Svet Radiotelevizije Slovenija je razpis za novega predsednika uprave RTVS objavil v začetku julija, rok za prijave pa se je iztekel 20. avgusta.

Na razpis za predsednika ali predsednico uprave RTVS so se prijavili le trije kandidati, to so trenutna vršilka dolžnosti (v. d.) predsednice uprave Natalija Gorščak, trenutni direktor Radia Slovenija Mirko Štular ter zunanji kandidat, direktor Nove24TV Boris Tomašič.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je nemudoma po prejetih kandidaturah sklical izredno sejo sveta RTV, da bi čim prej zagotovil upravo s polnim mandatom. Seja je potekala danes, na njej pa so kandidati svetu predstavili svojo vizijo vodenja RTVS v nadaljnjih štirih letih, kolikor traja mandat uprave RTVS. Sledila je večurna razprava svetnikov, na kateri ni manjkalo nasprotujočih si mnenj, ob koncu pa je svet RTVS za predsednico uprave izbral oziroma imenoval Natalijo Gorščak.

Za novo predsednico uprave RTVS je glasovalo 11 svetnikov, za Mirka Štularja 4, za Borisa Tomašiča pa nobeden od navzočih svetnikov. Neveljavna je bila le ena glasovnica.

Natalija Gorščak bo svoj mandat opravljala štiri leta, uradno pa ga bo začela z jutrišnjim dnem. Ob izvolitvi je dejala »Ta hiša potrebuje več optimizma in jaz mislim, da ga lahko dam. Imamo veliko potenciala, ki ga moramo tudi pokazati. Z dvigom RTV prispevka smo temu tudi zavezani in na nas je, da izpolnimo pričakovanja javnosti«.

Kakšne načrte ima nova predsednica uprave

Trenutna vršilka dolžnosti predsednice uprave RTVS Natalija Gorščak je svetu RTVS že ob predstavitvi predstavila, koga si je izbrala za preostala dva člana uprave. Upravo RTVS morajo namreč sestavljati trije člani. Za članico in člana si je izbrala Nevenko Črnko, pravnico, ki je delovala tudi v panogi telekomunikacijskih storitev v turizmu in ima več kot pet let izkušenj na področju poslovnega svetovanja ter Aljošo Pečan Grudna, prav tako pravnika, ki je specializiran za zakonodajo v povezavi s preoblikovanji podjetij, ukvarjal pa se je tudi z osnutki s področja gospodarstva.

»V gospe Črnko sem našla strokovnjakinjo za finance in prestrukturiranje, v gospodu Pečanu Grudnu pa sem našla strokovnjaka za kadre in pravo. Mislim, da imam ob sebi prava dva človeka,« je odločitev oziroma izbiro preostalih dveh članov uprave RTVS utemeljila Gorščakova.

V svoji viziji je izpostavila, da je njen cilj predvsem ustvariti in vzpostaviti pogoje za kakovostne vsebine, predvsem pa se bo borila, da bo na RTVS prevladovala strokovnost in enaka merila za vse. Meni, da je na RTVS zaposlenih veliko sposobnih ljudi, ki pa jih je potrebno le motivirati, da bi se RTVS premaknil z mrtve točke oziroma statusa quo.

Do januarja 2025 si želi preoblikovati trženje, do marca 2025 urediti status RTVS in opraviti notranje motivacijske razgovore z zaposlenimi, do maja 2025 pa urediti sistematizacijo delovnih mest. Septembra 2025 si želi integrirati otroški in mladinski program ter ga bolj izpostaviti, saj meni, da se ravno s tem programom gradi novo občinstvo, ki nato postane redno občinstvo javne RTV. V letu 2026 pa si želi končno prestrukturiranje zavoda in več sodelovanja z neodvisnimi producenti, saj ti po njenih besedah prinesejo nove poglede in načine delovanja. S svojim programom je prepričala večino svetnikov RTVS, suvereno pa je odgovarjala tudi na nešteta vprašanja, ki so ji jih svetniki zastavili po predstavitvi.

Štular ostaja direktor Radia Slovenija, Tomašič direktor Nove24TV

Štiri glasove je prejel tudi trenutni direktor Radia Slovenija. V svoji predstavitvi izpostavil, da se mora uprava RTVS lotiti tudi ureditev na področju zaposlenih, saj se po njegovih besedah RTVS danes spoprijema z neustrezno kadrovsko strukturo, mankom strateškega kadrovanja in prešibkim izobraževanjem kadra.

Kot tretji kandidat se je predstavil direktor Nove 24TV Boris Tomašič, ki je v uvodu povedal, da je zaskrbljen nad trenutnim stanjem RTV-ja. Problematiziral je odnose med sodelavci, rekoč »Sicer ne delam tukaj, ampak vem, kakšno je stanje«. Dodal je tudi, da ob prijavi ni podal konkretnih zavez, saj delovanja RTVS ne pozna dovolj podrobno. Oba preostala kandidata pa sta novo imenovani direktorici uprave RTVS čestitala in ji zaželela uspešno delo.

Priporočamo