Pridelava zelenjave za trgovine, kjer večina prebivalcev kupuje, je zelo zahtevna, tako s tehnološkega kot organizacijskega vidika. V Sloveniji teh kompleksnih dejstev nismo bili sposobni v celoti obvladati. Preveč je nelogičnih sistemskih omejitvenih dejavnikov na različnih področjih; denimo pri umeščanju sodobne pridelave zelenjave v okolje in prostor; uporaba geotermalne energije, pri čemer ima Slovenija izredno bogate naravne danosti za pridelavo hrane. To in še marsikaj odvrača, no, pravzaprav preprečuje konkurenčno proizvodnjo zelenjave v Sloveniji. Zato smo kupci, ki kupujemo zelenjavo v trgovinah – takih pa je velika večina –, primorani kupovati masovno pridelano zelenjavo iz tujine, kjer so trajnostni standardi spuščeni na minimum. Žal se tega premalo zavedamo. ...

Morali bi sprejeti ukrepe, da bi v Sloveniji pridelali več tržne zelenjave. Ob spodbujanju porabe zelenjave moramo spodbuditi sodobno pridelavo. Ko bo namesto 90 odstotkov na naših policah le še 30 odstotkov tuje solate, bomo lahko rekli, da smo dosegli cilj. Smešno je reči, da Slovenci ne znamo pridelovati ljubljanske ledenke. x Ona

Priporočamo