Če smo na poti, da integriteta postaja standard? Z majhnimi koraki da, vsakokratno se to lahko vidi pri imenovanju na primer ministrske ekipe in potem pri njenem prevzemanju odgovornosti. To je najbolj na očeh. Če pogledamo župane po Sloveniji ali druge funkcionarje, pa je to manj vidno, tudi kršitev je na lokalnem nivoju več. Vztrajno polnimo prakso s pravnomočno ugotovljenimi kršitvami integritete. Danes jih je že 24, nekaj jih je še bodisi že v presoji upravnega sodišča, ker je vložena tožba, bodisi so še v delu pri nas.

Pričakujemo, da se bo nabor pravnomočno ugotovljenih kršitev še večal. Od omenjenih 24 jih je osem, torej tretjina, potrjenih s sodbo sodišča. To so vse pomembni koraki in hkrati majhni koraki v smer, da integriteta postane standard. Ampak to se bo zgodilo samo, ko bodo nosilci javnih funkcij dozoreli v miselnosti, da je treba ta standard potem v praksi upoštevati. Ne le, da se z njim samo strinjaš, da ga kot predvolilno obljubo širiš med volivci. Če govoriš o tem, da boš na funkciji zagovarjal transparentnost in integriteto, boš odgovoren in odporen proti korupciji, da potem to tudi dejansko počneš, ko si na funkciji.

Počasi, počasi, sploh pa z vložkom v mlade in z dodatnimi projekti, ki smo jih zasnovali v komisiji, sem prepričan, da se bodo pokazale izboljšave, še posebej ob povečanju števila deležnikov v naši družbi, ki bi bili lahko aktivni na tem področju. Potrebno je, da se ta kritična masa izoblikuje do te mere, da se prag tolerance do tovrstnih anomalij prične nižati. To je tek na dolge proge, lahko, da imamo idealistični načrt, lahko zveni kot utopija, ampak v to smer je treba iti. Korak za korakom. In to je edina možna pot, če želimo biti uspešni. x Večer v soboto

Priporočamo