki. Kaj pravzaprav ponujajo strankam, iz nekaterih ponudb preprodajalcev ni razvidno.

Mogoč je prehod na tablete

V lekarnah je bilo ozempic že doslej večkrat težko dobiti, zdravniki pa so nekaterim sladkornim bolnikom medtem raje predpisovali rybelsus. Ta ima enako učinkovino, semaglutid, a gre za zdravilo v obliki tablet. Medtem ko si bolniki ozempic enkrat tedensko injicirajo, rybelsus jemljejo vsakodnevno. Na možnost prehoda z injekcij na tablete so zdravnike opozorili tudi v Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) ter v Lekarniški zbornici Slovenije, kjer napovedujejo, da se bodo motnje v preskrbi z ozempicom predvidoma nadaljevale najmanj do konca leta.

Zdravnikom so v JAZMP sporočili še, naj ozempic predpisujejo samo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Svetovali so jim tudi, naj tega zdravila pri bolnikih ne uvajajo na novo, dokler se preskrba ne izboljša. Prebivalce pa so opozorili, da ozempic in druga zdravila s semaglutidom niso odobrena za tako imenovano estetsko hujšanje, ko posameznik nima diagnosticirane debelosti ali čezmerne telesne mase.

Kaj pravzaprav ponujajo strankam, iz nekaterih ponudb preprodajalcev ni razvidno.

 

»Pri taki uporabi pozitivno razmerje med koristjo in tveganjem ni ugotovljeno, zato jo močno odsvetujemo,« so izpostavili skupaj z Lekarniško zbornico Slovenije. Uporaba ozempica je varna le, ko ga predpiše zdravnik in zdravljenje poteka pod zdravniškim nadzorom, so dodali. Pri tem opozarjajo, da posameznik z nakupom prek spleta tvega veliko. V tujini so tako že znani primeri bolnišničnega zdravljenja po uporabi ponarejenih zdravil, med neželenimi učinki pa so bili pri takih izdelkih epileptični napadi in hipoglikemija, pri kateri se raven sladkorja v krvi čezmerno zniža.

V slovenskem zdravstvu se s tovrstnimi posledicami jemanja ponarejenega ozempica po dostopnih informacijah še niso srečali. V nacionalni podatkovni zbirki o domnevnih neželenih učinkih zdravil takšni primeri niso omenjeni, so nam pojasnili pri JAZMP. Tudi iz UKC Ljubljana so nam sporočili, da se tamkajšnji toksikologi za zdaj niso srečali s posledicami jemanja ponarejenega ozempica.

Obstoječa oznaka, lažno zdravilo

Ponaredki so v nekaterih primerih označeni z enakimi številkami kot »prava« zdravila. Po poročanju Reutersa so v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) letos izpostavili tri številke serije (LP6F832, NAR0074 in MP5E511), ki so bile povezane z lažnim ozempicom v Avstriji, ZDA in Braziliji. Lansko poletje pa so regulatorji pri WHO opozorili na oznako MP5B060, ki se je znašla na lažnem ozempicu v vsaj desetih državah, med drugim v Veliki Britaniji in Srbiji. V nekaj državah, na primer na Poljskem, so zdravila z omenjeno številko serije prepovedali, je poročal Reuters, drugje pa se za tak ukrep niso odločili, saj bi to še zaostrilo pomanjkanje zdravila.

Na JAZMP so pojasnili, da so jih s ponaredki ozempica s številko serije MP5B060 novembra lani seznanili belgijski nadzorni organi. O tem so obvestili carinske organe in policijo, a po informacijah JAZMP ponaredkov z omenjeno oznako pri nas niso zaznali. So pa na agenciji opazili nekaj primerov nedovoljene prodaje ozempica prek spletnega portala Bolha. Oglasi so bili na njihovo zahtevo odstranjeni, so pojasnili, policijo pa so pri JAZMP letos obvestili o spletni strani shujsaj.com. Omenjena stran je po Dnevnikovem poročanju o dogajanju poleti za kratek čas prenehala delovati. Pozneje so anonimni ponudniki obveščali, da je naročanje začasno onemogočeno zaradi visokih zunanjih temperatur, ob katerih ne morejo jamčiti obstojnosti zdravila v času dostave. Na omenjeni strani je bila v zadnjih dneh sicer napoved, da bo naročanje ponovno mogoče 9. septembra, torej danes.

Na spletnih forumih so si začeli ljudje, ki bi radi s semaglutidom shujšali, s ponudniki medtem dopisovati še o zdravilu rybelsus v obliki tablet. Iz nekaterih zapisov je razvidno, da to zdravilo prodajajo posamični sladkorni bolniki, ki so ga na recept dobili v lekarni. Na JAZMP medtem opozarjajo, da semaglutid v obliki tablet v EU sploh nima dovoljenja za promet za indikacijo hujšanja. Takšna uporaba je povsem neprimerna, so poudarili. 

Bolniki potrebujejo celovite informacije

Bolniki so začeli na pomanjkanje ozempica v lekarnah opozarjati že marca, je povedal generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak. Kadar do zdravila ne morejo, se znajdejo v stiski. Po Cuzakovi oceni je sicer prav, da je v tem primeru prioriteta dostopnost za sladkorne bolnike. Prebivalcem, ki razmišljajo o nakupu prek spleta, obenem tudi v zvezi odsvetujejo jemanje nepreverjenih izdelkov, ki bi lahko škodovali zdravju. Cuzaku se zdi v sedanjih okoliščinah smiselno, da bi deležniki v zdravstvu – JAZMP, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo za zdravje – podali skupne informacije o vprašanju ozempica. Pacienti vsakodnevno iščejo odgovore, kako ravnati, je poudaril, zato so celovita sporočila zelo pomembna.

Priporočamo