Vojko Adamič naj bi vodenje kmetijskega ministrstva prevzel 6. januarja 2024. Informacije, da je res ministrski kandidat, nam ni ne potrdil ne ovrgel. »Tega vam za zdaj ne morem komentirati. To je vse, kar vam lahko povem v tem trenutku,« je bil kratek sicer zgovoren upokojeni polkovnik Slovenske vojske.

Na zadnjih lokalnih volitvah je bil kandidat Gibanja Svoboda za župana Ivančne Gorice. Volilci so prvega moža te občine izvolili že v prvem krogu. S 60,74 odstotka prejetih glasov je zmagal Dušan Strnad iz SDS, Vojko Adamič, ki je kandidiral tudi s podporo SD, pa je s 17,03-odstotno podporo zasedel drugo mesto. Zanj je glasovalo 1043 volilcev.

Pred osmimi leti so Vojka Adamiča, ki je po izobrazbi zootehnik oziroma živinorejec, v oddaji Domovina v srcu na tretjem programu Radia Slovenija predstavili kot velikega ljubitelja živali. Povedal je, da je, preden je postal vojak, študiral na ljubljanski biotehniški fakulteti. Je torej izšolani živinorejec in velik ljubitelj koz. Z njihovim gojenjem se ukvarja profesionalno, na svoji kmetiji v hribih na obrobju Ljubljane pa med drugim ponuja seneno kozje mleko. Poleg zootehnike se je Adamič izpopolnjeval tudi na področju obramboslovja. Med drugim je bil gojenec šole za rezervne oficirje v Bileći. Poklicni vojak je bil v letih 1980–2011. Je nosilec številnih vojaških odlikovanj, tudi častnega znaka Republike Slovenije za zasluge pri osamosvajanju.

Kmetijski resor potrebuje vojaško disciplino?

So razmere na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) res tako kritične, da bi jih moral poskušati spraviti v red dolgoletni poklicni vojak? Če bi sklepali iz pozdravnega pisma, ki ga je Marjan Šarec, trenutni dežurni kmetijski minister, sicer pa minister za obrambo, 16. oktobra letos poslal sodelavcem na MKGP, bi bil lahko odgovor pritrdilen.

»V resorju me je presenetil delež odhodov in bolniškega staleža. O razlogih se ne bom spraševal. Vsem želim predvsem zdravja in energije, da se bomo lahko skupaj uspešno soočali z vsemi priložnostmi kmetijstva v najširšem pomenu besede. Naj nas ne omejujejo pretekle slabe izkušnje ali nesoglasja. Poiščimo v vsakem dnevu motiv, kako postati še boljši. Ne zatiskajmo si oči, da konfliktov ni in jih ne bo. Moje vodstvene izkušnje sicer zajemajo vodenje različnih sistemov, težko bi rekel, da sem novinec. Vendar pa vsak sistem predstavlja izziv zase in ga ni mogoče enačiti z drugimi, niti ga ne gre podcenjevati. Zato je od nas vseh odvisno, kako bomo prekrmarili to obdobje do imenovanja nove ministrice ali ministra,« je zaposlenim na MKGP med drugim sporočil Šarec.

Neizkušena državna sekretarja

Nekaj ur po tem pismu je vlada začasnemu kmetijskemu ministru Marjanu Šarcu izbrala nova državna sekretarja, ki z javno upravo nimata popolnoma nobenih izkušenj, kar se močno pozna pri delovanju ministrstva. To sta ekonomistka Eva Knez in agronom Blaž Germšek. Knezova je bila med drugim prodajalka električne energije v podjetju GEN-I, ko ga je še vodil Robert Golob, njena edina referenca s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane pa je ta, da je članica Društva za zaščito konj Natalije Nedeljko, ki je v Golobovi vladi zelo vplivna. V življenjepisu Eve Knez, objavljenem na spletni strani MKGP, tudi piše, da prosti čas najraje preživlja v naravi, včasih peš, včasih na konju.

Blaž Germšek je sicer ves čas deloval na področju kmetijstva, predvsem kot raziskovalec in velik zagovornik sodobnih tehnologij. Poskusno se je med drugim ukvarjal z vzgojo vesoljske bazilike in vesoljskega paradižnika, katerih seme je bilo pridelano na mednarodni vesoljski postaji. 

Imena bi naj razkril jutri ali v petek

 

Približuje se konec meseca, ko naj bi premier Robert Golob vsaj koalicijskim partnericam, pa tudi javnosti, predstavil kandidate za nove ministre, poleg kmetijskega še za naravne vire in prostor ter za javno upravo. V obeh koalicijskih partnericah po naših neuradnih informacijah pričakujejo, da bo jutri oziroma v petek premier Golob razkril imena pretendentov, za zdaj pa naj o morebitnih kandidatih ne bi vedeli še ničesar.

Koalicijske težave s Koritnikom

Kot smo poročali, naj bi bil eden najresnejših kandidatov za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik. Zanj med drugim lobira celo ljubljanski župan Zoran Janković. »Po mojem mnenju je bila Sanja Ajanović Hovnik zelo dobra ministrica in mislim, da bi tudi Boštjan (Koritnik, op. a.) to delo dobro opravil,« je dejal v torek. Priznal je, da je o tem govoril tudi s premierjem Golobom. »V Le Petitu sva bila na zajtrku /.../. Pogovarjala sva se o marsičem, tudi o tem,« je priznal Janković.

Čeprav naj bi imel Koritnik pred ponovnim vstopom v državno politiko nekaj zadržkov, pa ga po drugi strani ministrovanje zanima, saj bi tako dobil priložnost, da na ministrstvu konča projekte, ki jih je začel že v času vlade Janeza Janše. Trenutno je Koritnik eden izmed petih podžupanov mestne občine Ljubljana. Kot svetnik je bil izvoljen na Listi Zorana Jankovića. »Slišal sem, kaj je župan povedal o srečanju z Golobom,« je dejal za Dnevnik, a v nadaljevanju vztrajal, da ne tega in ne drugih neuradnih informacij ali morebitnih dogovorov s premierjem ne komentira.

Funkciji ministra in mestnega svetnika nista združljivi. Koritnik bi moral še pred morebitnim vnovičnim imenovanjem odstopiti kot mestni svetnik in podžupan. Njegovo ponovno imenovanje v državnem zboru verjetno ne bi bilo vprašljivo, bi pa morali precej stisniti zobe koalicijski poslanci iz vrst SD in Levice. Prav slednji so namreč v času Janševe vlade opozarjali na sprejemanje protiustavnih odlokov, s katerimi je vladala Janševa vlada, na zlorabo epidemije za nadzor prebivalstva in zapiranje v občine, izpostavljali so sporno politično kadrovanje znotraj policije, zavlačevanje z imenovanjem predlaganih evropskih delegiranih tožilcev, nezakonito finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije in podrejanje RTVS tedanji oblasti. Koritnik je bil kot minister tedanje vlade za vse to soodgovoren, saj je na sejah vlade sporne zakone, odloke in ukrepe potrjeval.

Tudi oba državna sekretarja

Med kandidati, ki bi utegnili prevzeti vodenje ministrstva za naravne vire in prostor, se omenja Jure Leben, ki je bil okoljski minister v času vlade Marjana Šarca in je pri slednjem še danes zelo dobro zapisan, kot smo prvi poročali v Dnevniku. Golobu pa je pred volitvami predal svojo stranko. Leben ne želi komentirati morebitnih dogovorov oziroma neuradnih informacij. Neuradno smo sicer izvedeli, da se je z Golobovimi še nedavno sestajal in pogovarjal o morebitnem vnovičnem prevzemu ministrskega mesta, a vsaj pri Lebnovih niso prepričani, da bo do dogovora nazadnje tudi prišlo.

Poleg nekdanjih ministrov se neuradno omenja tudi možnost, da bi lahko obe ministrski mesti zasedla sedanja državna sekretarja. Na ministrstvu za naravne vire in prostor je državni sekretar Jože Novak, na ministrstvu za javno upravo pa Mojca Ramšak Pešec, ki je prevzela vodenje pogajanj s sindikati javnega sektorja. Slednja prihaja iz vrst nekdanje LMŠ. Državna sekretarka je bila že v času Šarčeve vlade in po navedbah naših sogovornikov velja za favoritko za prevzem ministrske funkcije po izbiri Damirja Črnčca in Vesne Vuković. Prvi je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Marjana Šarca, Vukovićeva pa je generalna sekretarka Gibanja Svoboda. 

Priporočamo