Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji že vse od začetka leta 2016 rastejo po stopnjah, ki dosegajo od pet do šest odstotkov na leto, v zadnjem letu pa so doživele še dodaten pospešek, saj je v zadnjem četrtletju leta 2021, zadnjem obdobju, za katero imamo podatke, na medletni ravni rast celo presegla 15 odstotkov. Že nekaj časa je govor o tem, da imamo (morda) opraviti z nepremičninskim balonom, vendar se je treba zavedati, da vsaka rast cen nepremičnin še ne pomeni nujno, da gre za balon. Rast cen postane balon takrat, ko ta rast postane nevzdržna in je popravek cen navzdol neizogiben. Je trg nepremičnin v Sloveniji zgolj vzkipel ali je že prekipel?

Trg stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je začel kipeti leta 2017 in konec leta 2020 na kratko prekipel, takrat predvsem zaradi začasnega zmanjšanja dohodkov kot posledica pandemije. Zadnji dve četrtletji podatkov, torej do konca leta 2021, kažeta, da zelo verjetno vse do danes trg spet prekipeva. S precej veliko gotovostjo lahko torej trdimo, da imamo opraviti z nepremičninskim balonom.

Trg nepremičnin v Sloveniji je torej statistično pomembno že v fazi prekipevanja, četudi ne moremo z gotovostjo napovedovati, kako točno se bodo gibale cene v prihodnosti. Zgolj dejstvo, da smo prišli v fazo prekipevanja, še ne pomeni nujno, da je rasti že konec. Glede na izkušnje izpred poldrugega desetletja lahko realne cene nepremičnin rastejo vsaj še kako leto, za tem pa verjetno sledi vsaj realen, če ne celo nominalen upad cen. Glede na trenutno stanje nepremičninskega trga je tako zdaj boljši čas za prodajo kot za nakup. x Finance

Priporočamo