Ponekod je zapadel prvi sneg. Po podatkih Agencije za okolje je na Vršiču zapadlo 30 centimetrov snega, na Zelenici 23, na Pavličevem sedlu pa 19 centimetrov. Okoli deset centimetrov so ga namerili še na Uršlji Gori, Kredarici in Rogli, nekaj malega pa tudi na Voglu in pri Treh kraljih na Pohorju.

Mojčin dom na Vitrancu (1555 m), pogled v smeri Špika, Škrlatice in Razorja.

Pogled v smeri Špika, Škrlatice in Razorja z Mojčinega doma na Vitrancu (1555 m). Foto: Spletna kamera Mojčin dom/zajem zaslona

Zimske razmere:

- Cesta na Mangart je zaprta.
- Na cesti čez prelaz Vršič je obvezna zimska oprema, priporočamo tudi uporabo verig.
- Čez prelaza Jezerski Vrh in Pavličevo sedlo priporočamo uporabo zimske opreme zaradi snega na vozišču.


 

V gorah piha tudi močan severnik, ki se bo po napovedih še krepil.

Kot pravi dežurni meteorolog Andrej Velkavrh, sicer sneženje v visokogorju v tem obdobju ni nič posebnega, saj do tega včasih pride tudi že avgusta. Je pa res, da so tokratne snežinke v nekoliko nižjih legah vseeno neobičajne.

Ni izkjučeno, da se ne bo znova segrelo tudi do 25 stopinj

Temperature so po njegovih besedah na kratek rok morda res podpovprečne, a do odklonov v eno ali drugo smer vselej prihaja. Vse to po njegovem še ne pomeni, da letos ne bi mogli več dočakati toplega obdobja s temperaturami tudi do 25 stopinj, saj se to po izkušnjah zadnjih nekaj let lahko zgodi tudi še oktobra.

»Nekaj dni bo zdaj še hladno, potem pa bo spet topleje,« je še dejal Velkavrh.

Pobelilo tudi druge države

Prvi sneg je medtem zapadel tudi v drugih alpskih državah. O njem poročajo z Bavarske, kjer naj bi ga zlasti v južnem delu v prihodnjih dneh na nadmorski višini nad 1500 metrov zapadlo celo do 50 centimetrov.

A worker clears snow in front of the "Muenchner Haus" mountain hut near the Zugspitze summit near Garmisch-Partenkirchen, Germany, September 12, 2024. REUTERS/Angelika Warmuth

Septembrski sneg v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: Reuters,

Avstrijski mediji prav tako poročajo o številnih težavah, ki sta jih na cestah povzročila močan dež in sneženje. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je zaradi tega zaprtih več cest na območju Salzburga, prav tako je še vedno prekinjen železniški promet med Bad Hofgasteinom in Bad Gasteinom, medtem ko na ostalih progah na tem območju prihaja do zamud.

A view of fresh snow above a mountain forest near the summit of the Zugspitze near Garmisch-Partenkirchen, Germany, September 12, 2024. REUTERS/Angelika Warmuth   TPX IMAGES OF THE DAY

Sneg je pobelil tudi Alpe v južni Nemčiji., Foto: Reuters

Priporočamo