Generalna policijska uprava je danes potrdila kazenski pregon več uradnih oseb iz enega od državnih organov. Zaradi zlorabe položaja so ovadili Damjana Žuglja, ki je v času tretje vlade Janeza Janše vodil urad za preprečevanje pranja denarja, in še šest njegovih najtesnejših sodelavcev, ki so na podlagi pavšalne anonimne prijave brskali po transakcijskih računih več fizičnih in pravnih oseb. Grozi jim do tri leta zapora.  

Specializirano državno tožilstvo nam je danes potrdilo, da  so prejeli kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih oseb. »Potrjujemo, da smo 28. septembra prejeli kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih oseb zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu ZKP, za katero je zagrožena kazen do treh let zapora,« so zapisali.

Kot smo že poročali, je urad za preprečevanje pranja denarja je pod vodstvom Žuglja konec leta 2021 na podlagi kratke anonimke bankam poslal zahtevo za vpogled v več transakcijskih računov fizičnih oseb in podjetij – celo za petnajst let nazaj. Brez ustrezne pravne podlage so pridobili podatke o 224 transakcijskih računih 62 fizičnih in 32 pravnih oseb, je danes povedal Damjan Petrič, direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. 

Kot je pojasnil Petrič, so v postopku zasegli in pregledali večje količine dokumentacije. »Opravljenih je bilo prek 100 razgovorov, zavarovali in zasegli smo več kot 10 elektronskih naprav ter izvedli policijska zaslišanja osumljenih uradnih oseb in kazenski ovadbi priložili več kot tisoč prilog.«. Na podlagi teh dokazov je bila nato podana kazenska ovadba na specializirano državno tožilstvo. 

Anonimka brez časovnih in vsebinskih elementov

Kot so ugotovili, so uradne osebe med novembrom 2021 in februarjem 2022 pridobivale podatke od domačih zavezancev in tudi od tujih državnih organov, ki imajo podobna pooblastila.  Kot je povedal Petrič, so osumljeni pri tem zavestno kršili zakone. Ob tem so zanemarili varovanje osebnih podatkov in s tem eno temeljnih pravic in svoboščin posameznika. V anonimni prijavi, ki je služila za podlago brskanja po računih, so bile namreč samo pavšalno naštete domnevne kršitve, brez natančnejših vsebinskih elementov. Anonimka ni vključevala niti časovnih elementov ali preverljivih dejstev, ki bi lahko predstavljala razloge za sum. Anonimna prijava ni bila vložena zoper vse fizične in pravne osebe, katerih transakcijske račune so pregledovali, pač pa so bila v njej navedena le nekatera imena. 

Po navedbah portala N1 so se na seznamu oseb, ki jim je urad za preprečevanje pranja denarja brskal po računih, med drugimi znašli poslovneži, direktorji, medijski direktorji, novinarji, novomeški škof in šef Športne loterije ter brežiška odvetnica Nataša Vrečar Zorčič, soproga tedanjega predsednika državnega zbora in opozicijskega politika Igorja Zorčiča.

Dolga in zahtevna preiskava

NPU je s kriminalistično preiskavo pričel v začetku oktobra 2022 na podlagi pisne prijave državnega organa, ki je v notranjem nadzoru ugotovil sum kaznivega dejanja in o tem obvestili policijo. Po besedah Damjana Petriča je obsežna preiskava trajala več kot leto dni, postopek pa je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. 

Izpostavil je še, da je bila pri kriminalistični preiskavi »posebna zahtevnost tudi to, da smo preiskovalni organ, s katerim kriminalistična policija sodeluje praktično vsak dan. Vsi ti organi sodelujemo dnevno, zato je bilo preiskovanje tega kaznivega dejanja nekoliko zahtevnejše.«

Priporočamo