Po koalicijskem vrhu minuli teden, na katerem predsednik vlade Robert Golob ni želel komentirati ministrskih menjav, so včeraj najožji koalicijski partnerji na mizo postavili najbolj pereča kadrovska vprašanja ta hip. Potem ko se je od potrditve Marjana Šarca za evropskega poslanca ugibalo, kdo ga utegne zamenjati na čelu obrambnega ministrstva, je Golob kot kandidata za obrambnega ministra predstavil vodjo poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica. Ne nepričakovano je včeraj hkrati s tem odmevala novica, da je ustno odstopno izjavo podal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Zaradi slabega dela in neobvladovanja resorja mu je bilo po naših informacijah jasno predočeno, da mora oditi. Zamenjal naj bi ga direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj, ki je sicer letos poleti napovedal, da odhaja v pokoj.

Kdo je Vinko Logaj?

Rodil se je leta 1961 v Ljubljani. Zaključil je univerzitetni študij fizike in tehnične vzgoje ter magistriral s področja menedžmenta. Več kot dvajset let je deloval v šolstvu, najprej kot učitelj in pomočnik ravnatelja, nato pa pet let kot ravnatelj na osnovni šoli ter devet let kot ravnatelj na Gimnaziji Litija. Tri leta je predaval v Šoli za ravnatelje, kjer je poleg predavateljskega in znanstvenega dela sodeloval pri pripravi in izvedbi tujih in domačih projektov, med katerimi so tudi projekti evropskih strukturnih skladov. V Litiji je bil predsednik občinskega odbora stranke Zares in član nadzornega odbora Občine Litija. Preden je postal direktor Zavoda RS za šolstvo, je bil direktor kamniškega centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje CIRIUS.

 

Podpredsednik vlade Matej Arčon je po delovnem sestanku dejal, da so koalicijski partnerji Sajovica podprli soglasno. Če bo nekdanji župan Tržiča in poslanec LDS Sajovic postal novi minister, bi ga na čelu poslanske skupine lahko zamenjala njegova namestnica v poslanski skupini Nataša Avšič Bogovič, ki se jo je pred tem prav tako omenjalo kot kandidatko za selitev na vrh obrambnega resorja. Že na začetku leta je sicer na političnem parketu zakrožila novica, da si želi Golob nekoga drugega na mestu vodje poslancev, a do menjave Sajovica nato vendarle ni prišlo. Ob tem ni skrivnost, da prevzem obrambnega resorja ni »intimna želja« Sajovica in da kot veterinar tudi ni poznavalec področja obrambe.

Če bo nekdanji župan Tržiča in poslanec LDS Borut Sajovic postal novi minister, bi ga na čelu poslanske skupine lahko zamenjala njegova namestnica v poslanski skupini Nataša Avšič Bogovič, ki se jo je pred tem prav tako omenjalo kot kandidatko za selitev na vrh obrambnega resorja.

 

Bo Črnčec državni sekretar tudi pod Sajovicem?

Menjava, ki se obeta, utegne potemtakem vnesti v del poslanske skupine največje vladne stranke dodatno nezadovoljstvo, na ministrstvu za obrambo pa se obetajo tudi nadaljnje kadrovske spremembe. Večer je poročal, da bi se lahko v primeru potrditve Sajovica za Šarčevega naslednika državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec preselil v kabinet predsednika vlade, kjer bi mu lahko zaupali področje nacionalne varnosti, s čimer bi prevzel vodilno vlogo na področju celotnega varnostno-obveščevalnega sistema v državi. Dodajmo, da je bilo v času aktualnega mandata znotraj koalicije večkrat slišati ocene, da je imel Črnčec na ministrstvu celo večjo vlogo kot Šarec.

Golob, ki je bil z delom obrambnega resorja doslej zadovoljen, je tudi napovedoval, da bi vodenje ministrstva lahko prevzel nekdo iz obstoječe ekipe, pri čemer je znana zadržanost koalicijskih partneric do aktualnega državnega sekretarja Damirja Črnčeca zaradi njegove pretekle skupne politične poti z Janezom Janšo. Tako so se medijska ugibanja preselila v poslansko skupino Svobode, od predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka do nazadnje vodje poslancev Sajovica. Ali bo Črnčec ostal državni sekretar, Sajovic sicer ni ne potrdil ne ovrgel. »Damir Črnčec svoje delo opravlja tako, kot je treba. Do zdaj nisem slišal nobenih kritik na račun njegove strokovnosti.«

Šolniki presenečeni, za Sviz odstop ministra Felde pričakovan

V združenju osnovnošolskih ravnateljev in društvu srednješolskih ravnateljev so nad odstopno izjavo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde presenečeni. Presenetilo jih je tudi ime kandidata za novega ministra Vinka Logaja, ki naj bi se upokojil. Za Sviz pa je bilo to pričakovano glede na »pasivnost vodstva, da zaščiti javno izobraževanje«.

 

Odstop Felde visel v zraku že nekaj časa

Sočasno z včerajšnjo uradno potrditvijo Sajovica kot kandidata za novega šefa obrambnega ministrstva so iz koalicije po delovnem srečanju sporočili, da je odstopno izjavo kot minister za vzgojo in izobraževanje podal Darjo Felda. Premier je po besedah Mateja Arčona odstop Felde »vsaj na ustni ravni sprejel in tudi že naznanil novo ime«. Na vprašanje, ali je bil premier z delom dosedanjega ministra zadovoljen, pa je Arčon odvrnil, da bo to povedal sam. Neuradno je sicer že dolgo jasno, da je Felda tako ali drugače na izhodnih vratih, saj je bil zaradi neobvladovanja resorja deležen številnih kritik. Golob je medtem že napovedal, da bo za naslednika Felde predlagal direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja. Logaj vodi Zavod RS za šolstvo od leta 2014. Aktualni mandat je že njegov tretji, iztekel bi se mu poleti 2026, a je Logaj, kot rečeno, julija letos napovedal predčasen umik s te funkcije. Na čelu zavoda ima polna pooblastila še do 30. septembra.

Felda je na ministrsko mesto januarja 2023 prišel iz akademskih krogov, in sicer s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in premalo opozarjanja, da gre šolstvo po poti zdravstva – v razsulo. Z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni niti nekateri v koaliciji. Zato se je v zadnjem času, kot rečeno, vse pogosteje ugibalo o njegovi ministrski usodi. Premier mora ime kandidata za novega ministra najprej uradno poslati v DZ, kjer se bo ta najprej predstavil pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.

Z menjavo na čelu ministrstva za vzgojo in izobraževanje bo to tako že osma zamenjava v Golobovi ministrski ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Marjan Šarec pa se je, kot rečeno, s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah.

Priporočamo