Začetek študijskega leta 2018/2019 na Univerzi v Ljubljani je bil grenak. V medijih je namreč odjeknila novica, da si je vodstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani izplačalo pol milijona evrov neupravičenih dodatkov. Hud očitek, ki je spominjal na afero Dodatki iz leta 2015, je izviral iz revizijskega poročila, ki ga je naročil tedanji rektor Igor Papič. Takoj ko ga je prejel, ga je predal tožilstvu, na njegovo zahtevo je morala zatem s položaja odstopiti prorektorica Branka Kalenić Ramšak, ki je vztrajala, da so očitki neutemeljeni in da gre zgolj za podtikanja.

Zaslišali 118 prič

V sredo zvečer je dekanja filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar sodelavcem in sodelavkam poslala elektronsko sporočilo in jim razkrila epilog obtožb s podpisom Igorja Papiča. Z njim se je že dan prej seznanil senat fakultete. »Po kriminalistični in sodni preiskavi, potem ko je bilo na sodišču zaslišanih 118 prič, je bil 14. februarja 2023 izdan sklep, da je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ustavilo preiskavo in da so Branka Kalenić Ramšak in Predrag Novaković, Andrej Černe in Tone Smolej ter Valentin Bucik (zadeva Frančiške Trobevšek Drobnak je medtem zastarala) oproščeni vseh sumov storitve očitanih kaznivih dejanj,« je sporočila. »Vsem tistim, ki ste bili v tem obdobju predstojniki in namestniki predstojnikov oddelkov oziroma prejemniki položajnega dodatka, teh sredstev ne bo treba vračati.« Dekanjo veseli, da je zadeva, ki je vsem udeleženim povzročila veliko skrbi, neprijetnosti in trpljenja, sklenjena in so sodelavci in sodelavke oprani vseh sumov.

»Pristojna tožilka je 27. januarja 2023 odstopila od kazenskega pregona zoper vseh pet obdolženih, ker je po izvedeni preiskavi ocenila, da ni dokazov, da bi obdolženi storili očitana kazniva dejanja,« je Dnevniku pojasnila vodja tožilstva Katarina Bergant. Tožilka zato ni mogla več vztrajati pri pregonu. Po prejemu izjave o odstopu od kazenskega pregona je ljubljansko okrožno sodišče postopek ustavilo.

Leta 2018 je sum nepravilnih izplačil zaznal dekan filozofske fakultete Roman Kuhar, in sicer potem, ko je prevzel posle od predhodnice Branke Kalenić Ramšak. Kuhar se je obregnil ob utečeno sklepanje podjemnih pogodb, s katerimi je dekanom in prodekanom pa tudi nekaterim predstojnikom oddelkov in njihovim namestnikom fakulteta izplačevala mesečni dodatek za opravljanje funkcije.

Dekan Kuhar je zavrnil podpis novih pogodb in naročil pravno mnenje, nakar je rektorja seznanil s svojimi razkritji. Papič je nemudoma odredil interno revizijo poslovanja fakultete v obdobju od leta 2008 do 2017. Končno poročilo revizije je Papič prejel 3. septembra 2018 in že dan zatem okrožnemu tožilstvu v Ljubljani naznanil bivša vodstva filozofske fakultete, in sicer tri dekane in tri prodekane. Tožilstvo je zatem vložilo obtožbo, na podlagi katere je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča uvedla kazensko preiskavo zoper pet oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

»Kot rektor sem storil,
kar sem moral«

Nekdanja dekanja Branka Kalenić Ramšak je v odzivu, ki ga je objavila STA, ocenila, da je pregon pomenil zelo velik udarec za ugled tako fakultete kot tudi nje osebno, saj je bila zaradi tega leta 2018 »na zelo grob in neakademski način« prisiljena odstopiti kot prorektorica Univerze v Ljubljani.

»Kot rektor sem storil, kar sem moral,« pa je Papič oktobra 2018 v pogovoru za Dnevnik zagovarjal svoje poteze. »Saj vidite, da v moji pisarni ni nobene preproge, da bi lahko pod njo pometel probleme. (smeh) Gre tudi za to, da so organi pregona veliko bolje usposobljeni za preiskovanje sumov kaznivih dejanj kot mi na univerzi; osumljeni imajo tudi več možnosti za učinkovito obrambo. Seveda pa so me informacije, ki sem jih dobil od dekana Kuharja in nato od univerzitetne revizijske službe, prizadele – tako kot številne zaposlene na univerzi, ki so se v minulih letih morali sprijazniti z ostrimi varčevalnimi ukrepi, zdaj pa slišijo, da so si vodilni v istem času dohodke povečali.«

In kako minister Papič komentira opisani sodni epilog afere, ki jo je leta 2018 sprožil z naznanilom suma storitve kaznivih dejanj? »Veseli me, da je sodišče po večletni preiskavi ugotovilo, da izplačila na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani niso bila nezakonita,« je odgovoril Dnevniku. 

Priporočamo