Škver obenem asociira tudi na square, se pravi trg, prostor zbiranja. Pobuda za »stičišče ustvarjalnosti, idej in skupnosti« ali »kulturni razvrat v slovenski Istri,« kot je zapisano na družbenih omrežjih, se je porodila med petimi mladimi, ki so se povezali med piranskimi županskimi volitvami. Kmalu se je ekipa povečala in trenutno sestavljajo ožji tim Škverovcev in Škverovk, Megan Jazić, Maksim S. Korošec, Matteo Kersikla, Matevž Mežnar, Tine Flis, Taja Kavčič in Ana Bitič.

»Že v gimnaziji sem razmišljala o tem, česa nam dijakom primanjkuje, vprašala sem se, kako bi lahko kaj naredili sami,« zametke Škverovega delovanja pojasnjuje Megan, sicer študentka prava v Ljubljani. »Postala sem del ekipe naše dijaške skupnosti, tam smo ogromno delali.« Tako je Megan, športnica že od mladih nog, trenirala je veslanje in odbojko, ugotovila, da jo organizacija dogodkov veseli in dobila močan zagon za nadaljnje delo tudi izven šole. »Ko sem spoznala ljudi, s katerimi smo si delili podobno veselje, želje in so bili pripravljeni veliko časa nameniti izboljšanju razmer za mlade v občini, je bil le še korak do ustanovitve naše 'ladjedelnice' Škvera.« Še dodaten zagon pa jim je dalo pokarantensko obdobje, saj se je med epidemijo mnogo dejavnosti za mlade prekinilo in je bila potreba po tem še toliko večja. »Velik motivator je bila tudi moja hiperaktivnost, morala sem nekako porabiti vso moj odvečno energijo, ki se je nabrala, ko smo bili v karanteni.«

Škverovci pripravljajo zelo raznovrstne dogodke, tudi ožja organizacijska skupina je zelo raznolika, imajo različna znanja, ideje, želje, zanimanja. Tako lahko zadostijo potrebam zelo raznovrstne publike. Kot vodilo delovanja so si zastavili predvsem povezovanje lokalne skupnosti prek sodelovanja z različnimi lokalnimi ponudniki, mladinskimi in drugimi lokalnimi društvi. Dogajanje v občini Piran je v zadnjih letih zamrlo, zato ima aktivacija mladih še toliko večji pomen. Mladi se prek njih lahko preizkusijo v različnih aktivnostih in tako morda odkrijejo, kaj želijo početi kasneje v življenju.

Škverljada in Škverov nogometni turnir

Njihova dva najbolj odmevna dogodka sta Škverljada in Škverov nogometni turnir. Škverljada je bila letošnjega junija že drugič organizirana na dan glasbe, gre za dogodek, ki združuje umetnost, kulinariko in glasbo. Lokalni skupnosti na ta način omogočijo priložnost povezovanja, umetniki se predstavljajo na stojnicah, predstavljajo se manj znani glasbeniki. Prostor jim pred Gledališčem Tartini nudi občina. Drug zelo odmeven dogodek, Škverov nogometni turnir, ki je bil prav tako organiziran že drugo leti na nogometnem igrišču v Luciji, pa privabi udeležence in udeleženke iz vse slovenske Istre. Škverovci so še posebej veseli, ko vidijo, da glas o njih seže prek meja občine. Lani se je turnirja udeležilo kar nekaj starejših veteranov Nogometnega kluba Piran, ki so tam igrali v najuspešnejšem času.

Škverovci organizirajo tudi zabave in pa različne tematske večere. Imeli so stand up večere, umetniške delavnice, lani so čistili tudi obalni pas Pirana.

V društvu vsi delujejo prostovoljno. Sodelujejo z lokalnimi ponudniki, ki jim omogočijo brezplačno uporabo njihovih prostorov za dogodke, obenem pa so zadovoljni tudi gostinci, saj Škverovi dogodki privabijo veliko ljudi. Veseli so močne podpore s strani piranske občine, ki jim prav tako večkrat omogoči uporabo prostorov. Pri organizaciji pustnega plesa so sodelovali s skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran, za letošnjo Škverljado pa so dobili tudi občinska razpisna sredstva. Trenutno še vedno veliko pokrijejo sami, v prihodnosti pa se bodo zagotovo prijavljali na razpise in pridobili sredstva še za večje dogodke ter tako k lokalni skupnosti doprinesli še marsikaj. Škverovci zaenkrat še nimajo lastnega prostora, v prihodnosti pa upajo na svojo »bazo,« kjer bodo lahko prejemali obiske, da jih bodo sokrajani bolje spoznali, jim tudi kaj predlagali.

Morje in veter v jadrih

Megan si želi, da bi Škver še naprej deloval predvsem v piranski občini, »tu sem odrasla, super pa je tudi, da sodelujemo še z drugimi občinami«. Želijo si ohraniti tako manjše dogodke, ki dajo ljudem večji občutek sproščenosti, »domačnosti«, obenem pa načrtujejo večje dogodke, ki bodo privabili ljudi še iz drugih občin. »Všeč mi je, ko vidim na dogodkih srečne obraze, občutim povezanost med sokrajani in vem, da smo mi dodali svoj del k temu. Obenem sem v času delovanja pri Škveru spoznala toliko krasnih, talentiranih ljudi, ki so imeli prek naših dogodkov možnost deliti svoje znanje.« Tudi Megan je preko društva odkrila svoj talent povezovanja ljudi. Sicer si želi za nekaj časa študirati v tujino, ve pa, da bo kasneje živela tu, »saj ni lepšega od našega morja, vzdušja in hrane«. Tudi to je veter v Škverovih jadrih.

KUD Škver

KUD Škver lahko podprete s sledenjem na družbenih omrežjih in udeležbo na njihovih dogodkih. Veseli pa bodo tudi prostovoljnih prispevkov, ki bodo pomagali k razvoju njihovih dejavnosti. Podatki za nakazilo: Kogojeva ulica 21, 6320 Portorož, trr: SI56 1010 0006 1568 320, Intesa Sanpaolo Bank

Obrazi nevladnikov

Rubriko Obrazi nevladnikov pripravljamo v sodelovanju s CNVOS, krovno mrežo slovenskih nevladnih organizacij. Vsak ponedeljek vam predstavimo eno nevladnico ali nevladnika, ki si, vsak na svoj način, prizadeva, da bi bila naša družba lepša in bolj prijazna.

 

Priporočamo