Aprila smo v Dnevniku poročali, da je ljubljansko delovno in socialno sodišče spomladi lani odločilo, da imajo vsi slovenski registrirani športniki – in ne le kategorizirani – pravico do brezplačnega obdobnega zdravniškega pregleda na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Sodišče je v precedenčni sodbi med drugim zapisalo, da gre pri razločevanju športnikov glede na kakovostno skupino, ki ji pripadajo, za kršitev načela enakosti, zapisanega v 14. členu ustave. Sodba, ki je ugotovila nezakonitost in neustavnost prakse, je postala pravnomočna maja lani. Sodišče je ministrstvu v sodbi naložilo, naj z izdajo novega upravnega akta odpravi nezakonito stanje.

»Državni zbor je leta 2008 sprejel zakonsko določbo, da imajo vsi registrirani športniki, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje, pravico do letnega zdravstvenega pregleda. Ministrstvo za zdravje pa je sprejelo nezakonit pravilnik in to pravico športnikov onemogočilo. Leta 2022 se je tudi sodišče postavilo na stališče, da je pravilnik ministrstva nezakonit. Ministrstvo z odklanjanjem spremembe pravilnika ravna popolnoma samovoljno in ignorira zakonodajno in sodno oblast,« je dejal odvetnik Jernej Orešek, ki je v omenjenem primeru na sodišču v tožbi zoper ZZZS zastopal dvigovalca uteži.

V praksi se pravica športnikov do pregleda nezakonito oži na podlagi pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Prikrajšanih je okoli 49.000 športnikov. Ob našem vnovičnem preverjanju skoraj pol leta po objavi predhodnega članka se ni premaknilo tako rekoč nič. »Od ministrstva za zdravje nimamo nobenih novih informacij o urejanju tega področja. Ministrstvo za zdravje smo večkrat pozvali k ureditvi problematike, o tem smo na sestanku konec julija seznanili tudi novo vodstvo ministrstva za zdravje, to je državne sekretarje z ekipo,« so na naše poizvedovanje odgovorili na ZZZS.

Čakajo ministrstvo za zdravje

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) so se maja samoiniciativno odločili oblikovati delovno skupino, ki naj bi pregledala in podala predloge za ureditev stanja. A skupina se po več mesecih sploh še ni dokončno formirala. Tudi pri tem je znova problem na strani ministrstva za zdravje. »Čakamo le še potrditev ministrstva za zdravje glede njihovih predstavnikov,« so nam sporočili z OKS. Z ministrstva odgovorov na vprašanja, ki smo jih poslali prejšnji ponedeljek, do konca redakcije nismo prejeli. »Ministrstvo za zdravje po skoraj enem letu in pol od pravnomočnosti sodbe ni naredilo ničesar, imenovalo ni niti svojega predstavnika v delovno skupino za spremembo pravilnika. S tem kaže brezbrižen odnos do slovenskih športnikov. Za njihovo zdravje jim je očitno malo mar,« je kritičen odvetnik Orešek.

»Na temo zdravstvenih pregledov in sodbe sem v kontaktu tako z OKS kot tudi z direktoratom za šport na ministrstvu za gospodarstvo turizem in šport,« nam je odgovoril varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj. Tematiko je Prezelj izpostavil tudi v letnem in mandatnem poročilu, ki je dostopno na spletu. Ob našem poizvedovanju pri različnih krovnih športnih zvezah smo sicer ugotovili, da marsikje za sodbo in obstoj nezakonite prakse niti (še) ne vejo. »Tudi mi si želimo, da se naredi tako, kot je bilo izrečeno v sodbi. To bi bilo za naše športnike zelo dobrodošlo,« je dejal tudi Mirko Jurjavčič, vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij pri Košarkarski zvezi Slovenije. Pri tem je opozoril, da je tudi na zvezah, klubih in športnikih, da v čim večji meri izkoristijo tisto, kar je že zdaj na voljo. 

Priporočamo